Nu byter jag blogg-hem

Det här är mitt sista blogg-inlägg på den här adressen. Aftonbladet har från och med i dag ett nytt bloggverktyg och en ny bloggportal. Min nya adress är http://blogg.aftonbladet.se/3.
Vi ses där!
Den här gamla bloggen kommer att finnas kvar så att du kan läsa mina gamla inlägg men den uppdateras från och med nu inte något mer. Det betyder också att det inte är någon idé att skriva in kommentarer - de kommer ändå inte att publiceras.
Däremot är du välkommen att skriva kommentarer i min nya blogg.
Och du, du kan själv börja blogga hos Aftonbladet. Det är inte alls så svårt. Kolla in vår bloggportal där alla som vill kan starta en blogg.
Vi ses i bloggosfären!

Förgubbat? Inte på Aftonbladet!

Under min vistelse i Rom i påsk lär tidningen Dagen ha gjort en granskning av landets ledarsidor.
Tidningen kunde konstatera att det råder förgubbning.
Det är inget nytt. När jag började i ledar-branschen för 16 år sedan var jag en av de få kvinnliga ledarskribenterna. När jag blev chefredaktör för Örebro-Kuriren var jag den enda kvinnliga chefredaktören tills Marita Ulvskog senare blev chefredaktör för Dala-Demokraten och därefter Lotta Gröning på Norrländska Socialdemokraten. Inom den borgerliga pressen fanns på den tiden bara en kvinnlig chefredaktör, Christina Jutterström (DN och sen Expressen), men hon skrev inte ledare.

Tyvärr hänger förgubbningen i. Dock inte på Aftonbladet!
På vår ledarredaktion är vi fyra kvinnor (Lena, Åsa, Nisha och jag själv) och tre män (Olle, Ingvar o Mats) i en ålder från 28 till 62 år. Till detta kommer att vi har en gästkrönikör som också är kvinna - Emine Onatli.

Det stora problemet har inte varit homogeniteten vad gäller kön och ålder för vår del utan vad gäller etnisk bakgrund. Men i dag har vi en skribent med assyrisk bakgrund (Nisha) och en med kurdisk (Emine) vilket är jättebra.
Aftonbladet har den bäst "mixade" ledarredaktionen ur alla aspekter. Vi slår våra konkurrenter med hästlängder.
Det är jag stolt över.Onsdag

Onsdag är som vanligt den stora sammanträdesdagen för min del.
Läs dagens ledare om budgetdebatten i riksdagen och Emines utmärkta krönika om kurdernas kamp för mänskliga rättigheter i Turkiet.


Nuder sken som en sol

Finansminister Pär Nuder sken som en sol i det annars gråa och regntunga Stockholm under sin vanring till riksdagen med vårbudgeten runt halsen. Jo, numera hänger budgeten i ett litet USB-minne runt halsen. Nådiga luntan är väldigt liten.
Innehållet desto större.
I år gick det smidigt för regeringen och samarbetspartierna v och mp. På bara några dagar lyckades de snickra ihop en riktig reformbudget - "en av de starkaste budgetarna i Europa", som Nuder sade.

Värre är det för den borgerliga alliansen. Från samkvämet hos Maud O och idylliska samtal i Bankeryd har bilden av alliansen krackelerat. På sistone har de mest bråkat med varandra. Och nu lyckas de inte ens prestera en gemensam budgetmotion.
Luften tycks ha gått ur den borgerliga ballong-alliansen.


Bomben i Tel Aviv

Ni som läser ledarsidan på nätet får inte alltid läsa det vi kallar andraledare och kortisar.
I dag skriver vi i topp på ledarsidan (papperstidningen) om det förfärliga självmordsattentatet i Tel Aviv i går.
Islamiska Jihad, som till skillnad från Hamas aldrig har ställt upp på den palestinska vapenvilan, har tagit på sig illdådet. Minst nio människor dog och femtio skadades.

Palestinska presidenten Abu Mazen tog genast avstånd från självmordsattentatet. Tyvärr tiger Hamas. I stället har en representant för regeringen sagt att det är sånt man får räkna med så länge den israeliska ockupationen pågår. "Självförsvar" kallade talesmannen det för.

"Ett skamligt missbruk av ordet. Att urskillningslöst döda civila är aldrig självförsvar", skriver vi i ledaren.

