Film är bäst - i baksätet

Gnäll och tjat i baksätet tystas effektivt med film eller spel.

NACKSTÖDSBIO . Elegant (och dyr) lösning är bildskärmar i nackstöden. Här ett fabrikspaket till Ford Galaxy - pris cirka 25 000 kr.
MOTOR

Vem har inte hört barnen tjata (efter två kilometer):

- När är vi framme? Det är tråkigt...

Muta i form av bio eller spel gör resan lättare.

PIEDESTAL . En lösning från Peugeot med bildskärm på specialfot. Nedtill finns kontakter för signal från dvd-spelare eller spelkonsol. Ett paket med PlayStation 2 inklusive dvd och skärm kostar cirka 10 000 kronor.

Bio i bilen finns inte bara i lyxbilar som tillval för trettitusen utan numera även i paket som passar alla modeller och de flesta plånböcker.

Gnäll och tjat i baksätet på långresan tystas effektivt med en dvd-spelare, en bildskärm och ett par stereolurar för mellan åtta och elva tusenlappar - plus montering, om man inte är händig nog.

Priserna är dessutom på väg ner.

Den dyra biten är fortfarande bildskärmarna. En separat 7-tummare i bredbildsformat av känt märke kostar runt 8 000 kronor, medan man kan få en "no-name"-skärm för halva det priset.

Satsa på komplett paket

Dvd-spelare för bil finns i dag för mellan 3 000 och 6 000 kronor. Smartast är att satsa på ett komplett paket. Det blir billigast, och ett par hörlurar och fäste för bildskärmen brukar ingå.

Bilbion kan byggas upp på lite olika sätt.

Den lyxiga varianten är en bildskärm inbyggd i nackstödet på vardera framstolen och spelaren dolt monterad och fjärrstyrd via ett IR-öga.

En vanlig lösning i familjebussar är att man sätter bildskärmen i taket, där den kan fällas ner i önskad tittvinkel.

Har man rejäl takhöjd finns möjligheten att ha hela paketet i taket - både skärmen och dvd-spelaren. För normalstora bilar är det mest praktiskt att placera bildskärmen på ett fäste mellan framstolarna.

Men den mest intressanta lösningen för många är säkerligen "bilbioväskan" där hela underhållningspaketet är just - ett paket.

I en kraftig nylonväska ligger en dvd-spelare och i det uppfällbara

väsklocket sitter bildskärmen.

Hela boxen kan läggas mellan framstolarna eller hängas i remmar runt framstolarnas nackstödsfästen.

Locket med skärmen kan vinklas godtyckligt och spännas fast med ytterligare ett par remmar i rätt lutning för tittarna i baksätet.

Funkar även för musik

Bioväskan är praktisk på flera sätt.

Den kräver ingen fast installation. Koppla spelaren till 12-voltsuttaget och allt är klart för matiné.

Finessen med alla dvd-spelare är att de även fungerar som cd-spelare för vanliga ljudskivor och mp3-kodade hembrända skivor.

Det betyder att väskan sköter underhållningen i baksätet även när sista dvd-filmen är färdigtittad.

Och bilägare med lite högre ambitionsnivå kan koppla in dvd-spelaren till bilens ordinarie ljudsystem och låta alla lyssna när bion byter skepnad till diskotek.

Och det är garanterat det mest uppskattade av de yngre passagerarna.

Långfilm, cd-musik och tv-spel är oslagbar underhållning för att göra långresan kort.

Björn Bergman ([email protected])