Mer om samtalstonen

Gunilla Hjelm, bloggande centerpartist i Vetlanda har hört av sig angående diskussionen om samtalstonen i nätvärlden.
"Ali Esbati hade beklagat sig över ett litet men ettrigt högergäng men jag tror att problemet även finns hos bloggare som räknar sig till det borgerliga blocket. Ett litet men ettrigt "vänstergäng" kommenterar aggressivt och ettrigt. Jag har ännu inte råkat ut för det men har följt
kommentarerna på andra bloggar", skriver hon i ett mejl till mig.
Gunilla har erfarenhet från olika blogg-forum där stämningen kan bli väldigt hätsk.
"... gemensamt är att de som skriver hätska inlägg gör det anonymt. Det är förmodligen just anonymiteten som gör att en del kan häva ur sig precis vad som helst mot andra i forumet. Skulle dessa personer skriva under eget namn (och därmed gå att känna igen) skulle de troligen uttrycka sig mer försiktigt", fortsätter Gunilla Hjelm.
Jag håller med om att anonymiteten är ett problem. Det är dock inte bara kommentarer som sker anonymt utan hela bloggar finns, framförallt politiska sådana, med påhittade namn. Exempelvis en bloggare som kallar sig Alicio i Underlandet som basunerar ut de mest extrema högeråsikter utan att ge sig till känna under sitt riktiga namn. Det är höjden av feghet.
Det har visst förekommit en viss diskussion i bloggsfären om vem som står bakom denna reaktionära blogg. Mest oroväckande är att Dagens Nyheter utan betänkligheter lyfter fram Alicio på ledarsidan.

Kommentarer

hits