535 dödades i trafiken förra året

- lägsta decembersiffran på 50 år

NYHETER

STOCKHOLM

Under 2002 omkom 535 människor i den svenska trafiken, enligt Vägverkets preliminära statistik. Det är en minskning från 2001, då trafiken skördade 554 liv.

Framför allt var det de sista fyra månaderna som gjorde att dödssiffran blev lägre än föregående år. I december dödades 27 människor i trafiken, jämfört med 36 under samma månad förra året. Det är den lägsta siffran på 50 år.

Det innebär att sommarens prognos, som pekade mot 600 döda under 2002, var pessimistisk i överkant.

Historiskt låga nivåer

Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö säger till TT att prognoserna har växlat mycket under året. En vår med många mötesolyckor mellan tunga fordon och personbilar följdes av en svart sommar mer fler döda än på flera år. Sedan kom höst och vinter och dödstalen sjönk till historiskt låga nivåer.

- Sammantaget ser vi en minskning av dödsolyckorna med runt fem procent, och det är ju väldigt positivt, säger Ingemar Skogö.

Fler mitträcken

Under 2003 kommer Vägverket att fortsätta flera av årets satsningar. Det innebär bland annat kampanjer för ett säkrare trafikbeteende och fortsatt utbyggnad av separerande mitträcken på flera vägar.

- Jag vill ju gärna tro och hoppas att det vi ser nu är den långsiktiga trenden, säger Ingemar Skogö.

Vårens och sommarens höga dödssiffror överraskade Vägverket vars förutsägelser kom på skam. Prognosen för hela 2002 skrevs ett tag upp till att peka på runt 600 döda i trafiken.

- Jag tror att det vackra vädret kan ha påverkat och lett till ett beteende som inte var ansvarsfullt. Man tar ut svängarna lite mer som individ, helt enkelt, spekulerar Skogö, som tror att ett förändrat beteende måste till där tekniska lösningar inte kan förhindra olyckorna.

TT