Coolt koncept blir verklighet

BMW presenterar höstens nyheter

MOTOR

Johan Ahlberg var på plats när BMW premiärvisade upp sin konceptmodell Koncept 6.

Nu kan vi avslöja att den sexcylindriga radmotorn, som går under namnet K48, kommer att vara bas i BMW:s nya touringmaskiner K1600GT- och K1600GTL.

Uppgifter direkt från BMW visar att touringmaskinen lär ha motorkraft i hästväg med 160 hästkrafter vid 7500 varv, och 175 newtonmeter vid 5000.

Låg tyngdpunkt

BMW hävdar att det är marknadens smalaste sexcylindriga radmotor, med 560 millimeter från sida till sida.

Cylindrarna lutar 55 grader framåt, vilket bland annat ska bidra till en låg tyngdpunkt och ett välbalanserat chassi.

Växellådan har kompletterats med en 10-skivig slirkoppling, vilket minskar risken för ofrivillig bakhjulslåsning vid kraftig nerväxling. Samtidigt lär BMW ha lagt ner stor möda på att kopplingen ska vara exemplariskt lättmanövrerad.

Tre olika körprogram finns för att anpassa motorkaraktären till olika förhållanden – Regn, landsväg och Dynamisk.

Fram finner vi BMW:s välkända fjädrings- och framhjulsupphängning som bidrar till att motorcykeln niger minimalt vid kraftig inbromsning samtidigt som axelavståndet förblir oförändrat. Motorkraften överförs till bakhjulet via kardan.

Ställ in fjädringen själv

Fjädringen är elektroniskt justerbar och med enkla knapptryck anpassas den efter dina önskemål, om du exempelvis har passagerare och rejält med packning.

En annan intressant detalj är det adaptiva halvljuset, som är tillval till den standardmonterade Xenonbelysningen, där reflektorn anpassar ljusbilden efter hur mycket motorcykeln lutar i kurvor.

Löstagbar GPS

Instrumenteringen med sin 5,7-tums panel navigeras smidigt via en styrenhet. Här ryms även den integrerade GPS-navigatorn som går att manövrera från styrreglaget, och enkelt tas med för exempelvis en guidad tur på stan.

Vidare har K1600GT och K1600GTL värme i såväl handtag som sadel och rejäla packväskor med integrerad belysning.

Modellen kommer att presenteras i samband med den internationella motorcykelmässan Intermot i Köln i oktober.