Nu väntar tyvärr israelisk vedergällning. Så trappas våldsspiralen återigen upp. Nya civila människor, palestinier och israeler, kommer att dö. Så är våldets obönhörliga logik.
Och den israeliska ockupationen fortgår, nya gränser sätts med muren, vägbyggen och bosättningar.
Desperationen ökar bland palestinierna vars vardag slås i spillror.
Extremismen ökar.
"Hoppet om en rättvis fred är ännu ett av bombernas offer", avslutar ledaren.Tillbaka från Rom

Godmorgon kära bloggläsare.
Det var ett tag sedan. Jag är nu tillbaka från en skön påsksemester i Rom.
Tjugofem grader varmt och strålande sol - underbart!
Jag längtar tillbaka när jag tittar ut genom fönstret och ser det grå-gråa stockholmsvädret. Suck.

I dag våras det dock för svensk ekonomi. Finansminister Pär Nuder ska gå den sedvanliga promenaden med budgeten - som numera brukar bestå av ett minnes-stick där statsbudgeten är lagrad.
Och så följer en riksdagsdebatt om vårbudgeten.
Ska bli intressant att se om den borgerliga alliansen lyckas samla sig till något gemensamt angrepp.
Det har ju varit si och så med sammanhållningen på sistone.
Läs dagens ledare.
På återseende.


Hej då Berlusconi

Det ser trots allt ut som om Prodis valallians blir den slutliga segraren i det minst sagt jämna italienska valet.
Ännu har inte alla utlandsrösterna räknats. I kväll lär vi få veta det exakta resultatet.
Det är en skör majoritet som Prodi har att hantera framöver.
Det känns ändå underbart att Berlusconi röstats bort.
Nu drar jag på påsksemester.
Till Rom!


Deppigt italienskt val

Italienska valet blev en besvikelse för alla oss som trott att Berlusconis högerallians skulle bli den stora förloraren. Han kommer med all säkerhet inte att bli landets president men frågan är vem som kommer att kunna styra?
Centrum-vänsteralliansen har vunnit ena kammaren med minsta möjliga marginal. De hoppas nu på utlandsrösterna som kan ge dem segern också i den andra kammaren. Det blir hur som helst ett skakigt styre i Italien framöver.
Läs Aftonbladets ledare i dag.

Vilken rysare

Italienska valet ser ut att bli en riktig valrysare. Det som för några timmar sedan såg ut som en självklar seger åt center-vänsterkoalitionen med Prodi i spetsen har förvandlats till en högst osäker valutgång. Berlusconi-gänget har knappat in och ser ut att vinna åtminstone ena kammaren.
Läget är milt sagt svårtydbart. Många talar om nyval.
Jag håller fortfarande tummarna för Prodi. Måtte Italien befrias från Berlusconi.
Mer om detta på Aftonbladets ledarsida i morgon.
Min medarbetare Olle Svenning är på plats i Rom.


Vansinnig EU-hållning

I dag konfirmerade EU:s utrikesministrar, inklusive Sveriges, EU-kommissionens beslut att strypa allt budgetstöd till den palestinska myndigheten.
Det är absurt.
Här har det palestinska folket genomfört ett av de mest demokratiska valen i Mellanöstern, något som våstvärldens valobesrvatörer hyllade (bland andra Carl Bildt och Jimmy Carter). Bara för att folket valde "fel" ur Israels synvinkel ska nu folket straffas.
Följden blir att de moderata krafterna i Hamas - de som faktiskt hela tiden sagt sig vilja förhandla och fullfölja "vägplanen för fred" vilket faktiskt inbegriper att de ser Israel som en förhandlingspart - trängs tillbaka för extremisterna.
Ekonomiskt innebär det en katastrof vilket skapar socialt kaos och leder till ännu mer av extremism.
Risken är stor att Palestina nu tvingas söka ekonomiskt stöd hos Irans allt annat än trevliga regim. Bra ordnat, EU!
Allt medan Israel ensidigt sätter sina nya gränser utan något som helst förhandlande och flagrant bryter mot både folkrätt och FN-resolutioner. Är det någon som upphört att hävda tvåstatslösningens idé så är det den israeliska regeringen under Ehud Olmert och Kadima-partiet.
Men det blundar EU och västvärlden för.
Det är sanslöst!
Läs gärna Carl Bildts kritik av EU:s märkliga mellanösternpolitik.Hoppfulla nyheter

