Sprejen lurar fartkameran

1 av 3 | Foto: Christer Pöhner
Kameror klickar Det finns 284 kameraskåp uppsatta på 51 vägsträckor i Sverige. Frågan är nu om den nya fartsprejen ska sätta kamerorna ur spel.
NYHETER

Bluff eller fartsyndarnas bästa vän?

En sprej gör nummerplåten osynlig för hastighetskameror.

I Norge har mirakelmedlet redan blivit en jättesuccé.

- Jag är nerringd av svenskar som vill köpa sprejen, säger Trym Staumo.

För en vecka sedan fick Trym Staumo den första sändningen från USA. Hela partiet såldes slut på bara några timmar efter det att norska tidningar skrivit om hastighetssprejen "Photo blocker".

- Jag har inte en enda burk kvar, säger Trym Staumo.

Tester som genomförts av trafikpolisen i Denver, Colorado, har också - för tillverkarens del - varit mycket positiva. Åtminstone om man ska tro uppgifter publicerade på försäljningssajten www.phantomplate.com.

Fotot överexponeras

- Många tycker att hastighetskamerorna är ett otyg. Och jag förstår dem, säger Trym Staumo som ser en jättemarknad framför sig.

Sprejen lägger sig som en osynlig reflex över nummerskylten och gör att övervakningskamerans foto överexponeras. Efter två, tre duschar med "Photo blocker" utlovas att nummerskylten är "immun" mot kamerablixtarna.

Många samtal kommer från Sverige. Han har därför beslutat att sälja produkten även i Sverige för 349 kronor per flaska. Svenska polisen är av förklarliga skäl inte lika glad som Trym.

- Det är skrämmande om folk köper sånt här för att kunna köra fortare, säger Kent Fernström vid Rikspolisstyrelsen.

Olagliga radarvarnare

Innan de automatiska övervakningskamerorna kom var det radarkontrollerna som ställde till förtret för dem som ville köra fort. Många skaffade sig radarvarnare eller radarstörare för att slippa åka fast. Radarvarnarna är numera olagliga, men ingen lag stoppar den nya nummersprayen.

- Vi ska genast sätta oss ner och titta på det här, säger Kent Fernström.

- Det kanske bara är en bluff. Det finns ju redan en mängd produkter i den här genren. De flesta fungerar mycket dåligt.

Fler sätt att komma undan böter

Så fungerar hastighets- kamerorna

Sven-Anders Eriksson