Uppsägningar – för att aktieägarna vill

Robert Collin: Därför säger Volvo upp tusentals personer

MOTOR

Volvo lastvagnar säger upp 4 400 personer.

Företaget har redan meddelat att 2 000 måste bort. I dag kom beskedet om att ytterligare 2 400 tvingas gå. I Sverige och utomlands. Hur många som drabbas i Sverige är inte känt.

Är Volvo ett företag i kris?

Nej, inte alls. Men det finns förklaringar till personalslakten. En är att aktieägarna, med storägaren Christer Gardell i spetsen, vill ha bättre lönsamhet. En är den långa finanskrisen som gjort att många åkerier väntat med att köpa nytt. Men den tredje inger faktiskt hopp om framtiden: Volvo håller på att förnya modellprogrammet. De första nya modellerna har redan lanserats.
 

Men att ersätta gamla modeller med helt nya kostar pengar. Och drar ner resultatet. Volvo är mitt i förnyelseprocessen.

Men redan i år lär det gå bättre igen för lastbilskoncernen. Konjunkturen är på väg upp, lastbilsmarknaden i USA växer igen och Volvo är rustat med nya lastbilar med nya snåla motorer.
 

Många förväxlar lastbilstillverkaren Volvo med Volvo personbilar. Personbilarna ägdes under tio år av amerikanska Ford, och misshandlades gravt. Volvo fick inte pengar för att utveckla nya modeller. Stadsjeepen XC90 skulle ha ersatts med en ny modell för fem år sedan, nu kommer ersättaren först 2015. Och de mindre modellerna S40, V50, C30 och C70 ersattes med en enda modell, för pengarna räckte inte till mer.

Att Volvo personvagnar tappar försäljning beror på att man inte har tillräckligt attraktiva, nya modeller.

Men Volvo lastvagnar fortsätter med sitt nya modellprogram att höra till den absoluta världstoppen när det gäller tunga lastbilar (tillsammans med Scania och världsettan Mercedes).
 

Christer Gardell vill att Volvo säljer av verksamheter som anläggningsmaskinerna, lastmaskiner och grävmaskiner, som inte varit lönsamma under senare år. Han har gång på gång krävt att Volvo renodlar lastbilstillverkningen för att bli ännu starkare där.

Nu väljer Volvo att säga upp personal i stället. Utan tunga aktieägare som Gardells bolag Cevian hade det kanske inte varit nödvändigt med så stora uppsägningar men nu hade vd Olof Persson inget val. Det blev en rejäl slakt när nästan var tjugonde anställd måste gå.

För att aktieägarna vill ha det så.

ARTIKELN HANDLAR OM