"Aldrig mer en bil utan tv"

Alrik Söderlind om freden i baksätet

Vi har det bra, vi här bak i bion...
MOTOR

En sommarmorgon fällde jag ner tv-skärmen från taket, stoppade i en videokassett i bandaren och åkte från Travemünde till Toscana i ett enda svep. 186 mil.

Och det var fred i baksätet hela

resan!

De hårdast orden som hördes från barnen var: BYT BAND!

Efter den resan kan jag inte tänka mig att köpa en familjebil utan tv där bak. Och varför skulle jag det?

Jag kan inte förstå att så många föräldrar skippar tv i bilen och i stället väljer att skälla på sina stackars barn, som absolut inte är konstruerade för långa trista bilresor.

Är det snålhet? Nej jag tror att det är dumsnålhet.

Mitt VDO-paket med video och skärm i taket samt trådlösa hörlurar gick på runt 15 000 kronor när jag köpte det för snart tre år sedan. Nu kan man få mycket billigare paket.

Visst är 15 000 kronor mycket pengar, men ställer man det i relation till vad bilen kostade - cirka 195 000 kronor gick min Citroën Evasion på - så är det ju knappt något.

Sju procent på bilens pris för att få frid i baksätet är billigt. Hur mycket lägger inte folk på lättmetallfälgar, större motorer eller på automatlådor - utan att blinka? Eller för den delen på dyra varumärken?

När det gäller själva bilen motiverar många lättvindligt 50 000 kronor extra, men när det kommer till en tv därbak blir det tvärnobben. Och att köpa en bil som kostar 10 000 kronor mindre för att ha råd med tv kommer aldrig på frågan, eller hur?

Kanske tycker du att det verkar onödigt att lägga ut en massa pengar för att barnen ska ha det bra och hålla sams på några enstaka långresor. Men då glömmer du bort att gränsen mellan min och din sittdyna kan bli nog så infekterad på den kortaste resa.

Och vad är mer störande för en bilförare än ett baksätesbråk? Tv i bilen är absolut trafiksäkerhetshöjande.

Hjältefaktorn kan inte heller förnekas. Gissa om jag steg i mina barns ögon när jag kom hem med bilen första gången? Och den effekten

sitter fortfarande i efter snart tre år.

I mitt yrke kör jag massor med fina bilar, men att få med barnen i någon testbil kan nästan vara omöjligt. När jag kom hem med senaste kompressormatade Jaggan för närapå 700 000 kronor och på skoj frågade om dom ville byta vår cittra mot den blev svaret: Aldrig!

Vad barnens kompisar anser om vår bil är lika självklart.

Bilsjuka drabbas många barn av, men märkligt nog har mina barn aldrig mått dåligt när de sett på film i bilen, däremot blir min dotter Thea sju år ofta illamående när vi åker i en bil utan tv...

Ekonomiskt sett finns det givetvis också fördelar med ett tv-köp. Gissa om det är lättare att sälja en familjebil med eller utan tv?

Även om man inte får tillbaka insatsen så kommer det i alla fall att gå mycket lättare. Och vad är värre än långdragna bilförsäljningar?

Fördelen med att köpa en video framför en dvd är lägre pris och att man förmodligen har fler band hemma än dvd-skivor. Nackdelen med videospelarna är att spelaren inte fungerar när det är riktigt kallt ute, bandspelaren vägrar gå när det är för fuktigt. Så nästa gång är jag sugen på en dvd-spelare, eller ska det kanske bli en Playstation så att vi får både tv-spel och filmmaskin?

Nå, tv i bilen kan tyckas som den värsta lyx. Men med tv ombord blir vilken bil som helt till ett lyxåk!

Alrik Söderlind ([email protected]), chefredaktör på tidningen auto motor & sport