Nissan Leaf blev Årets bil

Nissans elbil tar hem prestigefyllt europeiskt pris

Foto: AP
Nissan Leaf har blivit Årets bil i Europa.
MOTOR

Nissan Leaf har blivit utsedd till Årets bil i Europa 2011. Det är första gången en elbil har vunnit priset.

Juryn som röstade fram vinnaren bestod av 57 motorjournalister från 23 länder. Ett fyrtiotal bilar deltog i tävlingen där Nissan Leaf segrade.

Sedan 1947 har en jury delat ut utmärkelsen. Nu gick den för fösta gången till en elbil.

– Nissan Leaf är den första elbil som kan mäta sig med konventionella bilar på många sätt, sade juryns ordförande Håkan Matson.

Aftonbladets bilreporter Robert Collin tycker att juryn gjort ett spännande val.

Körde prototyp

– Jag körde Nissan Leaf i ett prototypstadium i Tokyo förra året. Bilen fungerade utmärkt på den avlysta bana där vi höll till och jag tvivlar inte på att elbilar blir stora inom de närmaste tio åren. Alla jobbar med el, det syntes inte minst på bilsalongen i Los Angeles förra veckan. Och det är rätt att premiera ny banbrytande teknik.

Enligt Robert Collin är bilen från grunden konstruerad för eldrift. Det gör den till en bättre elbil än flera av konkurrenternas ombyggda, konventionella bilar.

Ingen storsäljare

– Men tro inte att Leaf blir en storsäljare för det. Bilen är som alla elbilar på tok för dyr och det är fortfarande ont om laddplatser.

– Dessutom är det här vintervädret inte rätt årstid för en elbil. Körsträckan kortas av rejält och vad jag vet har Nissan inte löst problemen med värme och ventilation, säger Robert Collin.

175 km på en laddning

Nissan Leaf drivs av en frontmonterad elmotor med en effekt på 80 kw (107 hk) som driver framhjulen. Energin till motorn kommer från ett lithiumjonbatteri på 90 kW. Topphastigheten för Nissan Leaf uppges till 145 km/t. Bilen har en räckvidd på 175 km vilket enligt Nissan är tillräckligt för tätortsförhållanden.

Bilen kan också fås med en solcellspanel som tillval. Panelen monteras på bakspoilern och hjälper endast till att ladda det 12-voltsbatteri som driver bilens olika tillbehör.

Nissan Leaf kommer Japan och USA redan i december, Europa får vänta till början av 2011 då bilen levereras till Portugal, Irland, Storbritannien och Nederländerna.

ARTIKELN HANDLAR OM