Så säker är din bil – svar får du på nätet

MOTOR

Bilsäkerhet är kanske inte världens sexigaste ämne. Men rätt bil, rätt vald och rätt monterad utrustning kan faktiskt vara skillnaden mellan liv och död.

Organisationer som arbetar med trafiksäkerhet i Europa har gått samman i projektet Euro-NCAP. De har utformat standardprocedurer för krocktester, såväl när det gäller frontal- som sidokrockar och påkörning av fotgängare.

Detta standardprogram används av fler krocktestande institut runt världen.

Ibland får Euro-NCAP kritik – oftast av ”förlorarna” – för att det går att bygga bilar som stämmer med krockprovet.

Men ett bättre system för dig som bilköpare att få en bild över hur säker bilen är finns i alla fall inte.

På organisationens hemsida www.euroncap.com finns resultaten av alla krocktester i enkel, lättbegriplig form (men också mer detaljerat för den som vill). Dessutom fakta om hur testerna går till.

Nyttig läsning

Den svenska partnern är Vägverket. På deras hemsida www.vv.se finns inte bara resultaten av krockprover utan också massor om trafiksäkerhet: statistik, mål och planer och tips om hur du ska åka bil säkrare.

Försäkringsbolaget www.folksam.se har i många år forskat i trafiksäkerhet. På sajten finns mycket nyttig läsning och dessutom resultaten av Folksams undersökningar av verkliga olyckor. Svart på vitt hur just ditt märke klarat sig IRL (I Riktiga Livet, på webbprosa).

Fler länktips

Michael Åman ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM