Elva missade nya fartkameran

Stor varningsskylt vid nya "polisskåpet" hjälpte inte

Foto: Björn Elgstrand
Huddingevägen På bara två timmar fångade den nyuppsatta poliskameran elva fortkörare vid Flemingsbergs station på Huddingevägen.
NYHETER

Första dagen med hastighetskamerorna på Huddingevägen söder om Stockholm.

Då blev elva bilister fotograferade för att de körde för fort.

– Ändå hade vi kameran i gång bara två timmar, säger Gunnar Johansson vid trafikpolisen.

I två veckor har polisen trimmat kameran – för det är bara en, men två skåp – vid Flemingsbergs station. Vinklar har ställts in, blixten har justerats för att bilderna på fortkörarna ska bli så bra att de kan användas som bevis.

– Det är mycket viktigt att vi kan se vilka som sitter bakom ratten. Annars kan vi inte utfärda några böter, säger Gunnar Johansson.

I måndags var man nöjd. Därmed kunde kameran laddas på riktigt.

Fortare än 70 km/tim

Och det blev napp direkt.

Elva förare uppmärksammade inte den stora informationsskylten om automatisk hastighetsövervakning, utan fastnade på kamerans film för att de kört över tilllåten hastighet, 70 km/tim.

– De får faktiskt skylla sig själva, säger Gunnar Johansson. Vi är inte ute efter att sätta fast så många fartsyndare som möjligt, vi vill får ner hastigheten.

Även om förarna blev ”tagna” av kameran för fortkörning återstår alltså för polisen att bevisa att just de också körde bilen. Dessutom brukar polisen lägga på lite ”moms” på hastigheten för att vara på den säkra sidan vid eventuella mätfel.

I två år övervakade polisens automatiska hastighetsbuss bilisterna på Huddingevägen. Så länge bussen fanns på plats sjönk hastigheten, men så fort den var borta ökade farten igen.

Som en motorväg

En bidragande orsak till att det går så fort kan vara att vägen påminner om en motorväg med sina fyra körfält.

Kameran kommer att alternera mellan de två skåpen: mot Huddinge respektive mot Tumba.

– Det är ingen idé för bilisterna att chansa. De vet inte i vilken riktning vi satt upp kameran, säger Gunnar Johansson.

Innan året är slut ska ytterligare sju hastighetsskåp vara på plats.

Hastighetskameror

Sven-Anders Eriksson