Robert Collin chattade direkt från Detroit

Läs hans svar till Aftonbladets läsare

MOTOR

   Robert Collin säger: God morgon! Har just tagit en sväng runt på bilsalongen, det finns massor som måste undersökas närmare, men nu tar vi frågorna.

hagbard säger: tjenare collin, ville bara kolla vad du tycker om Volvos stora nyhet C30, tror du det kommer vara något för både den svenska marknaden och den amerikanska eller blir det en flopp som Volvo 480 ES?

   Robert Collin säger: 480 floppade främst för sin usla kvalitet, den här gången kommer det gå betydligt bättre.

Sudden säger: Hej Collin.

Märks det av någon miljöbilstrend i USA? Och isåfall är det elhybridbilar eller etanol a la SAAB:s BioPowerAero?

   Robert Collin säger: Alla amerikanska tillverkarna visar miljökoncept, men det är mest dimridåer, för att dölja att de inte har någonting att komma med, nej det är stort och svulstigt som vanligt.

Martin säger: Tjena Collin

Har saab några nyheter? är 300hk etanol 9-5:an där?

   Robert Collin säger: Jo, den står här, men Saab gör inget stort nummer av den.

Tjomme säger: Hej Robert! Hur går tongångarna i Detroit - är det verkligen små bensinsnåla bilar som amerikanarna vill ha eller är det mest vad vi i Europa hoppas att de vill ha?

   Robert Collin säger: Alltså, jänkarna har faktiskt börjat se sig om efter mindre bilar, Kalifornien banar väg som vanligt. Men den tungfotade bilindustrin har inte fattat något än, därför fortsätter de att visa stora bilar, medan jänkarna köper japanskt och koreanskt. Volvo har tajmat C30 perfekt, med en stor smula tur, tror jag.

a säger: vilken bil tycker du va snyggast??

   Robert Collin säger: Aston Martins fyrdörrarsmodell är vacker, allra vackrast här.

3g:Roger säger: Hejsan Robert! Hur är det med de amerikanska biljättarna egentligen? Kommer de att gå i konkurs? Finns det möjligen intressa från japanska eller kinesiska biltillverkare att köpa in sig där då? För de utvecklas ju till skillnad från jänkarna. Något hela världen inte minst miljömässigt borde tjäna på. Lång fråga men jag hoppas du hinner svara. Du gör ett bra jobb!

   Robert Collin säger: GM ska ha en presskonferens alldeles strax, där det ryktas att de ska SÄNKA priserna ännu mer. De förlorar redan pengar på nästan varje bil de säljer, inte blir det bättre nu. Jo, konkursen lurar runt hörnet, den jättelika underleverantören Delphi är nära konkurs, GM inte långt ifrån. Ford måste sanera snabbt och hårdhänt om det inte ska gå åt helvete.

Dieseldoris säger: Vad tycker du om Mercedes nya GL-klass?

   Robert Collin säger: Mäktig! Vad ska man säga, inte är det vad världen behöver, men mäktig är den.

Saab4Life säger: Kommer nya Saab Sonett bli en riktig "Saab" eller vad tror du? Och när ska den visas i salongen.

   Robert Collin säger: Ryktet om Sonett är nog lite av önsketänkande. Plattformen till Pontiac Solstice som man spekulerar om, Kappa heter den, ska inte byggas i Europa. Det blir nog ingen Sonett inom överskådlig tid.

ahha säger: Vad kommer Aston att kosta

   Robert Collin säger: Inte en susning, produktionen börjar om två år.

Kristian säger: är det mycket suv:ar som gäller på mässan eller?

   Robert Collin säger: Alldeles för mycket, men jag måste erkänna att många suvkoncept ser väldigt roliga ut.

stoffe säger: Din prognos på GM, hur lång tid innan GM kursat?

   Robert Collin säger: Förmodligen blir det ingen konkurs till slut, men en extremt hårdhänt bantning men många hundratusen arbetslösa bara i usa.

Kristian säger: Har inte amerikanarna släppt något miljövänligt fordon?

   Robert Collin säger: Alla VISAR hybrider och vätgasbilar, men det mesta är koncept som inte tilverkas än, det dröjer. Men visst, det finns en del etanol och även hybrider.

SUVerän säger: När tror du XC50 planeras komma till sverige? Har sett nån bild på den men tror du att den är färdig utvecklad än?

   Robert Collin säger: Jag vet inte, kanske om två år

mats säger: Är det smart att ha nästan samma pris på c30 som på en s40 med 1.6 liters motor?

   Robert Collin säger: Ja visst, skulle den vara billigare eller dyrare menar du.

Sudden säger: Vad är nästa stora trend? SUV känns lite 2001.

   Robert Collin säger: SUV känns definitivt passé, problemet är att inte ens bilindustrin vet vilken trend som kommer, det är mycket nervöst och spännande. Jag gissar på en blandning av kombi, familjebuss och jeep, men utan stora hjul och utan 4wd.

Emil i Ohio säger: Har du druckit något mer Sam Adams? Hur är intresset för nya Camry hybriden?

   Robert Collin säger: Jag provade ett par kanadensiska öl, dom var inte bättre. Camry är ju en helt ny bil här, den blir väl den mest sålda personbilen i USA, som vanligt. Jo, hydbriditresset är mycket stort här. Mest i Kalifornien.

Tjomme säger: Retro var väldigt inne i USA för ett par år sen, hur ser det ut nu?

