Kvinnokampen behövs mer än någonsin

Godmorgon!
Jag har druckit kaffe med en nära vän som håller på med ett projekt för unga kvinnor som behöver coaching.
Hörde på radion i morse att antalet självmord bland unga kvinnor ökar. Skrämmande.
Kvinnokampen är allt annat är avklarad.
Läs Åsa Petersens strålande uppföljningskrönika om vilka reaktioner hon fick när hon ifrågasatte abortmotståndare som Linda Skugge och Alf Svensson med flera.


Härlig kvinnokamp II

På tisdagkvällen var jag inbjuden till Lunds socialdemokratiska kvinnoklubb som fyllde 100 år. Jag höll högtidstalet. Det var en rolig kväll. Mycket folk, god mat, härlig stämning, nostalgi och framtidstro.
Kvinnokampen lever än i det gamla partiet.
S-kvinnors förbundsordförande Nalin Pekgul var också där.
Hon är en populär ordförande. Alla ville tala med Nalin.
Det enda jag saknade var en gitarr och de gamla goda kampvisorna från förr.
När jag var ung i Lund bildade vi en sångkör tillsammans, SSU och kvinnoklubben.
"Häxorna är här", sjöng vi och skrämde gubbsen i arbetarekommunen.

Härlig kvinnokamp i Lund

Jag är nu åter från några dagars vistelse i lärdomsstaden Lund. Det var lika mycket vinter där som här i Stockholm, men solen sken och lundaklimatet kändes friskt och radikalt som vanligt.
Internationella kvinnodagen högtidlighölls på universitetet där jag medverkade i ett heldagsseminarium om kvinnor, politik och medier. Mycket intressant.
Bästa showen stod professorn i genusvetenskap, Tiina Rosenberg för. Vilken föreläsning - den innehöll allt, sång, musik, videofilm och provokation. Studenterna applåderade vilt.
Vid lunchpausen spelade två unga kvinnor från Västerviks visskola. De sjöng fina egna låter om hur det är att vara ung tjej i dag.
Det kändes som om jag bevistade ett universitet under glada 1960- och 70-talen. Äldre professorer tillsammans med unga studenter diskuterade ivrigt könsmaktsordning och vikten av feminism.
Jättekul!


Kvinnorna regerar

Chile har fått sin första kvinnliga president. Inom kort kommer Finlands Tarja Halonen att väljas till en ny presidentperiod. I går installerades en ny president i Liberia - också en kvinna.

Även idrottsvärlden regeras av kvinnor. När senast hörde ni talas om en manlig skidåkare i slalom- eller störtloppsbackarna? De finns förstås, men åtminstone här i Sverige är det kvinnorna som låter tala om sig.
Jag tittade på Idrottsgalan i går på TV. Det är verkligen tjejernas tid inom idrotten - Kajsa, Carolina, Anja, Annika, Emma med flera.
Sen var det förstås helt rätt att Tony Richardsson fick folkets pris - Jerringpriset. Det är han verkligen värd.
Läs mer på ledarsidan om varför det borde vara en kvinna som efterträder Göran Persson den dag han bestämmer sig för att sluta.

Kvinnlig president i Chile?

Vänsterkandidaten och läkaren Michelle Bachelet kan i kväll bli Chiles nya president - den första kvinnliga sydamerikanska presidenten någonsin.
Halonen i Finland och Bachelet i Chile.... jämställdhetens triumftåg drar över världen.
Just i kväll kan alla politiskt intresserade kvinnor räta på sina ryggar.
Det lönar sig att kämpa, systrar!


hits