Vallokalerna har stängt i Italien och det rapporteras om en väntad seger för vänstern.
Måtte Berlusconi röstas bort!
I Frankrike har regeringen beslutat att dra tillbaka det kontroversiella förslaget om slopad anställningstrygghet för ungdomar upp till 26 år. Så bra! Det lönar sig att protestera.
Nu är det visst bara högerpolitiker som Centerns Maud Olofsson och de liberala ledarsidorna som tror på denna politik.Det andra Ryssland

En av Rysslands modigaste journalister, Anna Politkovskaja, medarbetar regelbundet på Aftonbladets kultursidor. Hon är reporter på den frispråkiga tidningen Novaja Gazeta.
Nu utvidgar Aftonbladet samarbetet. I dag är det premiär för vår nättidnings särskilda Rysslands-avdelning.
Varje måndag kommer en artikel ur Novaja Gazeta att publiceras i Aftonbladet på nätet.

Vid stora händelser i öst kommer vi också att samarbeta med de oberoende journalisterna på Novaja Gazeta.
På så sätt kan vi svenskar få en bättre bild av vad som sker i Putins Ryssland och samtidigt kan Aftonbladet stötta demokratins kämpar som dessa journalister i sin dagliga kamp är.Bryt det militära samarbetet med Israel

I dag skriver bland andra före detta utrikesminister Sten Andersson, Svenska Freds Frida Blom och professorn i statsvetenskap Ulf Bjereld på DN Debatt om att Sveriges vapensamarbete med Israel bör brytas.
Det är en fråga som Aftonbladets ledarsida länge drivit.
Vi avslöjade redan förra våren att ett omfattande militärt samarbete pågår mellan Sverige och Israel.
(Läs här och här exempelvis)
Regeringen måste stoppa samarbetet NU!


Måndag morgon

Usch vilket väder! Typiskt april. Ändå vänjer man sig aldrig. Jag vill ha VÅR!

I dag kan du läsa min måndagskrönika om ett samhälle som har ont i själen.
Och huvudledaren om att palestinierna behöver västvärldens stöd - i dag träffas EU:s utrikesministrar för att diskutera att dra in budgetstödet till palestinska myndigheten. Sverige måste protestera!

Spännande söndag

Vallokalerna har öppnat i Italien. Herrarna Berlusconi och Prodi slåss om makten. Måtte Prodi vinna.
Läs Olle Svennings krönika om mediemagnaten Berlusconis sista strid.

I dag ska jag medverka i Svenska kyrkans filmsamtal på biografen Zita. Utgångspunkten för samtalet är den finska filmen Fruset land, en svart historia om brustna relationer och mänskligt liv i förfall.
Påskveckan inleds med ett finskt passionsdrama - jag kunde dock inte finna något uppståndelseljus när jag förhandstittade på filmen härom dagen.

I går kväll var jag på premiären av Lars Noréns pjäs Endagsvarelser på Dramaten.
Också ett tungt drama om våra brustna illusioner och frusna relationer.

Det är tur att åtminstone vädret är vackert i dag.Läs The New Yorker

Läs Seymour Hershs skrämmande rapport om de amerikanska planerna på krig mot Iran i senaste numret av The New Yorker.

Världen är galen

USA har under en längre tid trappat upp sin hotfulla retorik mot Iran och dess påstådda kärnvapenprogram.
Nu skriver den ansedda amerikanska journalisten Seymour Hersh i The New Yorker att Georg W Bush förbereder en kärnvapenattack mot Iran.
Hersh var den journalist som en gång avslöjade Son My-massakern i Vietnam. Han har också avslöjat hur USA behandlar sina fångar i Abu Graib och på Guantanamo-basen.
Det är alltså inte vem som helst som kommer med dessa sensationella uppgifter.

"Vita huset tror att det enda sättet att komma till rätta med problemet Iran är att ändra maktförhållandena i landet vilket innebär krig", säger en högt uppsatt rådgivare vid USA:s försvarsdepartement till Hersh.

Den strategin visade sig ju så oerhört lyckad i Irak. Hm.

Hersh hävdar också att planerna på att använda kärnvapen mot Iran har framkallat stark kritik inom USA:s militär. Några officerare har försök stoppa planerna på att ta med kärnvapen i anfallet men misslyckats och hotat med att avgå.
Försvarsexperterna fruktar att bomber mot Iran sätter i gång "en kedjereaktion" mot amerikanska anläggningar och medborgare i hela världen.
- Om vi gör det kommer södra halvan av Irak att brinna som ett ljus, säger en rådgivare till Hersh.

