Geely kan vara vad Volvo behöver

MOTOR

I dag på förmiddagen väntas Ford meddela att avtalet med kinesiska Geely snart är klart. Det innebär att försäljningen av Volvo kan genomföras i februari-mars nästa år.

Men varför kommer beskedet just nu? Enligt Aftonbladets källor vill Ford kunna ta med Volvo-försäljningen i sin årsredovisning och då måste man göra ett uttalande före årsskiftet.

Annars är inget nytt. Geely vill som Aftonbladet avslöjade redan i somras fortsätta att bygga Volvo-bilar på Torslanda och i belgiska Gent, kineserna vill ha kvar utveckling och huvudkontor i Göteborg och man vill ha Volvos hjälp att utveckla billiga Geely-modeller för den europeiska marknaden. Geely vill också öppna den kinesiska marknaden för Volvo.

Ford tycks inte vara lika rädd att släppa den senaste tekniken till Kina som General Motors. Kanske för att den ”senaste tekniken” ju är gårdagens teknik redan inom ett år.

Om affären genomförs blir den en av de allra första i sitt slag. Den kommer att analyseras och följas upp både i västvärlden och i Kina och om allt går bra, om alla parter är nöjda, lär det komma fler kinesiska uppköp de närmaste åren. Blir det problem lär å andra sidan Kina vänta med förnyade försök att ta över västerländska företag.

Geely kan vara just vad Volvo behöver. Eller inte behöver. Ingen vet. Men ett tycks säkert: Det blir en affär och redan inom ett par månader är direktörerna i Detroit ersatta av nya herrar i Shanghai.

ARTIKELN HANDLAR OM