Känd radioprofil kör Schlagerradio

”Stämningen i chatten är lite flörtig”

NYHETER

Markus Trautmann har jobbat med radio sedan 1996. Under tre helger till framöver sköter han musik och snack i Schlagerradion på svenskaspel.se.

– Den här typen av webbradio tillsammans med onlinespel blir mer personlig. Dessutom kan jag chatta med lyssnarna, säger Markus.

Markus Trautmann

Markus Trautmann kör Schlagerradio på lördagar och söndagar mellan 17 och 21. Här kan du spela Bingo, chatta och önska låtar.

– Responsen från lyssnarna är mycket bra, säger Markus. De tycker att det är trevligt att de får önska låtar och lyssna på schlager.

– Om de fick bestämma skulle de nog vilja ha bingoradio hela tiden, fortsätter han.

Markus beskriver sändningen som en intim typ av radio.

– Människorna är där och spelar och de kan lyssna på radio samtidigt. Och samtidigt blir jag deras sällskap under tiden.

När Markus fick frågan om han ville sända Schlagerradion var det inte helt klart hur det skulle gå till.

– Först var tanken att jag skulle prata i de pauser som uppstår mellan spelen. Men pauserna är bara någon minut så det skulle vara svårt att tajma det, berättar Markus.

Nu fungerar det mer som vilken radiosändning som helst. Markus pratar med jämna mellanrum och spelar låtar. Han ser till att inte prata för länge utan ser till att det är musiken som dominerar. Spelarna vill ju höra sina önskelåtar.

Sända Schlagerradio passar Markus utmärkt. Han gillar musiken och chattar gärna med lyssnarna.

– Jag går under namnet ”Radio-Markus” och då vet de flesta att det är jag.

Markus berättar att humöret i chatten är på topp. Speciellt på lördagar då stämningen mellan spelarna till och med kan vara lite flörtig.

Varför började du med radio?

– Det var av en slump. Jag var med i en tävling som en kommersiell radiostation anordnade. Där fick jag beröm för min radioröst och de tyckte att jag skulle fortsätta med radio.

Markus började på en närradiostation och redan efter kort tid skötte han det mesta. Knappt ett år senare fick han sommarvikariat på Sveriges Radio, P5 Radio Stockholm. Efter det började han läsa journalistik och karriären var i gång. Han har bland annat hunnit jobba som musikredaktör, programledare och producerat sketcher.

– Radion fascinerar mig eftersom det är ett så snabbt och direkt media.

– Vad man än gör eller befinner sig kan man lyssna på radio.

Vad gör radio roligt?

– Det är live och man har mycket lyssnarkontakt. I Schlagerradion sker lyssnarkontakten snabbt i och med chatten.

Vad är svårt med radio?

– Man måste vara rapp i käften. Det är många saker att hålla reda på rent tekniskt och samtidigt ska det låta snyggt i övergångarna mellan låtarna.

– Det gäller även att vara förberedd och veta vad man ska prata om, och snabbt kunna improvisera om något går snett.

I schlagerstudion fungerar allt bra och Markus ser fram emot sändningen på lördag.

FAKTA

Kuriosa

När Markus var elva år spelade han en fotbollsmatch med systrarna Kempff i Chattanooga. Efteråt sjöng de "Hallå hela pressen".

På mindre än 30 minuter har Markus ätit ett hårdkokt strutsägg på 1,2 kilo som han garnerade med två tuber Kalles kaviar.