Uppfann inte du älgtestet?

MOTOR

Hej, jag är 17 år och läser alla biltidningar, även Aftonbladet Bil, även om mina kompisar tycker att den är för gubbar. Teknikens Värld slår sig för bröstet i två nummer i rad för att de krängt av däcken på Skoda Superb i Älgtestet. Och nu undrar jag, var det inte du som uppfann Älgtestet när du testade Mercedes Vältklass?

Marcus Lindberg

SVAR: Hej Marcus, klart att Aftonbladet Bil inte är en gubbtidning, vi vill att den ska passa hela familjen. Så läs på (jag skickar en Bil-keps)!

Nej, Älgtestet är Teknikens Världs egen uppfinning, långt innan jag började där 1984. Men du har rätt ändå, namnet uppkom sedan jag vält med A-klassen 1997. Bilindustrin hade redan sina så kallade iso-tester, som de fortfarande kör, men som inte alls frestar på lika mycket som Teknikens Världs version. Iso är mer utdraget, vilket gör att sidokrafterna inte är lika stora som i Älgtestet.

Älgtestet har avslöjat många svagheter hos olika bilar under åren, och lett till viktiga förbättringar. Det har varit bakaxlar hos BMW, både krängningshämmare och hjuldimensioner hos olika Toyota-modeller, allmänt slappa chassin hos många bilar och så total omkonstruktion av Mercedes A-klass.

Så Teknikens Värld ska fortsätta att slå sig för bröstet. De är konsekventa i sina testmetoder och avslöjar allvarliga fel.

ARTIKELN HANDLAR OM