Ring och klaga på Posten

Brevbärarna vill inte bära ut reklam för rasistiska Nationaldemokraterna. Det är fullt begripligt.
Arbetsrättsligt kan de dock inte vägra eftersom Posten bestämt sig för att ha Nationaldemokraterna som kund.
Integrationsminister Jens Orback föreslår att arbetet mot diskriminering ska förtydligas i ägarpolicyn för statliga bolag. Posten borde redan nu ta sitt sociala ansvar och inte låta sig köpas av rasister.
Det är faktiskt upp till företagsledningen vem de gör affärer med när det gäller direktreklam. Posten är inte på något sätt tvingad att bära ut rasistisk reklam.
Ring till Posten och säg att du inte vill ha nationaldemokraternas reklam: 08-781 10 00.

Debatt om antisemitismen

Jag har just medverkat i radiodebatt (Studio 1, P1) om antisemitism-rapporten. Jag mötte en av rapportens författare Henrik Bachner. När jag försökte problematisera rapportens sammanblandning av israel-kritik och antisemitism så backade Bachner och menade att de inte kallar kritik mot staten Israel för antisemitism.
Jag blir uppriktigt sagt inte klok på vad han menar för i rapporten drar de ändå slutsatsen att det finns antisemitiska föreställningar i israelkritiken. I radion kunde han inte redogöra för hur de kommit fram till detta utan han hänvisade till internationell forskning.

Det strömmar in kommentarer och mejl i ämnet.

En läsare, Åsa, beskriver på ett roligt sätt hur fel den här typen av undersökningar kan bli:

"Hej!
Jag vill börja med att jag har få idoler. Internationellt har jag Mahatma
Gandhi, Nelson Mandela och Olof Palme. På det personliga planet har jag
Stefan och Lena Einhorn, Georg Klein (som jag snudd på blev förälskad i efter
en dokumentär på SVT i julas) och barnläkaren Henry Ascher
", börjar hon.

Efter att ha läst om undersökningen i tidningen inser Åsa nu att hon blir klassad som antisemit.

"Jag svarade "fel" på flera frågor. Jag har under hela min medvetna uppväxt
konstaterat att Bonnier HAR stort inflytande i svenskt kulturliv, nu råkar de
vara judar, men jag tror (kanske fördomsfullt att) de är bättre än t ex
Stenbeck. Som cineast vet jag också att Hollywood är klart präglad av judiska
"publicister". Men samma sak där, jag tror det var bra (pga judars
erfarenhet, bredd och tradition på bildning).
Däremot är jag mycket kristisk mot Israels invasion av palestinska områden,
samt hanteringen i frågan
", fortsätter hon.

Åsa konstaterar i slutet av sitt mejl att "man ska ju visst välja sina krig och just nu tror jag det vore bättre att
fokusera på våra fördomar kring zigenare, islam-troende, östeuropeer, transor m fl
".

Jag håller med. Rapporten visar just att intoleransen mot muslimer är betydligt mer utbredd än intoleransen mot judar. Båda dessa rasistiska hållningar måste bekämpas!
Se upp för antisemitismen

När jag klev av tåget i Lund härom dagen blev jag genast påhoppad av en man som påstod sig forska i judaistik. Han frågade ut mig om min judiska bakgrund och konstaterade att "det är många judar som styr medierna i Sverige". En typisk antisemitisk stereotyp.

Tyvärr tycks det som om den sortens grumliga fördomsfulla föreställningar fortfarande härskar i vårt land.
Nyheterna toppar med en rapport från Brå och Forum för levande historia angående antisemitismens utbredning i Sverige i dag. Fem tusen personer i åldern 16-75 år har fått svara på enkät. Sammanlagt kom det in 2956 svar, dvs 59 procents svarsfrekvens.
Fem procent av svaren ger uttryck för en stark och konsekvent antisemitisk inställning. 36 procent har en delvis ambivalent inställning till judar. På frågan om "Det skulle vara acceptabelt med en jude som statsminister i Sverige?" svarar så många som 25 procent avvisande.
Det visar att det judiska fortfarande inte ses som riktigt svenskt.
Det är bekymmersamt för oss som tror på det mångkulturella samhället.

