Saab Aero X årets konceptbil

Får pris för djärv teknik och nytänkande

Foto: krister hansson
Årets konceptbil Saab Aero X får pris för sin etanoldrivna superbil med topp-prestanda.
MOTOR

Djärv design, måsvingar och etanol som bränsle. För det receptet har Saab tilldelats priset för årets konceptbil 2007 för modellen Aero X.

En av de äldsta brittiska biltidningarna, Autocar, har nyligen delat ut sina årliga priser för framstånde insatser inom bilindustrin.

Saab fick priset för årets konceptbil - en bil som bara tillverkas i en eller två exeplar för att visa tankar om framtidens bilar - för sin sportbil Aero X.

Bilen kostade 15 miljoner kronor att utveckla. Men så har den också utrustats med finesser som sällan finns i serietillverkade bilar. Med måsvingar och djärv design går tankarna mer åt flygplanshållet än till en bil. Kraftresurserna i bilen lär räcka. En V 6:a med 400 hästar som drivs på 100% etanol, fyrhjulsdrift och dubbla turbo ger fartresurser för topp-prestanda. 0 till 100 lär gå på 4,9 sekunder och maxhastigheten är spärrad till 250 km/tim.

Volvo tilldelades pris för sin Blind Spot Information System (BLIS) - ett system med kameror i backspeglarna som varna föraren för fordon i döda vinkeln.

Audi knep priset för bästa bilproducent och designpriset gick till Fiat för modellen Punto.

Dino Stén

ARTIKELN HANDLAR OM