Rättsväsendet ska hålla sig borta

Robert Collin om Saabs "svara låda"

NYHETER

Det digitala övervakningssamhället är redan här. Storebror har en mängd sofistikerade instrument för att titta in i vår vardag för att kontrollera vad vi egentligen håller på med.

Ibland helt öppet, men ofta utan att vi förstår.

Saabs svarta lådor ligger i gråzonen och det gäller att informationen i lådorna inte läcks åt fel håll.

Jag skrev en kritisk artikel för fyra, fem år sedan när General Motors införde ett liknande system i Cadillac på den amerikanska marknaden. Även då handlade det om forskning för att bygga säkrare bilar men jag varnade för att uppgifterna kunde användas i rättegångar mot bilägaren.

Det blev så

Och just så blev det. Amerikanska General Motors lämnar mer än gärna över datauppgifter till sheriffen om bilens sista sekunder på färden mot olyckan.

Om en svensk domstol skulle försöka tvinga fram uppgifterna har Saab bara ett val; att först förstöra informationen i den aktuella svarta lådan och sedan att avbryta forskningsprojektet. Då måste alla nya Saab programmeras om så att de slutar att samla in krockdata.

Syftet – säkrare bilar

Men låt oss hoppas att rättsväsendet håller sig borta från de svarta lådorna, så att projektet kan leva vidare.

Syftet med datainsamlingen är ju att försöka konstruera ännu säkrare bilar. Det, och att Saab hittills vägrat att lämna ut uppgifterna till Boråspolisen, är värt all respekt.

Robert Collin