Rapporten är intressant men har i avsnittet om antisemitism och synen på Israel tyvärr lyckats blanda samman kritik mot Israels politik och antisemitism. Det är olyckligt.
Mellanösternfrågan påverkar uppenbart inställningen till både judar och muslimer. Andelen intoleranta gentemot muslimer är högre bland pro-israeliska sympatisörer än andra exempelvis.
Mer om rapporten på morgondagens ledarsida.

(Här kan du läsa Aftonbladets ledare i ämnet)Var blev storstadssatsningen av?

I dag uppmanar Aftonbladets ledare regeringen att satsa på integrationspolitiken och investera mot utanförskapet.

"Att bryta utanförskapet är en av mandatperiodens två "allt annat överskuggande arbetsuppgifter", förklarade Göran Persson hösten 2002. Alltför lite har hänt. Utredningar om den första tiden i Sverige och om undervisningen i svenska har malts sönder i regeringskansliets kvarnar.
Nu brådskar den samlade integrationspoli tik som rege ringen har lovat"
, skriver vi på ledarplats.

Integrationsminister Jens Orback väntas snart presentera förslag på detta område. Nu gäller det att finansminister Pär Nuder ger rejält med pengar. Med tanke på riksgäldskontorets rapport om rejäla överskott i statens finanser borde det inte vara svårt.
Göran Persson har i intervjuer antytt att han gärna skulle se en ny storstadssatsning. Det vore bra om det blev så i verkligheten.

"Förväntningarna är höga. Göran Persson och Pär Nuder måste visa att utspelen om bättre integration är mer än ord. Annars krattar de manegen för folkpartiets valrörelse", avslutar ledaren.

Västs bild av muslimer är kränkande

I går visade TV-nyheterna den förfärliga videon där brittiska soldater misshandlar några irakiska ungdomar.
Det är som sagt inte första gången västvärlden bilder kränker muslimer.
Jag glömmer aldrig fotoutställningen med bilderna från Abr Graib-fängelset, där unga amerikanska soldater förnedrar irakiska fångar.
Läs mer i min måndagskrönika.

Den danska debatten

Läsare av bloggen och Aftonbladets ledarsida vet att min kollega Olle Svenning skrev en arg betraktelse över det danska kulturklimatet där muslimer förtalas och främlingsfientlighet florerar. Det blev milt sagt ett jäkla liv. Alla de stora danska medierna har rapporterat om Aftonbladets och Svennings kritik av dansk flyktingpolitik och debatt. Till och med den danske statsministern har uttalat sig med anledning av vår artikel.

I söndags skrev Olle Svenning åter igen om ämnet och berättade om vilka förfärliga mejl han fått men också om det stöd och den uppskattning han rönt bland danska författare och intellektuella. (Läs hans senaste söndagskrönika här).
I morgon skriver den legendariske Svend Auken en stor debattartikel i Politiken där han försvarar Svenning och Aftonbladet.
Det är uppenbart att det behövs en rejäl debatt om Danmarks vindkantring i integrationsdebatten.
De danska motkrafterna till Pia Kjaersgaards vidriga politik behöver allt stöd de kan få.
Heja Auken!

Danmark i krig med Aftonbladet

I söndags skrev ledarsidans Olle Svenning om den danska debatten om muslimerna och Jyllands-Postens nidbilder av Mohammed. (Se min bloggnotis)
Jag har sällan sett en sån enorm reaktion. Det strömmar in mejl till ledarredaktionen - från danskar. De allra flesta är fly förbannade, ja rentav rasistiska. Det de skriver om muslimer går inte att publicera. Sen finns det förstås de som varmt tackar för att vi kritiskt diskuterar det danska samhällsklimatet och den groende främlingsfientligheten.

Olle Svenning har blivit intervjuad i alla danska TV-kanaler och tidningarna skriver om honom.
Och så i dag har till och med danske statsministern Anders Fogh Rasmussen sett sig tvingad att deklarera att Danmark minsann inte är något främlingsfientligt land.
Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter har sagt att danskarna är "primitiva nationalister" vilket Fogh Rasmussen med emfas hävdar är fel.

Sen kom Aftonbladets ledarkrönika. Det blev visst droppen för herr statsminister.

"Källor på Foghs statsministerkansli säger till TT att det troligen är AB-kolumnisten Olle Svennings krönika med rubriken "Danska samhället är inpyrt av islamofobi" som fått den danske statsministern att gå i taket.", meddelar TT i dag.

