Rockstjärnans nya elhybrid brann upp

Neil Young ger inte upp: ”Jag ska laga bilen.”

1 av 2
Neil Youngs Lincoln Continental blev en hybridbil.
MOTOR

Rockstjärnan Neil Young älskade sin Lincoln Continental av 1959 års modell så mycket att han byggde om den bensinslukande jätten till en hybridbil.

Men nu har superhybriden gått upp i lågor.

En av Neil Youngs favoritbilar är hans Lincoln Continental Mark IV 1959. Men rockstjärnan tröttnade på bilens bensintörst och 2008 beslutade han att bygga om den för miljövänlig drift. Tillsammans med en firma i Kansas förvandlade Neil Young bilen till en hybrid som kan drivas med både bio-diesel, el och vanlig diesel.

Grönt alternativ

– Jag älskar min bil, den är enorm och jag ville inte ge upp den. Jag tror att många människor känner likadant för sina bilar. Jag lämnade en mörk fläck bakom mig varenda gång jag startade bilen, och det fick mig att skämmas. Men Lincvolt visar att man kan ha en stor kraftfull bil med en motor som låter fantasiskt utan att förorena planeten, säger Neil Young när han presenterade den obyggda bilen vid i ett tal vid bilshowen SEMA.

Men strax efteråt, gick Neil Youngs ögonsten Lincvolt upp i lågor. Bilen hade placerats i en lagerlokal för att laddas upp när det började brinna. Ingen människa kom till skada, men bilen och en del av Youngs instrument som också förvarades i lokalen förstördes. Brandundersökningen visade att elden startade i laddningsenheten.

– Laddningssystemet i väggen var inte helt färdigtestat och bilen hade inte tidigare lämnats utan tillsyn under laddningen. Ett misstag inträffade och det var inte bilens fel, skriver Neil Young på Lincvolts webbplats.

Lincvolt ska repareras

Men stjärnan har inte gett upp, han planerar att reparera bilen. Två bilar kommer att användas för att byta ut de skadade delarna, en Continental från 1958 som Young fick i present av sin fru bara dagarna innan branden, samt en 59:a.

– Lincvolt är redo för nästa kapitel. Uppdraget är oförändrat, vi ska visa att det finns rena och gröna alternativ för våra transportmedel, säger Neil Young.

ARTIKELN HANDLAR OM