Bästa tipsen till nyårsafton

Kocken Roland Persson gästar Markus Trautmann

NYHETER

Nyår handlar först och främst om god mat, god dryck och gott sällskap. Lördagen den 27 december gästas BingoLive-tv av kocken Roland Persson. I direktsändning lagar han goda nyårsrätter. Och du behöver inte vara årets kock för att lyckas med dem!

På onsdag är det nyårsafton, men maten bör du börja fundera på redan nu. Hur många blir ni till middagen och vad ska du egentligen laga? Många av dina frågor och problem löser sig redan lördagen den 27 december. Då gästas Markus Trautmann på BingoLive-tv på svenskaspel.se av kocken Roland Persson, 49.

Roland Persson har jobbat som kock i cirka 35 år.

– Jag har lagat mat sedan jag var 15 år. Jag var mycket hos mormor i Dalarna och där lagade man mat med kärlek. Det blev ett intresse för mig och nu är det häftigt att ha sin hobby som arbete.

Årets kock

1990 blev Roland Persson utsedd till årets kock då han lagade en persiljespäckad lammkarré och njure med citronglacerade rotfrukter. Juryns motivering löd bland annat: "Roland Persson har presenterat en rätt som framhäver råvarans egen smak i full harmoni med de övriga ingredienserna".

Han har varit med i svenska kocklandslaget i många år, drivit Franska matsalen på Grand och nu driver han Carl Michael på Djurgården.

Den 24 januari åker han till Lyon för att tävla i ost-VM.

– Vi ska bland annat smaka på ostar, det blir teori, vi ska bygga en ostdisk och dela en engelsk cheddar på tid.

Vems mat uppskattar du själv mest?

– Den jag inte själv tillagar, säger han och skrattar. Så länge den är väl tillagad. Jag gillar svensk mat. Gärna enkla rätter. Riktigt goda kåldolmar är verkligen inte fel.

Förutom att laga mat i direktsändning kommer Roland Persson självklart att svara på tittarnas frågor om just nyårsmat.

Vad bjuder du på?

– Jag funderar på en hummersallad, en grönärtssoppa med champagne och en sufflé. Sedan får jag improvisera, skrattar Roland Persson. En del gör jag från skratch och en del kommer jag förberett lite. Men det ska vara enkelt för alla att lyckas med rätterna.

Vilken är den ultimata nyårsmenyn?

– Skaldjur hör till på nyårsafton, så om jag fick välja fritt skulle det först serveras gratinerade ostron, sedan en hummersallad.

Och till huvudrätt?

– Jag tycker om piggvar men det är ganska dyrt. Men, det skulle vara det optimala. En hel piggvar i ugn med brynt smör, pepparrot, räkor och god kokt potatis. Det ska vara goda råvaror helt enkelt.

Vad ska du göra på nyår?

– Jag har nästan alltid jobbat på nyår, men restaurangen jag har nu är inte öppen då. Jag är dålig på det där och har inte planerat något, men på något vis ska man väl äta och dricka gott.