GPS-navigatorn hittar, du kör

Vi testkör sex modeller - och guidar till 13 andra

Foto: PETER GUNNARS
MOTOR

Med ett navigatorsystem i bilen slipper du stressa med att läsa karta, titta på vägskyltar och köra samtidigt i främmande städer.

Att inte köra vilse spar både nerver, tid och bränsle.

Fortfarande anses bilnavigatorer vara för dyra. De köps mest av yrkesförare och folk som reser mycket i jobbet. Men priserna är på väg ner, och en enkel typ med pilvisning ligger dag inom räckhåll för många. En uppsättning lyxfälgar är ofta dyrare.

Navigatorerna har blivit mycket bättre det senaste året i och med att de kartor som navigatorn läser lagras på dvd-skiva i stället för på cd. På en dvd kan man packa in sex sju gånger större datamängd. Därmed får hela Västeuropa plats på en kartskiva.

Skivan är dyrare än en cd, men den ska jämföras med priset för en handfull cd-kartor som man kan behöva för en semestertur genom Europa.

Ny vägledning på 15 sekunder

Men dvd-tekniken betyder mer än så. Den enorma datakapaciteten gör att korsningar och vägskäl avbildas mycket noggrannare. Redan finns på en del kartor nästan fotografiskt tre-dimensionella avbildningar av motorvägsavfarter, och den grafiken kan vi räkna med kommer i alla navigatorsystem framöver.

Den ”gamla” cd-kartan är inte överspelad än på några år, och den nya generationen navigatorer är både tillförlitliga och snabba. I dag går en ruttkalkylering snabbt och vid felkörning har man i regel en ny vägledning efter mindre än 15 sekunder.

Hittar ända fram till porten

De nya dvd-navigatorerna är ännu snabbare. Vi provade att lägga in en restaurang i centrala Rom som resmål. Sex, sju sekunder senare var resvägen kalkylerad. Ända fram till porten!

Just att hitta till olika ”inrättningar” (points of interest = platser av intresse), är en av de verkliga fördelarna. Du kan söka en bensinstation, restaurang, eller ett hotell ”nära dig” via navigatorns adresslista. Det finns tiotusentals adresser på varje karta.

Tre av de navigatorer vi testkör på nästa uppslag arbetar med den nya dvd-tekniken. De imponerar med avancerad detaljgrafik och suverän vägledning, både via röst och bildskärm. Men kvalitén är hög även hos de cd-baserade systemen. Det visar att den nya generationen elektroniska billotsar är på rätt väg.

Nu väntar vi på att priserna ska sjunka.

Monteringen - så mycket kostar den

Björn Bergman