Mc-försäljningen backar kraftigt

Handlarna hoppas på ljusning till våren

MOTOR

MC-försäljningen har minskat kraftigt under 2009. Branschen backade med nästan 20 procent jämfört med förra året och privatimporten minskade med 40 procent.

Men handlarna är optimistiska inför nästa år. Det finns tecken på att mc-intresset kan komma att blomma nästa säsong.

– Många har köpt nytt ställ eller skaffat något roligt tillbehör, säger Per Johansson, vd för Moped och motorcykelbranschens riksförbund (McRF).

Under året har försäljningen av nya motorcyklar gått lite trögt på sina håll i landet. Medan vissa handlare rapporterar en bra försäljning har andra backat kraftigt.

En av de motorcyklar som fortfarande står sig stark på marknaden är Kawasaki ER-6 som toppar nyförsäljningslistan med 249 sålda exemplar fram till sista augusti.

Kawasaki ER-6 blev den mest sålda motorcykeln 2006, 2007 och 2008. Dessutom korades den till årets motorcykel 2008 och i år. Se tio-i-topp-listan över årets mest sålda motorcyklar här.

Den ackumulerade nedgången av registreringen 2009 jämfört med 2008 är på samma nivå som tidigare under året. För den etablerade motorcykelbranschen är nedgången minus 18,5 procent, medan parallell- och privatimporten minskat med 41,1 procent.

- Handlarna märker att många kunder under året avvaktat med att köpa eller byta motorcykel. Istället har många köpt nya ställ, bytt hjälm eller skaffat något roligt tillbehör. Detta gör att vi är optimistiska inför nästa år då vi tror det kan finnas ett uppdämt behov av att byta motorcykel. Vi kommer att vara beredda att förse kunderna med vad de vill ha, säger Per Johansson, vd för Moped och motorcykelbranschens riksförbund (McRF).

FAKTA

Mest sålda motorcyklar under 2009

ARTIKELN HANDLAR OM