Måtte aldrig dessa vansinnesplaner sättas i verket.
(Läs mer här)

De misstänkta

Just nu tycks det råda åtalsinflation i politiken. Misstankar mot de förtroendevalda haglar som aprilskurar.
SSU-ordförande slåss på krogen. Folkpartiets ekonomiska taleskvinna kör berusad. Kommunförbundets ordförande åker på bjudresa till Sydafrika. Moderaternas utrikespolitiska taleskvinna yrkar oklara avdrag i deklarationen. Statsminister Göran Persson stuntar i arbetsmiljölagen vid sitt torpbygge.

Förr sade man om Degerfors fotbollsklubb att den bestod av de "åtalade och ännu inte åtalade".
Något liknande verkar gälla den politiska eliten.
Stackars vår kära gamla demokrati.
Friad

Bosse Ringholm, som tidigare varit ordförande för fotbollsklubben Enskede IK, kan däremot pusta ut.
Hans klubb har misstänkts för fusk med tränarlöner med mera.
Förundersökkningen har nu lagts ned för något uppsåt kunde inte styrkas.


Åtalad - igen

Malmö-kommunalrådet Ilmar Reepalu har tillsammans med förre landshövdingen Bengt Holgersson, båda socialdemokrater, också blivit åtalade i dag. Det gäller dock inte krogslagsmål utan mutbrott.
De båda herrarna lät sig bjudas till Sydafrika av IT-bolaget Sigmas ägare en Kristi Himmelsfärdshelg. IT-bolaget säljer tjänster både till Malmö kommun och länsstyrelsen.
Ilmar Reepalu hädar dock att resan var i helt privat regi. De känner varandra sen många år och han fick resan som en present på 60- årsdagen.
Märkligt att han själv inte ser ett problem i att ta emot en sådan gåva.
En rättegång får utvisa om det föreligger korruption eller inte.
Ilmar Reepalu är van vid rättegångar. Förra valrörelsen stod han åtalad för trassel med bostadsmässan BO 01. Han blev friad - efter valet.


Dags för paus, Anna Sjödin

I går var det moderata skandaler som upptog medierna.
I dag är det de socialdemokratiska.

SSU:s ordförande Anna Sjödin åtalas, misstänkt för fyra brott: våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, egenmäktigt förfarande och förlämpning.
Ord står mot ord och självklart ska hon inte dömas på förhand.
Men stämmer det att hon varit stupfull på krogen, misshandlat en vakt och dessutom fällt rasistiska omdömen om honom kan hon definitivt inte sitta kvar som SSU-ordförande.

SSU-förbundet har lidit alltför länge av alla skandaler. Dessutom är förbundet svårt sargat av den interna splittring som haft SSU i ett järngrepp i åratal.
SSU behöver nu en ledning som kan ägna sig åt politiken och valrörelsen, inte en som måste delta i rättegångsförhandlingar.
Anna Sjödin borde ta en paus från politiken så länge som rättsprocessen pågår.
För sin egen skull.
Men mest för det socialdemokratiska ungdomsförbundets skull.Stoppa sopsnusket

Jag är en ivrig försvarare av sophantering. För miljöns skull är det nödvändigt att försöka återvinna så mycket som möjligt och ta hand om det miljöfarliga avfallet på bästa sätt.
Svenska folket tycks hålla med. Folk sorterar sopor som bara den.
Problemet är att kommunernas sophantering alltför ofta är undermålig.
Om detta skriver vi i Aftonbladet i dag.
Sopstationer som dignar av gammalt avfall och smutsen runtikring som drar till sig råttor och annan ohyra är sannerligen inget som lockar till att göra sin medborgerliga plikt.
Här behövs skärpning.
Skriv under sopuppropet!


Moderata skandaler

Jag läser om två moderater som lämnar sina politiska uppdrag.
Den ena är toppolitikern Gunilla Carlsson. Hon lämnar inte alla uppdrag utan två internationella: vice ordförandeskapet i den konservativa gruppen i EU och så platsen i en forskningsstiftelse.
Orsak? Hon har yrkat avdrag på 49.000 kronor som skattemyndigheten inte godkänt.

