Hitta ditt turnummer

Här är olyckstalen du ska undvika

NYHETER

Lyckotal finns i många kulturer, likväl som det finns olyckstal. Säkert har du själv ett nummer som du väljer framför andra då det gäller Bingo, spel eller lotter.

Foto: Morgan Norman

Visst finns det turnummer? Visst har du någon siffra som du säger när någon ber dig säga ett nummer som ger dig tur?

Dina högst personliga turnummer kan vara nummer som anknyter till dina födelsesiffror, dina barns födelsesiffror, andra viktiga datum eller kanske ditt hus- eller telefonnummer.

Astrologer som till exempel Heikki Vesa tar säkert fram några turnummer till dig baserat på vilken månad du är född i men mer allmänna lyckonummer finns sedan årtusenden i olika kulturer.

Heliga tal

I många kulturer anses siffror och tal ha speciella egenskaper och för antingen tur eller otur med sig.

I den kristna delen av världen är flera av de vanligast förekommande turtalen är hämtade från Bibeln där det förkommer flera heliga tal. Talet 3 efter Treenigheten: tro, hopp och kärlek, talet 12 efter tolv stammar i Israels folk och Jesu tolv lärjungar samt talet 7 efter sju dagar och sju års väntan.

Värdefull åtta

I andra kulturer och delar av världen är dock andra tal som anses att bringa tur och otur. Kineserna är kända för sin vidskeplighet och där använder man sig inte bara lyckonummer i samband med spel utan som en del av sin livsfilosofi. I Kina är talet 8 det främsta lyckotalet. Telefonnummer som innehåller många åttor säljs för 100 000-tals kronor och även Pekings olympiska kommitté tog med detta i beräkningen när planerade OS-invigningen som har sin början den 8/8 2008 klockan 8 minuter över 8 på kvällen!

Talet 13 är däremot världens mest spridda oturstal. Även detta har bibliskt ursprung då Judas Iskariot, förrädaren, var den trettonde vid påskbordet. Än idag anses det som otur att vara tretton stycken vid bordet och i USA och Kanada är det vanligt att byggnaderna saknar den trettonde våningen.

I Japan är det dock talen 4 och 9 som är de stora olyckstalet då de låter som orden för ”död” och ”smärta” på japanska.

Oavsett vilka nummer som tilltalar just dig så är du säkert inte ensam om den känslan...

FAKTA

Ditt turnummer

Vilket är ditt turnummer? Hur kommer det sig att det blev just den siffran? Har ditt turnummer gett dig jackpott på Bingo eller på annat sätt bringat dig lycka??

Mejla och berätta din historia.