Stöd fackliga rättigheter i Frankrike

I morgon överlämnar LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin en namninsamling till stöd för den franska fackföreningsrörelsens kamp för anständiga arbetsvillkor.
Kampen gäller den franska regeringens beslut att slopa anställningstryggheten för ungdomar upp till 26 år.
Ett förslag som centerpartiet i Sverige driver.

"Ungdomar ska inte ha sämre villkor på arbetsmarknaden. Varken i Sverige eller i Frankrike", säger LO och uppmanar folk att visa sitt stöd för de protesterande i Frankrike.
Manifestationen hålls utanför franska ambassaden, Kommendörsgatan 13.
I morgon klockan 17.00.


Östros besöker Atlas Copco

I morse skrev jag en bloggnotis om dagens huvudledare där vi föreslår att socialdemokraterna besöker Atlas Copco när de ändå är i Örebro på valupptakt i morgon.
Nu har jag fått veta att näringsminister Thomas Östros tänker börja dagen med ett studiebesök just på Atlas Copco. Utmärkt!Studiebesök för socialdemokraterna

I morgon inleder socialdemokraterna och LO sin gemensamma valupptakt i Örebro.
De skulle kunna passa på att göra ett studeibesök i verkligheten och kolla in Atlas Copco.
Företaget valde, tvärtemot den kvartalskapitalistiska trenden, att flytta hem produktion och fabriker till Sverige. Det visade sig mycket lönsamt. I år gör Atlas Copco en vinst på 6,6 miljarder kronor - en ökning med två miljarder på ett år!

"De som påstått att det inte går att driva företag i Sverige har tydligen inte hört talas om det industriella lyftet i Örebro", skriver vi på ledarplats i dag.

Även deltagarna i s-valupptakten skulle må bra av ett studiebesök i valrörelsens viktigaste fråga - den om arbete, välfärd och tillväxt.


Patetiska direktörer

"Hot tystar inte oss", står det över hela Dagens Industris förstasida. Direktörerna känner sig hotade av statsminister Göran Persson för hans replik på Ericsson-VD:ns uttalande om att det behövs en borgerlig regering.
Persson har välkomnat direktörernas insteg i samhällsdebatten men också sagt att det kan behövas en debatt om näringlivet, om hur ägandet sköts med mera.
Det har nu tolkats som hot.
Herregud!
Direktörerna ska få säga vad som helst om politiken medan Göran Persson ska hålla käft om företagandet.
Det är patetiskt att höra dessa herrar vars företag gör rekordvinster, i landet som de påstår saknar en företagsvänlig regering.
Mer om detta på ledarsidan i morgon.


Anna Ekström omvald

Akadmikernas fackförbund - SACO - har just avslutat sin kongress. Ordförande Anna Ekström omvaldes enhälligt.
Utmärkt. Anna Ekström är en kunnig och tydlig fackordförande.

Friskare företag

Carl Bennets presskonferens på Nordic Sea Hotel vid Vasaplan i morse var välbesökt.
Han har tillsammans med försäkringsbolagen Afa och Alecta lyckats samla alla arbetsmarknadens aktörer och de bästa arbetsmiljömedicinska forskarna till ett spännande projekt för ett friskare arbetsliv.
Sverige har liksom många andra västländer oroväckande höga sjuktal. Sjukfrånvaron kostade 170 miljarder under 2003. Det är milt sagt ett gigantiskt samhälleligt och försås mänskligt problem.
Teorierna är många - ett ökat förvandlingstryck i näringslivet, en åldrande besfolkning, attitydförändringar, livstilsfaktorer, sjukskriven i stället för arbetslös, konjunkturen och så vidare.
Bennets projekt väljer att titta på de företag där sjukfrånvaron är låg. Tanken är att forskare ska mejsla ut så kallade friskfaktorer - det kan handla om ledarskap, arbetsmiljö, delaktighet med mera.
Genom den breda uppslutningen - alltifrån Michael Treschow från Svenska Näringsliv till Wanja Lundby-Wedin i LO - ökar möjligheten att hitta någon sorts samsyn där fokus är att skapa arbetsorganisationer som är långsiktigt hållbara.
Det här kommer jag med all säkerhet att skriva mer om på Aftonbladets ledarsida.

Carl Bennets spännande projekt

En av näringslivets mest intressanta direktörer ringde. Han heter Carl Bennet och hör till de företagsledare som vill satsa på Sverige. Hans kritik mot den kortsiktiga kvartalskapitalismen är mycket angelägen.
I morgon bitti presenterar han ett spännande forskningsprojekt. Företrädare för näringslivet, fackföreningsrörelsen, vetenskapen och Afa och Alecta ska under ledning av Bennet komma åt problemet med den höga sjukfrånvaron. Fokus ligger dock på de företag som har låga sjuktal bland sina anställda. Studien kommer att handla om så kallade "friskfaktorer".
Jag tänker absolut gå på presskonferensen. Frågan om hur vi ska skapa ett "friskare arbetsliv" hör till vår tids stora framtidsutmaningar.

hits