Poliser, lär er köra bil

Enhetschef: Man undrar hur vissa lyckats ta körkort

NYHETER

Stockholmspolisen krockar allt oftare.

Och det är deras eget fel - i fyra fall av fem.

- Man undrar hur en del poliser lyckats få körkort, säger Leif Johansson på Norrmalmspolisen.

Ärenden som gäller trafikförsäkring, vagnskadeförsäkring och tillläggsförsäkring för polismyndigheten i Stockholms län 2002.

Av Stockholms polisdistrikt är citypolisen den mest olycksdrabbade. Distriktets 148 bilar var förra året inblandade i 54 krockar med andra fordon och ett hundratal parkeringsskador och singelolyckor.

Försäkringsbolagets utredningar har visat att polisen i fyra fall av fem själv varit helt vållande till olyckorna. Och en viktig orsak till de många krockarna är att poliserna har dåliga körkunskaper.

- Den nya generationen poliser har mindre körvana än den förra. I dag prioriterar ungdomar att resa och tar därför körkort senare, säger Olle Hedenblad, förvaltningschef på citypolisen.

Han förklarar även citypolisens många olyckor med den hårda trafik som finns i innerstaden.

239 olyckor i fjol

Sammantaget var Stockholmspolisen förra året inblandad i 239 olyckor med andra fordon. Enligt tidningen Metro är det en ökning med 14 procent jämfört med föregående år.

Försäkringskostnaderna har också skjutit i höjden. Förra året kostade alla olyckor och krockar över nio miljoner kronor.

Enligt Leif Johansson, enhetschef på Norrmalmspolisen, talas det hela tiden om vikten av att vara försiktig i trafiken.

Ofta slarv

- Du måste anpassa farten efter väglaget och trafiken. Det går inte att köra Fleminggatan i 150 km/tim på eftermiddagen.

Många olyckor är småskador som beror på slarv, men Leif Johansson medger att bristande körvana är ett problem.

- Jag kan inte säga att samtliga som börjar Polishögskolan är dåliga förare. Men vi har haft en del praktexemplar som börjat hos oss, där man undrar hur de fått körkortet.

På Polishögskolan är man väl medveten om kritiken mot aspiranternas körkunskaper och i höstas gjordes körutbildningen om i samarbete med Vägverket.

- Vi använder oss av något som heter polistaktisk körning. Det handlar om att köra miljövänligt, men leder även till att man blir en säkrare förare. Man tar hänsyn till terrängen och fordonen runtomkring, säger Mats Heder, studierektor på Polishögskolan i Stockholm.

På Polishögskolan ges dock bara en grundläggande körutbildning. Utbildning i utryckningskörning sker på respektive polismyndighet.

Polisdistrikt Antal Försäkringsärenden

Gunnar Svensson