Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Blogg

Bloggvärlden om bantarpillren

"Tjejer med ätstörningar kommer att missbruka dem"

Apotekets nya bantarpiller debatteras flitigt i bloggvärlden. För vissa fungerar det - andra märker ingen effekt alls. Och flera bloggare vill förbjuda den receptfria försäljningen - eftersom pillren missbrukas av tjejer med ätstörningar.

En sökning på “Alli” på Bloggportalen.se genererar drygt 25 sidor med blogglänkar. Många av dem går till bloggar som drivs av unga tjejer (och killar). Bloggaren Hanna Fridén är övertygad om att det är just unga tjejer med ätstörningar som kommer att bli Apotektets nya storkunder:

”Bloggtjejer i 17-årsåldern med en vikt på cirka femtio har redan börjat köpa det och hyllar det…Om man läser i forum på internet så ser man väldigt många unga tjejer som fått tag i det trots att de varit under 18 och somliga av dem har varit underviktiga vid köpetillfället. Hur i helvetet kan Apoteket agera så dubbelmoraliskt att de tar bort storpack med laxermedel från Apoteket för att det missbrukas av unga tjejer med ätstörningar, och sedan inför bantningspillret Alli helt utan kontroller?"

Bloggen Emma – Ofokuserat är inne på samma linje: "Hur kan en akut kortvarig lösning med sådana vidriga bieffekter tillåtas på receptfritt-marknaden? Där inte ens ett läkarbesök med upplysning finns!"

Everyday Women tycker också det är anmärkningsvärt att Apoteket får sälja viktminkningspillren receptfritt. ”Även om det nu är halva dosen av vad original preparatet XENICAL innehåller så är effekten den samma. Pga av det är det naturligtvis ett preparat som kan missbrukas där det egentligen inte finns behov för det."

Kostdoktorn är kallar Alli en genväg till ohälsa och diarré. "Det är normalt inte särskilt effektivt på vikten, och fungerar av naturliga skäl inte bra med lågkolhydratkost / LCHF.”

Goda erfarenheter...

Men det finns också de som har goda erfarenheter av pillren. Beckis viktresa har använt Alli I ett par veckor och tycker att preparatet fungerar. Det finns dock biverkningar, berättar hon:

"Jag har blivit oerhört gasig i magen. Det var jag väl i och för sig innan med (en biverkning av p-pillren jag äter) men inte så här. Det bubblar hela tiden."


Mattias på bloggen Från bulle till pinne är också nöjd. Under rubriken “Ännu en seger för Alli” skriver han: “Jag är inte lika fet längre. Har inte vägt mig, men de gamla byxorna talar sitt tydliga språk. Har inte kunnat haft dem på länge.”

Tonårsmorsa lyckas också med sin viktnedgång, men vet inte i vilken utsträckning det beror på bantningspillren. "Om just Alli funkar, vågar jag inte lova, men min viktnedgång funkar i alla fall. På c:a 1 månad har jag gått ner sammanlagt nio kilo.”...och sämre

Kristina på bloggen Livet runt 30…5 har exakt motsatt erfarenhet av pillren:

”I direkt anslutning till att ha tagit ett piller har jag ätit glass som innehåller betydligt mer fett än de föreskrivna grammen. Och…ingenting händer. Ingen rännskita, trängande behov eller dåliga avgaser.Undra om jag skall klaga hos Allmänna reklamationsnämnden och be att få pengarna tillbaka?”

Merparten av dem som testat Alli kan dock vittna om preparatets vanligaste biverkning – diarréer. "De senaste två dagarna har toaletten blivit mitt andra hem för minsta lilla matbit", skriver FanniiieBergström.

Bloggaren TomicTomi slutade med pillren just på grund av sidoeffekterna. Förutom förutom diarreer fick han också allvarligare biverkniongar av pillren.

"Den senaste veckan har jag varit mycket deprimerad. Jag har kunnat fälla tårar för ingenting. Det är tabletterna som gör att man blir överkänslig.”