Så ska Renault öka räckvidden för elbilen

Bättre batterier ska ge längre körsträckor 2015

Renault hoppas lansera en elbil som har ännu längre räckvidd än Zoe som börjar produceras 2012.
MOTOR

Renaults elbil Zoe som börjar produceras 2012 har en räckvidd på cirka 16 mil. Men redan 2015 planerar Renault att ha en elbil som kan köra 24 mil innan den måste laddas igen.

Renault Zoe.

2012 ska elbilen Renault Zoe ut i produktion, och biltillverkaren siktar på att det ska bli en storsäljare. Zoe-modellen har ett litiumjon-batteri, 80 hästkrafter och gör 0-100 på 8,1 sekunder. Bilen har en toppfart av 135 kilometer i timmen.

Bättre batteri ökar räckvidden

Men det är långt i från den enda elbilen Renault har i bakfickan. Till 2015 planerar man att lansera en elbil som har 50 procents längre räckvidd än Zoe-modellen som klarar cirka 16 mil. Den framtida modellen ska alltså ha en räckvidd på cirka 24 mil.

Renaults förklaring till den kraftiga ökningen av räckvidden är förbättringar av litiumjon-batteriet. Enligt webbplatsen autobloggreen, experimenterar Renault också med att utveckla nya batterier som är baserade på silver-zink eller möjligen zink och syre. Sådana batterier, om de går att utveckla så de har en tillräcklig säkerhet och livslängd, skulle kunna vara mycket mer effektiva än dagens batterier.

Enligt autobloggreen tror Renault också att det är möjligt att bygga en elbil med en räckvidd på cirka 48 mil om femton år.

ARTIKELN HANDLAR OM