Renault – tänk på trafiksäkerheten!

MOTOR

Jag skulle byta blinkerslampa fram på min Mégane. Beräknad kostnad hos auktoriserad Renaultverkstad, snabbservice, skulle vara 100 kr. Efter 5–10 minuters försök av två servicetekniker gav de upp och sa att fronten måste demonteras. Beräknad kostnad ökade nu till cirka 1 000 kr. Enligt instruktionsboken borde det gå att byta lampan genom den minimala luckan i innerskärmen men icke, jag provade själv flera gånger, omöjligt! Bytet fick vänta tills nästa service och kostade drygt 500 kr med rabatt (som jag fick tjata mig till).

Jag skrev till Renault Sverige och ställde som rimligt krav att de med sin katastrofala konstruktion borde rabattera lampbyteskostnaden till 100–200 kr. Svar från

Renault Sverige är ungefär ”Vi beklagar och förstår att kunder upplever osv. Renault har valt lösningar som främjar krocksäkerhet... vi kan inte ersätta dig då detta inte är ett produktfel”.

Krocksäkerhet är givetvis bra men ska ställas mot trafiksäkerhetsrisken att inte kunna byta lampan direkt när den slocknar. En obehaglig känsla är ju också att medvetna konstruktionslösningar som den här är ägnade att skaffa större vinster åt verkstäderna…

Håkan i Jönköping

SVAR: Ruggigt dåligt, och tyvärr inte unikt för Renault. Men jag tror att

alla har insett att det inte funkar, på nya bilar har det blivit aningen bättre. Men häng på och bråka, det är det enda som hjälper.

ARTIKELN HANDLAR OM