Gamla däck kan ge nytt bilbränsle

Spansk forskare har hittat ny metod att återvinna däck

Genom att hetta upp gamla bildäck i en syrefri miljö har forskare utvunnit en vätska som liknar råolja och som kanske kan användas som bilbränsle i framtiden.
MOTOR

Att återvinna gamla gummidäck har visat sig vara svårt, men nu har en spansk forskare hittat en metod som kan förvandla utslitna däck till nytt bränsle.

Att återvinna gamla gummidäck har många gånger handlat om att återanvända gummit i skor, på löparbanor eller som marktäckande material på lekplatser. Men nu har en spansk forskare på ett universitet i Baskien hittat en ny metod för att skapa bränsle av däck.

Bränner däck i hög temperatur

Maria Felisa Laresgoiti Perez har enligt webbplatsen autobloggreen, upptäckt en metod där man hettar upp däck i en syrefri miljö. När gummit utsätts för en temperatur på mer än 500 grader i 30 minuter så bryts det ner i återvinningsbara substanser. Nedbrytningen resulterar i cirka 40 procent vätskor, 16 procent gaser och 44 procent oförändrat fast material.

Vätskan som frigörs under upphettningen påminner om olika former av råolja och kan möjligen användas som ett alternativ till fossila bränslen. Forskarna tror att vätskan kan kombineras med vanlig diesel och användas i bilar, men ytterligare tester krävs innan det är klart att vätskan går att använda som bilbränsle.

ARTIKELN HANDLAR OM