   Robert Collin säger: Det är patetiskt, nu har GM gjort en kopia av Chrysler PT Cruiser, kan det bli lägre? Den har dessutom usel kvalitet. Jo, kolla in muskelbilarna Dodge Challenger (urläcker) och Chevy Camaro (pinsam) - retro drar fortfarande folk.

robban säger: Hur ser det ut på Koreafronten kommer det xc90 krossare ?

   Robert Collin säger: Hyundai har ju sin nya Santa Fe, den blir svår.

mats säger: ja kommer inte c30 kanske att stjäla lite från s40 bilarnas försäljning? tycker att den borde varit lite billigare men den är ju billigare om man jämför mot audi a3 och bmw 1-serie

   Robert Collin säger: Volvo vill nischa in den som lite lyxig, lite kupé, då kan man ta betalt. Nej, S40 och C30 är helt olika bilar. En relativt praktiskt med fyra dörrar och fem platser och anständigt bagage, en trång med betoning på flärd.

Volvo4Joy säger: Hej Collin! Jag trodde Att Buick var nerlagt?!

   Robert Collin säger: Vem trodde inte det.

ed säger: Hur är intressent av saabs monter från internationella medier?

   Robert Collin säger: 95 Biopower fick pris i går på nån mässa i Bryssel, jo det är rätt stort intresse. Men 300-hästaren som står här i Detroit står lite i skymundan

fd säger: Finns det en framtid för biltillverkning i Europa, eller kommer all produktion så småningom flytta till Kina, Korea m fl?

   Robert Collin säger: Jag tror att massbilstillverkarna som fransmännen, Fiat, Opel och Ford får problem, men lyxbilarna som MB, Audi, BMW och Volvo klarar sig bättre. Saab har också en reell chans att överleva.

Saab4Life säger: Nu när Saab lagt ner allt samarbete med Subaru, tror du då att Saab äntligen kommer få en StadsJeep som håller SAAB KLASS, i klass med XC90?

   Robert Collin säger: Jag är helt säker, utvecklingen av nya 94X är i full gång (här i Detroit) men Saab är med och det ser bra ut. Träffade GM-chefen Bob Lutz i går. Nu är du väl nöjd, när vi lagt ner samarbetet med Subaru, sa han. Jo, definitivt. Nu har Saab en chans igen.

Väte säger: Tjena! Jag undrar när biltillverkarna börjar tillverka och sälja bränslecellsbilar.

   Robert Collin säger: Det undrar alla. Bränslecellerna är INTE nära, de är lika långt bort som vanligt, kanske blir det inget alls.

Tobbe säger: Vad tycker du om nya Pontiac Solstice. och när kan man köpa den i sverige?

   Robert Collin säger: Kanske som privatimport, aldrig genom GM-nätet. Den ska inte säljas i Europa

Sudden säger: Visas det något intresse för Peugeot 107 / Citroën C1 / Toyota Aygo från jänkarna? Personligen tycker jag det är ett glasklart alternativ som andrabil.

   Robert Collin säger: Nej, de bilarna ska inte säljas i USA.

säger: Var det några fina damer på bilarna?

   Robert Collin säger: Träffade en söt blondin hos Lamborghini. Aftonbladet, ropade hon, hennes mamma är från Lidingö. Jo, det är mycket flickor här, men mycket påklädda och sedliga.

BJ säger: Hej Collin! En Passat är en Skoda är en Audi... eller nej, en Skoda är en Audi är en Passat är en... allvarligt ser knappt skillnad på dessa bilar idag. Är det inte dags för VW att skilja dessa bilar åt en aning åtminstonde?

   Robert Collin säger: Vad menar du?

Tjomme säger: Känner du till något område i USA där man har trängselskatter liknande de i Stockholm eller funderar på att införa?

   Robert Collin säger: Det finns betalmotorvägar på Östkusten, men inga stadstullar vad jag vet.

haddock säger: Hej Robert! Verkar som den amerikanska bilindustrin med Ford och Volvo har åkt av banan: Är det bara Toyota och japanerna som har fattat att billigare miljöbränsle och ekonomi är framtiden?

   Robert Collin säger: Volvo är definitivt med, men Ford har problem. Toyota gör succé med sina hybrider, men jag anser att det mest är politik, inte är det hybriderna som kommer att rädda världen, utan att alla börjar köpa mindre bilar och snålare motorer, bensin eller diesel.

BJ säger: Jag menar ser du skillnad på en Passat sedanmodell och en ny Skoda Octavia t ex? Och de båda har de Audidelar.

   Robert Collin säger: VW är mycker framångsrika med sin bygglåda där de plockar delar till olika bilmärken, och jag tror nog att köparna ser skillnaden

Tobbe säger: Vad tycker du det finns för alt. till Pontiac Solitice? D.v.s. Liten snygg billig sak!

   Robert Collin säger: Mazda Miata är ju bättre på allt, snyggare, bättre köregenskaper och mycket bättre tillförlitlighet.

Moderator säger: Nu avslutar vi chattet. Vi tackar Robert Collin i Detroit och vi tackar alla chattare för era frågor.

   Robert Collin säger: Lessen för alla feltryck, fler än vanligt. Men jag sitter med en PC istället för min mac, och den har gömt alla å,ä och ö bakom konstiga tecken, och andra skiljetecken hittar jag överhuvudtaget inte. Ha det bra, hoppas det mesta gick att läsa, och förstå.

robert