Alfa Romeo Giulia

- harmoniska linjer

Bertone kan det där med vackra linjer.
MOTOR

Denna Alfa Romeo är lika vacker som sitt namn. Formgivningen är från 1960-talet men linjerna verkar bara bli vackrare med åren. Eftersom bilen formgavs av det italienska designhuset Bertone kallas kärran allmänt för Bertone Coupén. Men detta är egentligen inte riktigt rättvist. Ty det var en annan kille som höll i pennan.

Nuccio Bertone var däremot en mycket duktig företagsledare. Framför allt var han skicklig i att knyta rätt folk till sig. Detta bevisade han inte minst 1959, när unge Giorgetto Giugiaro anställdes. Tack vare Giugiaros känsla för linjer och proportioner blev Giulians kaross en av världens mest harmoniska, oavsett kategori!

Ett nytt geni

Efter några år insåg dock Giugiaro att han kunde starta eget. Är man ett geni så är man. Om en normal människa då hade befunnit sig i Nuccio Bertones välskurna kostym så skulle det ha plivit full panik i fabriken. Men Nuccio hade redan ett nytt geni på gång: Marcello Gandini.

På femtiotalet fanns det ett oändligt antal designhus och karosstillverkare i Italien. I dag finns bara en handfull kvar och många lever en ganska tynande tillvaro. Men Bertones verksamhet rullar på som aldrig förr.

FAKTA: Alfa Romeo Giulia 2000 GT Veloce

Läs också:

Bosse Bildoktorn