Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Blogg

De vädjar till dig: Gå och EU-rösta

De svenska partiernas toppkandidater vädjar:

Gå och rösta på söndag.

– Om du inte röstar, då röstar någon annan för dig, säger Folkpartiets Marit Paulsen.

Här är hennes och de andra kandidaternas argument till den som funderar på sofflocket.Marita Ulvskog, Socialdemokraterna:

– Det är viktigt att rösta eftersom det finns så många beslut, vare sig man gillar det eller inte, som fattas i Europaparlamentet och som påverkar många av de kommunala besluten, många av riksdagsbesluten. Mallen för vilka beslut man kan fatta i en kommun eller i riksdagen är redan fattad genom beslut i Bryssel. Då måste man in och påverka där och då är det viktigt att se till att man röstar in politiker som har värderingar som man delar.Gunnar Hökmark, Moderaterna:

– Det är viktigt att rösta eftersom det är ett vägval för Europa. Det är precis lika viktigt som ett val till riksdagen. Det här är bara ett val till en annan riksdag som avgör en massa frågor i det svenska samhället.Sören Wibe, Junilistan:

– Om du inte utnyttjar din rösträtt så kommer din rösträtt att gå till någon annan. Det här är ändå ett betydelsefullt val. Det rör frågor som berör Sveriges framtid och av den anledningen ska man ta sin rätt och avge sin röst.Eva-Britt Svensson, Vänsterpartiet:

– Det är oerhört viktigt att alla går och röstar. Men jag vill framförallt uppmana EU-kritiker och lågavlönade att gå och rösta. För gör inte de det då stärker man de som vill bygga Europas förenta stater. Jag vill vädja till alla som förlorar mest på högerpolitiken: Bry er, gå och rösta.Marit Paulsen, Folkpartiet

Om du inte röstar, då röstar någon annan åt dig. Och jag är väldigt, väldigt orolig för att vi, med den turbulens som finns just nu, ger de mer eller mindre fascistoida partierna i Europa ett litet för stort utrymme. Jag skulle vilja att alla som är demokrater, oavsett om de är höger eller vänster, går och använder sin rösträtt.

Just nu är det det allra viktigaste skälet.Lena Ek, Centerpartiet:

– Det är jätteviktigt för din röst avgör vilken väg Europa ska gå. Blir det Berlusconis Europa, blir det kollektivismens Europa eller blir det ett grönt, liberalt Europa? Och det är inte bara viktigt att gå och rösta, det är också viktigt att kryssa, för det är stor skillnad på olika kandidater.

Precis som i ett svenskt val kan man inte alla partiers partiprogram när man går och röstar. Men man kanske hittar en människa som man tycker om, rösta på den.Carl Schlyter, Miljöpartiet:

– Det är viktigt att rösta eftersom 60 – 70 procent av besluten som rör din vardag, de fattas i EU-parlamentet. Och då är det viktigt för dig vem du röstar på. Vill du ha någon som förbjuder de farliga kemikalierna, som stöder ekologisk mat, som arbetar för energieffektiv produktion eller vill du ha någon som försvarar gamla bolag som producerar saker som förstör miljön och din hälsa? Det är viktigt för dig.Ella Bohlin, Kristdemokraterna:

– Det är jätteviktigt att gå och rösta för tycker inte du någonting så tycker någon annan någonting åt dig. Och tyvärr har vi sett rapporter från Storbritannien om att främlingsfientliga och populistiska krafter börjar ta mark och det är vad som händer vid ett lågt valdeltagande. Därför hoppas jag att varenda svensk reser sig från sofflocket och gör sin demokratiska plikt på söndag. Det gör faktiskt skillnad vilka som sitter i parlamentet.