De försökte göra sig av med Saab

MOTOR

Var det den svenska ­regeringen som ­dödade Saab? Kvällens ”Uppdrag granskning” i SVT försöker reda ut regeringen Reinfeldts roll när Saab fick slå igen.

Redan när finanskrisen ­nådde bilindustrin 2009 sa ­dåvarande näringsministern Maud Olofsson: ”Volvo och Saab tillverkar fel bilar”. Senare­ sa hon att ”hon inte ville riskera skattebetalarnas pengar för att rädda Saab” och ännu senare påstod hon att ”Trollhättan är en perfekt fabrik för att bygga vindkraftverk”.

Aldrig ett ord om att regeringen, likt andra regeringar i Europa och världen, borde försöka ­rädda den svenska bilindustrin genom finanskrisen.

Och regeringen Reinfeldt fick beröm: ”Bort med skiten”, skallade ropen på debattsidorna. ”Ett företag som aldrig gått med vinst förtjänar inte att finnas kvar ...”

Men att regeringen aktivt försökte göra sig av med Saab var det inte många som förstod. ­Kanske kan kvällens ”Uppdrag granskning” klargöra regeringens roll i Saabaffären.

Det var Aftonbladet som först larmade om regeringens dolda agenda. Den 16 maj 2011 skrev vi om hur regeringen på olika sätt satte käppar i hjulen för dem som försökte rädda Saab. Regeringen hade avsatt miljarder för att hjälpa bilindustrin genom ­finanskrisen, men Saab fick inte ett öre.

Och när maffiamisstänkte ryssen Vladimir Antonov ville gå in som storägare i Saab stoppades han av regeringen. Riksgälden undersökte, och godkände Antonov. Men regeringen agerade genom Europeiska investeringsbanken och förbjöd ryssen att rädda Saab.

Senare skrev vi att advokaten Guy Lofalk, som var Saabs rekonstruktör, gick bakom ryggen på Saabs ägare ­Victor Muller och tänkte sälja hela Saab till Volvos kinesiske ­ägare Li Shufu för 100 miljoner euro.

Li Shufu kom till Stockholm för ett möte med finansminister Anders Borg och Guy Lofalk på regeringskansliet för att ­köpa Saab för en bråkdel av vad kinesiska biltillverkaren Youngman var beredd att ­betala.

Problemet var att Victor Muller inte visste något om affären med Li Shufu, han kände inte ens till att ­kinesen var i Stockholm.

Aftonbladet har ganska ensam i svensk press ­be­skrivit regeringens dolda agenda för att göra sig av med Saab.

I kväll försöker ”Uppdrag granskning” leda misstankarna om ­regeringens roll i Saab­kon­kursen i bevis.