Så här lurar fart- syndarna polisen

Trafikövervakare: De leker med döden

1 av 7 | Foto: POLISEN
Drar upp jackan över huvudet Polisen fick en chock när man såg den här bilen. Föraren gömmer ansiktet med hjälp av en jacka. Farten är 114 km/tim på 70-sträcka på riksväg 70 vid Dags Mosse, söder om Vadstena.
NYHETER

De gömmer sig bakom solskyddet, håller handen för ansiktet eller duckar under ratten.

Så här lurar fartsyndarna hastighetskamerorna.

Och slipper böter.

- De leker med döden, säger Sten Byström på Rikspolisstyrelsen.

- De ser ju ingenting under några sekunder och det är mycket lätt att komma över på fel sida. Dyker det upp en mötande bil eller ett knattelag i en minibuss kan katastrofen vara ett faktum.

En av tio undslipper

Omkring 400 förare av cirka 4 000 fotograferade fartsyndare kom undan genom att sabotera fotoögonblicket.

Det vanligaste sättet att undvika att fastna i vägkamerorna är att skruva bort den främre nummerskylten. Utan registreringsnummer kan polisen inte ens börja söka efter den som kört för fort. Det är ofta Audi, Volvo och BMW som körs utan skyltar.

Ett annat knep är att gömma ansiktet för kameran. Man viker ner solskyddet, trots att det är kväll och mörkt, man håller armen och handen framför ansiktet, man drar ner mössan till munnen, man tar på sig masker, man drar jackan över huvudet och så vidare.

Att man hotar trafiksäkerheten tycks fartsyndarna helt strunta i.

"Trodde inte mina ögon"

Det värsta exemplet hittills, enligt polisen, är den BMW-förare som med jackan uppdragen över huvudet susade förbi hastighetskameran på riksväg 50 söder om Vadstena, i 114 km i timmen.

- Jag trodde inte mina ögon när jag såg filmen, säger Per Ström, trafikpolis i Östergötland. Det här är ju helt vanvettigt.

Ett annat vansinnigt exempel är den taxiförare som med en passagerare bredvid sig i framsätet gömmer ansiktet fullständigt med hjälp av armen och handen. Utan att se någonting passerar han kameran på E 12 vid Brännland utanför Umeå i 108 km/tim, på en sträcka där hastigheten är nedsatt till 70.

- De här bilisterna visar inte någon som helst respekt för trafikreglerna eller sina medtrafikanters säkerhet, säger Per Ström.

184 kameraskåp

De första hastighetskamerorna monterades upp på E 4 mellan Hudiksvall och Iggesund. Det var för fyra år sedan. I dag finns 184 kameraskåp uppsatta på 26 av landets absolut farligaste vägsträckor.

Bara hälften av de 3 992 fotograferade fortkörarna kunde fällas, enligt Rikspolisstyrelsens statistik. Orsaken är den dåliga kvaliteten på bilderna som gör dem oanvändbara som bevismaterial.

Sven-Anders Eriksson