Islamska ledare anklagar danska Jyllands-Posten för att häda och skända Islam.
Danske statsministern anklagar Aftonbladet för att förtala hans nation.

Det här kan bli riktigt intressant.
Spännande fortsättning följer.Migrationsverket har ändrat sig

Migrationsverket har ändrat sig. Modern till den mördade 20-åringen Abbas får nu komma till Sverige på begravningen. (Se min förra bloggnotis). Många har reagerat på det upprörande beslutet att inte ge mamman tillstånd att komma till Sverige.
Skönt att Migrationsverket tog sitt förnuft till fånga.
Medmänskligheten segrade denna gång.


Låt modern få komma till Sverige

Fateme Khavari heter en djupt olycklig mor i staden Pakdasht i Iran. Hennes son Abbas mördades i Sverige och nu vill hon förstås närvara vid begravningen av honom.
Men icke. Det alltid lika smidiga Migrationsverket sätter stopp. Tjänstemannen på verket har nämligen slagit fast att Fateme självklart "kommer hit för att söka uppehållstillstånd", något som modern starkt förnekar.
Migrationsverket gör bort sig. Igen.
Låt Fateme Khavari närvara vid sin sons begravning.
Här kan du som stödjer detta skriva under ett elektroniskt upprop som just nu sänds runt i bloggosfären.
(Tack Christina Meltin Westerlund).

Jyllands-Posten och muslimerna

Debatten om danska Jyllands-Posten som publicerat nidbilder av Mohammed har gått het i veckan även i svensk press. Liberaler talar om rätten att häda. Vackert så.
Samtidigt känner jag behov av att sätta in hädelsen i ett maktperspektiv.

"Jyllands-Posten valde det enklaste av allt: att driva med islam och dess symboler och heligheter. Satir kallas det. Men satir värd namnet ska utmana makten, riva omkull det etablerade, grimasera åt överheten", skriver kollegan Olle Svenning i sin söndagsbetraktelse på ledarsidan.

Det är viktigt att skydda rätten till hädelse. Sverige har till skillnad från Danmark ingen lag som förbjuder blasfemi. Men det är också viktigt att kritiskt granska på vilket vis själva samhällsklimatet göder en viss sorts blasfemi, som Svenning påpekar.
Den unkna danska samhällsdebatten där Pia Kjaersgaard och Dansk folkeparti ständigt häver ur sig de mest förfärliga islamofoba åsikter betackar jag mig för. Jyllands-Posten är inte helt utan skuld för detta kulturklimat.Sexistisk attack mot Billström

I går kväll rapporterade ABC-nytt på TV om trängselskatten. Ett av inslagen handlade om sabotage mot en av betalstationerna i närheten av Roslagstull. Någon hade satt upp en banderoll med en docka som föreställde en naken utfläkt kvinna och så stod det: Annika Billström suger fett.
Den typen av aktioner gör mig både illa berörd och förbannad. Kvinnor med makt i offentligheten utsätts alltför ofta för sexistiska påhopp. I våras skrev jag, Åsa Linderborg och Åsa Petersen på Aftonbladets kultursidor om de brev och mejl vi brukar få där ordet fitta förekommer frekvent. (Se här)
Det är som om vissa män bara kan använda det sexistiska förtrycket i sin relation till kvinnor som sticker ut och är tydliga i sina åsikter. Det är sååååå trist.
Finns det verkligen inte bättre argument mot biltullarna?
Skärpning!


Migrationsverket och människovärdet

Avslöjandena om festandet inom Migrationsverket vid avvisningsbeslut är skrämmande.
Det vittnar om en förfärande människosyn. När byråkratin bara blir paragrafrytteri och att lyda order mister den sina etiska känselspröt.
Interiörerna inifrån myndigheten är en ruggig påminnelse om det mänskliga psykets mer mörka sidor. I går berättade en ung vältalig kvinna för Aktuellt om varför hon inte stod ut att arbeta på Migrationsverket. Hon beskrev hur avhumaniserad verksamheten tenderar att bli - mänskligt sett förståeligt som en försvarsreaktion av de ofta väldiga jobbiga besluten som måste tas.

"Människor blir bara siffror eller pinnar som vi kallade dem", berättade den före detta anställda vid Migrationsverket.

