Hallå där Johan Alberg...

Aftonbladets mc-expert kör Novemberkåsan

MOTOR

Hallå där, Johan Ahlberg, Aftonbladets mc-expert, som ska delta i klassiska endurotävlingen Novemberkåsan.

Först en självklar fråga från en bilälskare: varför kör man Novemberkåsan? Jag menar, det är trots allt november, snöigt, mörkt, kallt och alltmänt hemskt...

– De allra flesta kör för att det är så jäkla roligt. Sedan stötte jag ihop med Anders Eriksson (sjufaldig världsmästare) och Mats Nilsson (vann Gotland Grand National tidigare i höst) och de kör förstås bara för att vinna, säger Johan Ahlberg.

– Men för de allra flesta, precis som för mig, är att klara en Kåsa något som gör att man kan dra ett steck till i livsboken.

Hur tuff är tävlingen?

– Det är verkligen riktigt, riktigt tufft. Om man jämför med Vasaloppet så är det nog som att åka från Sälen till Mora, tillbaka, och sedan en tur till Mora igen.

Hur känns det så här timmarna innan det är dags?

– Jag tror det blir skitbra. De tär lite snö på backen så det är vitt och fint. Jag går ut i tredje startparet, två minuter över halv nio, så det blir till att spåra lite första varvet.

Hur körs en Kåsa?

– På dagen kör man fyra specialsträckor i skogen, sedan är det en publikfriande sträcka på ett gärde. Det blir ett varv. På natten sedan kör man två varv och till det ytterligare två specialsträckor. Arrangörerna räknar med att de första går i mål mellan två och fyra natten mot söndag.

Och din egen målsättning?

– Först hoppas jag kvalificera mig för natten, sedan kör jag så långt jag bara kan. Framför allt hoppas jag att jag inte behöver bryta på grund av något tekniskt.

Då har vi bara att önska lycka till!

– Tackar! och den som vill kan följa tävlingen på www.fastbikes.se.

ARTIKELN HANDLAR OM