Sluta skriv skit om etanolen!

MOTOR

Tröttnar du aldrig på att skriva skit om etanol? Nu senast när du påstår att bensinbolagen blandar in fransk vin-etanol i E85. Du har ju fel om allting, vin­etanolen finns bara låginblandad och även om, så är etanol alltid bättre än fossila bränslen.

Curt i Finspång

SVAR: Det är ju du som har fel! Numera blandas vinetanolen även i E85, fast bolagen hemlighåller eländet. Ingen ansvarig har något intresse av att berätta att den CO2-stinna vinetanolen används som ”miljöbränsle”.

Enligt de flesta oberoende forskarna innehåller vinetanol MER CO2 än bensin och diesel. Det beror på att vingårdarna sköts med dieseltraktorer, att de gödslas med konstgödsel som förbrukar mycket CO2 och att de besprutas med svavel (som dessutom misstänks orsaka de beläggningar i etanolmotorerna som ställt till med så mycket problem för miljöbilsägarna den senaste tiden).

Sen ska det till ännu mer fossila bränslen för att bränna vinöverskottet till sprit. Jag har sett beräkningar på att vinetanol motsvarar 1,3 liter bensin när det gäller CO2-påverkan.