Det är hög tid att generaldirektören Janna Valik skapar en kultur där reflexionen över människovärdet ständigt hålls levande.
Sen handlar det i grunden om att politiskt värna en human flyktingpolitik.
Där finns det mycket att i övrigt önska.Hög tid för storstadspolitik

Jag var som sagt på Södertörns högskola i morse och lyssnade på bland andra storstadsminister Jens Orback. Han var riktigt bra i dag. Nu erkänner han problemen men betonar att det är behövs en storstadspolitik som i grunden är en jämlikhetspolitik. Det räcker alltså inte att som folkpartisterna bara ropa på fler poliser.
Stockholm ska i maj stå värd för en europakonferens om storstäderna - Urban futures 2.0.
Sverige skulle kunna bli en ledstjärna i arbetet för hållbar utveckling i ett storstadsperspektiv.
Mer om detta på morgondagens ledarsida.


Nalin Pekgul i radion

Det är bra att man kan lyssna i efterhand på Ekots intervjuer.
I dag var S-kvinnors Nalin Pekgul i Ekots lördagsintervju.
Lyssna på henne här.


Nalin Pekgul i Ekots lördagsintervju

Bloggaren Sune Överhagen har hört av sig angående Nalin Pekgul och Tensta-situationen.

"Nalin Pekgul skulle mycket väl ha kunnat flytta utan offentliggöra det, men nu valde hon att göra så och har fått ta stryk för det. Jag tycker det var modigt av henne att göra så därför att det är verkligen en väckarklocka. Hoppas väckarklockans ringande fungerar för kollegor inom politiken och för oss andra", skriver han bland annat.

Ja, det hoppas jag med. Jag vet dessutom att Nalin själv aldrig velat göra hennes eventuella flytt till huvudsak - hon upprörs över situationen i Tensta och vill förändra samhället.
Det ska hon ha all heder för. Hennes erfarenhet som tensta-bo sedan 25 år tillbaka är guld värd och inte minst socialdemokratin borde lyssna noga på henne.
Något vi alla kan göra redan på lördag - då ska Nalin Pekgul intervjuas i Ekots lördagsintervju.


Förorten berör läsarna

Förortsdebatten går vidare.
Här ett mejl från en som bor i Norrland:

"Hej Helle!

Jag som bor i en helt annan del av Sverige, Norrland, och inte är "drabbad" av de problem som man är i Stockholm och de andra större städerna, undrar vad kan jag göra för att hjälpa till?
Jag är visserligen född och uppvuxen i Stockholm, men mer ändå är det inte. När jag flyttade till Norrland i mitten/slutet av 60-talet, så fanns inte de problem som finns i dag"
, skriver Christina Meltin Westerlund.

Hon undrar om hon i sin norrlandsidyll kan hjälpa till på något sätt.

"Jag vill att vi skall kunna leva tillsammans och ta hänsyn till varandra, då vi alla har olika bakgrund och olika behov av hjälp och annat nödvändigt för att vi skall kunna gå vidare i livet. Vi är ju människor av kött och blod, även om vi har olika kulturer och olika bakgrund. Ingen av oss har större rätt än andra till jordens tillgångar", avslutar Christina.

Det är svårt att säga vad man in Norrland kan göra för storstädernas problem. Samtidigt vet jag att det "byalagstänkande" som har hjälpt många krisorter i glesbygden faktiskt också har använts i stadsdelar i Göteborg, Malmö och Stockholm. Det handlar om att stärka självkänslan hos de boende och ge dem makten att påverka sin vardag.
S-riksdagsmannen Luciano Astudillo driver exempelvis spännande folkrörelsearbete i Rosengård i Malmö. Läs mer om det här.

Nu ska jag se SVT:s Agenda om de franska upploppen.
På återseende.


Svenning om Frankrike

Läs gärna ledarsidans Olle Svenning i dag - Paris firar freden medan krig pågår.

"I Folkets hus blir jag informerad om villkoren i Argenteuil, länge den tredje mest skuldsatta kommunen i landet. Arbetslösheten bland unga kvinnor ligger runt 50 procent, mindre än hälften av barnen tar sig genom skolan.
Myndigheterna förbereder att spränga några av bostadskvarteren i luften. Sarkozy hoppas förmodligen att "slöddret", de som buade åt honom när han kom för en snabbinspektion, sveps bort av explosionerna
", skriver Svenning.