En del av avdragen har handlat om klädinköp och extra nyhetskanaler på kabel-tv. Det kan tyckas småsnålt att yrka avdrag för sådant. Samtigt känns det inte som något oerhört upprörande.
När hon var på uppdrag i Washington och hennes väska inte kommit med på planet behövde hon inhandla lite kläder så att hon kunde fullgöra sitt representativa uppdrag. Ganska förståeligt.
Att hon som utrikespolitisk talesman för moderaterna behöver kolla in fler internationella tv-nyheter är inte heller så märkligt.
Reglerna för riksdagsledamöter är dock sådana att denna typ av avdrag inte går att göra.
Kanske dags att diskutera reglerna?

Den andra moderaten heter Hans-Erik Malmros - toppolitiker i Sundbyberg. Han anklagades tidigare i höstas för att ha olagligt använt kommunens dator och mobiltelefon för porrsamtal. Förundrsökningen lades dock ner.
Det pågår en JK-granskning om huruvida Malmros skulle ha efterforskat källor eller inte.Vad vet TT?

TT skriver om Europarådets nya kommissionär Thomas Hammarberg. Han har publicerat en artikel som kritiserar kriget mot terrorismen utifrån de mänskliga rättigheterna.
Hammarberg nämner bland annat det svenska fallet med de två utvisade egyptierna.
Det är utmärkt att Hammarberg kräver att terrorbekämpningen inte får strida mot humanitära lagar och internationell rätt.

Märkligare är TT:s referat:
"Som exempel på hur europeiska länder slirar på dessa metoder tar Hammarberg upp fallet med de båda egyptierna som under brutala former transporterades till Egypten av CIA på direkt uppdrag av den dåvarandde utrikesministern Anna Lindh".

Hammarberg skriver ingenstans i sin artikel att CIA-samarbetet skedde på uppdrag av Anna Lindh.
Det är TT:s eget tillägg.
Vet TT något mer om kontakterna mellan Säpo och regeringen än de som redan avslöjats i medierna?
KU konstaterade ju att ord fortfarande stod mot ord om att anlita CIA. I UD:s egen genomgång framgår att något samarbete med amerikansk personal inte var uppe vid Säpos dragning på UD.
Finns det nytt material som belägger att regeringen godkände de amerikanska agenterna?

Aftonbladets ledarsida har tillsammans med TV4:s Kalla fakta varit de som hårdast gått åt regeringens hantering av fallet med egyptierna. Det är uppenbart många inblandade i denna affär och långt ifrån självklart att utrikesminister Anna Lindh skulle vara den som godkände CIA-medverkan.
Men TT verkar veta. Eller?


Fram med vaccin mot borrelia!

Svenska dagbladet toppar i dag med att fästingsjukdomen borrelia drabbar kvinnor värre än män.
Vi kvinnor har visst ett sämre eller åtminstone ett annat slags immunförsvar än männen och borrelia- infektionen fastnar därför lättare.
Det visar en avhandling som läggs fram vid Linköpings universitet på fredag.
Läkarkåren verkar också ha svårare att diagnostisera borrelia på kvinnor, enligt artikeln i Svenska dagbladet.
Det är typiskt. Medicinforskningen brukar utgå från männen och sen efter åratal av feldiagnosticering kommer man på att kvinnor reagerar annorlunda. Genusperspektivet behövs verkligen i läkarvetenskapen.

Jag har skrivit åtskilligt i bloggen om borrelia eftersom jag själv drabbades förra året.
Ett är säkert: uppfattningen att borrelia skulle vara ofarligt och betydligt lättare att kurera än TBE som också sprids av fästingar är helt fel. Det visar de senaste årens forskning och inte minst alla patienterfarenheter.
(Kolla in borrelia-patientföreningen)

Varje sommar får 10.000 svenskar borrelia på grund av fästingarna. Jag är övertygad om att en hel del av de diffusa diagnoserna som "utbrändhet" och dylikt i själva verket handlar om borrelia.
Borrelia kan ge långvariga sjukskrivningar som kostar både mänskligt och samhälleligt.
Med tanke på att vi svenskar älskar att vara ute i skog och mark, där fästingarna finns, lär borrelia snart bli klassat som folksjukdom.
Det är hög tid att samhället lägger resurser på att ett borrelia-vaccin tas fram.
"Politisk och personlig men aldrig privat"

Jag är Aftonbladets politiska chefredaktör med ansvar för tidningens opinionsbildande delar.
Jag har arbetat på Aftonbladet i tio år. Om jag inte hade varit i medievärlden skulle jag ha jobbat som präst.

hits