10 nya vägar får hastighetskameror

Övervakningen leder till färre dödsolyckor

NYHETER

Se upp för polisens kameror!

Tio nya vägar får automatisk hastighetsövervakning.

Därmed finns totalt 183 kameraskåp uppsatta på landets mest olycksdrabbade sträckor.

Foto: ULF NYLÉN
dödens väg Olycksdrabbade väg 40 mellan Ulricehamn och Borås ska få hastighetskameror. Här monterar Ingemar Svensson och Bernt Englund ett av de tio kameraskåpen. http://wwwb.aftonbladet.se/vss/special/storfragan/fraga2/0,2787,6712_200_,00.html

Bildtekniken har krånglat och många poliser har klagat på merarbete, men olyckorna har minskat och fortkörarna har blivit färre. På de bevakade sträckorna har det inte varit några svårt skadade eller dödade sedan kamerorna sattes upp.

Därför sätter polisen och Vägverket upp ytterligare 74 övervakningsskåp på tio nya vägar.

Aftonbladet kan i dag visa vilka sträckor det är och var skåpen sitter.

Få har fått böter

Det handlar i första hand om kända fortkörarsträckor från Lund i söder till Luleå i norr. Flera dödsolyckor har inträffat på de aktuella avsnitten.

Med hjälp av de nya kamerorna hoppas polisen att olyckorna ska minska även här.

Att kamerorna fungerat dåligt och att man inte kunnat bötfälla så många fortkörare bekymrar inte polisen nämnvärt.

- Vi är inte ute efter att sätta fast folk. Det är hastigheten vi vill få ner, säger Sten Byström på Rikspolisstyrelsen.

Med hjälp av ny teknik och snabbare tillgång till körkorts- och passregister hoppas polisen att det ska bli mindre arbete med att identifiera fartsyndarna. Nu är handläggningstiden 43 minuter. I höst räknar Sten Byström med att man ska kunna halvera tiden.

Under nästa år får polisen tillgång till GSM. Det innebär att man slipper åka ut och hämta kassetterna som sitter i kameraskåpen, utan kan hämta hem bilderna på elektronisk väg.

Många tomma skåp

Före varje sträcka som övervakas finns skyltar som talar om att "Här pågår automatisk hastighetsövervakning". Vad som inte sägs är att bara en eller en par skåp per avsnitt är försedda med film. Något som många förare upptäckt, och därför inte bryr sig om att sänka farten.

- Man ska inte vara för säker, varnar Sten Byström. Vi talar inte om hur många och vilka skåp som är laddade.

Här sitter de nya fartkamerorna

Så fungerar hastighetskameror

Sven-Anders Eriksson