På onsdag den kommande veckan diskuterar Olle Svenning situationen i Frankrike på ABF i Stockholm.Många bryr sig om förorten

Reaktionerna på Nalin Pekguls diskussion om den ökande våldet i Tensta strömmar fortfarande in.

"Hej
Jag bor några hundra meter från Tensta och Rinkeby. När jag går ut med hunden kan jag se höghusen. Ändå bor jag i en helt annan värld. På föräldramötena i min dotters klass är ingen av utländsk härkomst och nära nog alla är hög- eller medelinkomsttagare. Gränsen mellan de invandrartäta problemområdena och vårt svenska välmående villasamhälle syns inte men är knivskarp och alla vet var den går
", skriver Fredrik Sederholm i Spånga.

" Så här har det sett ut i 25 år och ingenting har förbättrats utan snarare har situationen förvärrats. Jag blir därför väldigt rädd när reaktionerna på Nalin Pekguls flyttplaner är att medierna svartmålar situationen. Det tycker inte jag. Snarare är det tvärtom. Det bör skrivas mer om den politik och de politiker som vet om att den situation som jag inledningsvis beskriver existerar men som tillåter att den finns kvar och att de inte ställs till svars för att så lite görs åt saken", fortsätter Fredrik.

Hans lösning heter bekämpa arbetslösheten.

"Människor som har jobb, ett ansvar och som är en del av samhället bränner inga bilar", avslutar Fredrik sitt mejl.

Helt riktigt, Fredrik. Tyvärr regerar en strukturell rasism på den svenska arbetsmarknaden. Arbetsgivare sorterar bort svenskar med ovanliga efternamn. Diskrimineringen måste därför bekämpas med alla medel.

"Hej Helle,
Jag är själv en förortsflykting (efter 10 år i Norsborg och Hallunda flyttade vi till ett "medelklassområde") och varken kan eller vill på något sätt klandra Nalin P. (eller dig).
Trots det tycker jag det både är tragiskt och extremt illavarslande att denna flytt sker. Att sedan lyssna på "stockholms integrationspolitiske ansvariga" i P1 fick mig att nästan fysiskt må illa, allt var "massmediala överdrifter", några egentliga problem fanns inte, osv.. Den enda tanke som for igenom mitt huvud var; Varför frågar inte programledaren den självklara frågan: Var bor du
?", skriver Torgny Carlsson.

Torgny undrar varför socialdemokraterna låter folkpartiet ta dessa frågor på entreprenad. Varför ägnade inte s-kongressen sig åt detta exempelvis?
En helt berättigad fråga som jag själv i diverse texter ställt.
Han ser också arbetsmarknaden som en nyckel - invandrarna måste ges jobb. Sen är det oerhört viktigt att satsa på skolan och den sociala infrastrukturen i förorten. Polisen måste bli mer synlig och finnas på plats, anser Torgny.

Jag skriver mer om Pekgul och förorten i min måndagskrönika på ledarsidan i morgon.


Förortsdebatten fortsätter

Många har hört av sig angående min bloggnotis om att Nalin Pekgul väljer att flytta från Tensta.
En del är bara skräniga rasister som inte är värda att publicera. Andra, som bloggaren Rosemarie (kallade
sig förr Chadie, numera heter hennes blogg Kulturbloggen) är mer oroliga över den svartstämpling av Tensta som riskerar bli följden.

"Jag tycker du satte fingret på en viktig sak i ditt blogginlägg.
Det måste satsar på dessa områden ... Rent politiskt är det jätteviktigt att s tar upp förorterna och socialpolitik på agendan. Inte minst med tanke på vad som sker i Frankrike
", skriver Rosemarie.

Hennes son har valt att gå i Tensta gymnasium i stället för gymnasiet hemma i Sollentuna. Och hon själv tycker det känns mer osäkert att gå i Stockholms city än i Tensta.

Hon fortsätter:

"Däremot blir det en konstig signal när ledande socialdemokrater hellre bor i medelklassområden, det bara visar ännu mer att när politiker blir mer välbärgade förlorar de sina rötter i arbetarklassen och snart vet de inte längre hur det är att leva som arbetare."

Men så lägger hon till:
"Fast det är klart jag har ju inte rätt att döma Nalin."

