Superbilar tävlar om att vara miljövänliga

Sportvagnstillverkarna visar upp futuristiska hybrider

1 av 4
Citroën Survolt visades upp i Genève och har redan hunnit tävla på Le Mans.
MOTOR

Vardagsbilar i all ära – men nu tävlar även superbilarna om vem som ska vara etta i miljöbilsracet.

Här är några av de stora sportbilstillverkarnas gröna alternativ.

Citroën Survolt dök upp på bilmässan i Genève och i somras gjorde den sina första tävlingsvarv på den klassiska Le Mans-banan. De två elmotorerna ger 300 hästar och bilen har en toppfart av 260 kilometer i timmen och den gör 0-100 på mindre än fem sekunder. Att ladda den går på mindre än tio timmar.

– Den kändes verkligen bra på banan. Det är en riktig racingbil med stor framtidspotential, sade Vanina Ickx som körde bilen, enligt webbplatsen carmagazine.co.uk.

Jubileumsjaguar

Jaguar satsar också på en grön superbil. Lagom till sitt eget 75-års jubileum släppte Jaguar hybriden CX75, som visades upp på Paris Motor Show. Bilen har en toppfart på 330 kilometer i timmen och gör 0-100 på kvicka 3,4 sekunder. Jaguaren har en elmotor på varje hjulnav, samt två små gasturbiner som laddar batterierna. Räckvidden är cirka 11 mil på el och upp till 90 mil om man låter gasturbinerna jobba.

Lamborghinis Sesto Elemento väger bara 999 kilo, tack vare att den till största delen är byggd i kolfiberförstärkt plast. Chassit är gjort i kolfiber och de flesta delarna i aluminium. Motorn är en 570 hästars V10 och gör att bilen kan göra 0-100 på svindlande 2,5 sekunder. Bilen kommer att tillverkas i en liten serie, men den blir inte EU-godkänd.

– Eftersom det blir komplikationer med krockkuddar och liknande blir det en bil för bankörning endast, förklarade chefen Stephan Winkelmann för den brittiska tidningen Autocar.

Sportig hybrid från Audi

Audi har tagit fram modellen e-tron Spyder med en hybridmotor på 3 liter, en V6 TDI diesel, och varsin elmotor på vardera framhjulet. Spydern bygger på Audi R8 TDI Le Mans som hade en tolvcylindrig dieselmotor. Men Spydern har alltså en sexcylindrig motor, med dubbla turboaggregat som ger 300 hästar. 0-100 gör Spydern på 4,4 sekunder och topphastigheten ligger på 250 kilometer i timmen.

Bilen drar bara 2,2 liter diesel per 100 kilometer, vilket motsvarar ett koldioxidutsläpp på 59 gram per kilometer. Vid stadskörning kan man koppla in eldriften som räcker till fem mils körning.

ARTIKELN HANDLAR OM