Buss på jeepen

Framtidsbuss från Toyota ska lämna stadsjeepar bakom sig

1 av 7 | Foto: toyota
MOTOR

Familjebussarna är stendöda i USA. Just därför känns Toyota F3R som Detroitsalongens viktigaste konceptbil. Den tar ett stort steg bort från det töntstämplade och visar riktningen mot epoken efter stadsjeeparna.

När den av kriser förlamade amerikanska bilindustrin blickar bakåt tar Toyota de viktiga stegen framåt. Jätten F3R är en familjebuss för framtiden, över fem meter lång och med plats för åtta personer.

I motsats till andra familjebussar som skäms över sina mått tar F3R ut svängarna ordentligt. När andra familjebussar har starkt sluttande front och ett tak som sluttar bakåt, har den nya Toyotan markerad front och taket blir högre mot aktern.

Taklinjen gör att det är lika mycket plats i sätena längst bak som där fram, och trots att sidorutorna ser låga ut är det fin sikt åt alla håll.

Interiören är mycket flexibel, bland annat kan man möblera som med en hörnsoffa, vrida framsätena 180 grader och ändå ha kvar en massa golvyta.

Familjebussarnas storhet i USA var i mitten av 1990-talet, då lockades 900 000 nya köpare till klassen varje år. I dag lockas bara hälften så många nya köpare varje år, och de blir allt äldre. Unga med familj väljer hellre en stadsjeep, trots sämre utrymmen.

Toyota F3R Concept

Robert Collin