Jag tror att det är precis så komplicerat. Å ena sidan är det ett stort problem med den pågående demoniseringen av förorten. (Läs gärna Aftonbladets kolumnist Carlos Rojas Beskow om detta). Det är framförallt ett medialt problem.
Folkpartiets batongpolitik där invandraren, inte den sociala segregationen, görs till huvudproblem är också en farlig utveckling.
Å andra sidan kan vi inte blunda för att det finns sociala problem i förorterna - alls inte bara i Tensta utan lika mycket i mer "vita" förorter som exempelvis söderförorterna i Vantörs församling som jag själv har tio års erfarenhet av. Här faller skulden hårt på den socialdemokratiska regeringen som inte tillräckligt satsar på att bryta den sociala nedmonteringen och segregationen.
Nalin Pekguls tankar i radions Studio 1 (som speglade just hennes tvekan och dåliga samvete för att flytta från något hon alltid kämpat för) kan förhoppningsvis vara en väckarklocka.
Vad gör integrationsminister Jens Orback?


Franskt misslyckande

I dag skriver kollegan Olle Svenning direkt från Paris förorter.

"Utanförskapet kunde inte bli tydligare och mer skrämmande.
Förorterna beskrivs i statsbyråkratiska militära förkortningar, ZEP, ZES och det betyder Zoner med särskilda behov. Regeringen lovar slussa ut mer pengar till områdena och att skicka fler tjänstemän som ska förmedla budskap mellan statsapparat och zonerna.
Periodvis har regeringar, vänster såväl som höger, sprängt de eländigaste husen och kvarteren i luften. En klok kapitulation.
Men det går inte att spränga bort de oändliga sociala, etniska och ekonomiska klyftorna
", avslutar Svenning sin krönika på ledarsidan.

Olle har bevakat fransk politik i över trettio år. Han lät mycket pessimistisk om läget när vi pratade med honom i går.


Mer om SAS Radissons kampanj

Vad gör de reklam för egentligen, undrar bloggaren Chadie som också retat sig på SAS Radissons milt sagt märkliga reklamkampanj.

Vem på SAS/Radisson och den anlitade reklambyrån som fått total hjärnsläpp är i samanhanget oväsentligt. Jag bara konstaterar att det tydligen saknas både sans och balans, skriver göteborgsbloggaren
Lasses Lunchblog.

Vem vill SAS Radisson locka som kund?Sexistiskt, SAS Radisson!

Vad håller SAS Radisson på med? Flera bloggare har uppmärksammat den senaste reklamkampanjen som möter resenärer på Arlanda och på Arlanda Express. Bilden föreställer en ung, vacker blond kvinna som väntar på sängen. Texten lyder: It´s easy to sleep with the best in Scandinavia.

"SAS utlovar de bästa hororna i Skandinavien", tolkar bloggaren Blind höna reklamen.

Jag måste hålla med om att reklamen känns unken.
Vill SAS Radisson överhuvud taget ha kvinnliga gäster, kan man undra.
Någon på marknadsavdelningen borde få ett allvarligt samtal från ledningen.


Rosa tistel till diskriminerande skola

Pridefestivalen pågår för fullt. RFSL Stockholm har delat ut sin rosa tistel. I år gick den till Ljungstedts gymnasium i Linköping. Ni minns uppståndelsen kring Sannah som ville gå på skolbalen tillsammans med sin flickvän Eva.

Skolans rektor ansåg att de enda som gjort något fel var Sannah och Eva som hade anmält skolan till HomO.

Skolledningen hade också organiserat en helt sjuk omröstningsprocedur, läser jag i en notis hos bloggaren Vilja. Skolans elever skulle ställa sig i olika hörn beroende på om de tyckte att Sannah och Eva skulle få gå på balen eller inte.

Ljungstedt-skolans rektor är sannerligen värd en tistel.


Bekämpa den strukturella rasismen

I dag presenterade diskrimineringsutredaren Paul Lappalainen sin utredning "Det blågula glashuset - strukturell diskriminering i Sverige".
På samma sätt som det finns en könsmaktordning finns en etnisk maktordning i samhället, menar Lappalainen.
Han efterlyser en tydligare antidiskrimineringspolitik och att årliga antidiskrimineringsplaner ska utarbetas inom alla myndigheter. Staten bör vidare införa en klausul mot diskriminering i alla statliga upphandlingar.
Lappalainens utredning är viktig. Den strukturella rasism som finns i det svenska samhället, inte minst på arbetsmarknaden, måste brytas.

hits