Fynda begagnad mc i vår

Sex heta modeller för upp till 60 000 kr

MOTOR

Är du dugen på ny mc i vår men har svårt att bestämma dig? Eller är det plånboken som bestämmer?

Här får du heta tips på nytt åk till våren och sommaren – och hur du bedömer om mc:n är ett vrak eller en pärla.

Under över 20 års tid har jag ägt, provkört och testat mängder av motorcyklar. Här tipsar jag om några särskilda guldkorn som jag rekommenderar dig att titta lite närmare på vid ett eventuellt köp.

Självklart bör du provköra och kontrollera motorcykeln efter eventuella fel eller brister innan du slår till – se ”Expertens enkla begagnat-guide” där du kan läsa mer om vad du bör titta närmare på vid köp av begagnad motorcykel. Givetvis bör du basera ditt köp på vad du tänkt använda motorcykeln till.

Precis som alltid vid köp av motorcykel bör du väga in helhetsbilden där du tar hänsyn till kostnader för service, försäkring och slitdelar. Exempelvis kan jag nämna att ett bakdäck till en sportmotorcykel kan kosta över 3 000 kronor medan du kan köpa däck till en offroadmotorcykel för under 1 000 kronor.

Vidare lever ofta offroadmaskiner ett hårt liv på grusvägar och körs i vissa fall även vintertid och kan därför vara extremt slitna, men gott om undantag finns.

Om du satsar på billiga budgetmaskiner finns det gott om prisvärda 80-talsmasiner, som Honda XR600, Honda CBR600, Yamaha FZ750, Yamaha XT600, Suzuki GSX-R750, Suzuki DR650, Kawasaki KLR650 och BMW F650GS.

En praktisk detalj du bör ha i åtanke är att kolla upp var närmaste auktoriserade verkstad som är speciallist på det märke du är intresserad av finns.

Köper du en äldre motorcykel bör du även ta med i beräkningen att tillgången på reservdelar kan vara begränsad och dyr. Dessutom kan väntetiden på beställda reservdelar vara lång.