Collins hybridskola

Robert Collin ger dig
full koll på begreppen

Klicka på bilden för större version.
MOTOR

Det finns en uppsjö olika alternativ bland miljöbilarna. Grön Motor hjälper dig få koll på begreppet hybrid och vad det innebär.

En hybrid är en blandning. Tidigare mest inom växt- eller djurriket.

Den första hybrid jag stötte på i min barndom var skvadern, det märkliga djuret med framdelen från en hare och baken från en tjäder. Skvader var också namnet på de buss-lastbilshybrider som trafikerade den svenska landsbygden i mitten av förra seklet.

Hybrider i ropet

I dag är skvadern bortglömd av de flesta, men ordet hybrid är desto mer i ropet och står för sig självt, eller är hopskrivet på en mängd olika sätt.

Hybrid betyder att bilen har både en förbränningsmotor och en (eller flera) elmotorer. Man pratar också om el-hybrider.

Peugeot 3008 är en dieselhybrid! Men inte för att elmotorn är ersatt av en dieselmotor, utan för att förbränningsmotorn drivs med diesel. El och diesel, alltså.

Vi delar också upp hybriderna i full- och mild-hybrider där full anger att elmotorn är relativt stor, mild att elmotorn är rätt liten.

Fullhybrider (som Toyota Prius) är rätt dyra och kräver tunga batterier. Honda Insight har mindre elmotor och färre batterier, men är ändå definierad som fullhybrid. Mildhybriderna finns mest på projektstadiet.

Laddhybrider det senaste

Parallell- och seriehybrider är nästa definition, som inte heller är riktigt klockren.

I princip drivs en parallellhybrid i första hand av förbränningsmotorn, ibland med stöd av elmotorn, medan det i en seriehybrid alltid är elmotorn som driver bilen, förbränningsmotorn är bara där för att ladda batterierna.

Toyota Prius är både och.

Senaste tillskottet är laddhybriderna, som också kallas plug in-hybrider.

Deras batterier kan laddas i vägguttaget och de anses av många som det stora framtidsspåret.

Alla tillverkare jobbar för fullt, men än så länge är det bara Toyota, Lexus och Honda som har hybrider i butiken. De är alla av typen fullhybrid med en bensinmotor kombinerad med en eller flera rätt stora elmotorer. De kan inte laddas i väggen.

ARTIKELN HANDLAR OM