Dags för bokmässa

Phu, jag gick båtvakt vid vår lilla båtklubb i natt. Allt var lugnt och vädret riktigt varmt och skönt. September har varit fantastiskt!
Nu beger jag mig till Göteborg - dags för den årliga bokmässan. Aftonbladets kulturredaktion kommer förstås slå alla med häpna med sin fräcka monter.
Det lär nog inte bli så mycket bloggande för min del på några dagar.
Mot västkusten!

Terrorkampens hot

I dag diskuterar EU-parlamentet än en gång det långtgående förslaget om att övervaka all vår datakommunikation. Aftonbladets ledarsida har i ett flertal artiklar kritiserat justitieminister Thomas Bodström för att han är en av de pådrivande för lagförslaget. Vi ser allvarliga hot mot den personliga integriteten.
Jag fick ett mejl från läsaren Kent som verkar vara en hejare på informationsteknik.
Han undrar över vad exakt det är som ska lagras.

"Exempelvis så sägs det ofta att information om vem som skickat e-post
till vem ska lagras. Innebär det bara att operatörerna tvingas att
spara sina mailserver-loggar? Eller innebär de att de åläggs att
lagra information om epost som skickats från en kunds egen mailserver
till en annan mailserver ute i världen, även om operatörens mailserver
inte hanterat brevet (som bara passerat som lite spridda IP-paket
genom operatörens routernätverk)? Kommer den här lagen tvinga
operatörerna att i sin tur tvinga alla kunder att skicka all epost via
operatörernas mailserverar så att loggarna kan föras?"
, skriver Kent.

Han går sen vidare med exemplet surfning på nätet. Det har ju sagts att operatörerna ska lagra vart man surfar.

"Innebär det bara att de ska spara sina egna webbserver-loggar? Eller ska de spara sina webbproxy-loggar?"

Jag måste erkänna att jag inte riktigt hänger med i det tekniska. Men större delen av all surftning går mellan min webbläsare och servrar ute i världen, vad jag förstår.

"Ska operatörerna åläggas att sniffa upp IP-paketen som passerar deras routrar, rota fram vilka URL:are det gäller, och logga det", undrar Kent vidare som av mejladressen att döma håller till vid Linköpings universitet.

Kents poäng är att det måste till en lag som reder ut vad som ska lagras annars blir godtycket totalt.
Det kan han ha rätt i.

På tal om terrorkamp. Jag blev jätteglad häromdagen när jag såg att Göran Magnusson (s), vice ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, uttalade sig för vikten av att skydda föreningsfriheten.

EU:s nya antiterrorförslag kan ge myndigheter rätt att granska ideella organisationer utanför den normala rättsordningen. Det ska ske genom en sorts "uppförandekod" för dem. Aftonbladets ledarsida har flera gånger påtalat att detta i grunden hotar den svenska folkrörelsedemokratin.

"I Sverige har vi en lång tradition av fria organisationer som arbetar för att förändra samhället, oavsett politisk uppfattning. Det finns risk att det här förslaget kan stoppa delar av deras verksamhet, trots att den är tillåten enligt svensk lag. Jag har därför väckt frågan i KU om att snabbt se över konsekvenserna av EU:s förslag och vilka åtgärder vi kan behöva vidta", skriver Magnusson i ett pressmeddelande.

Suveränt att en tung socialdemokrat äntligen ryter till och värnar folkrörelsedemokratin!
Tack, Göran Magnusson.
Läsarmejl

Jag fick ett trevligt mejl från en läsare av min blogg.

"Hej och tack för en bra blogg !
För en gångs skull ser jag siffror på Sverigedemokraternas valframgång 0.7 -1,8 proc. av avgivna röster.
Från 2 - 4 mandat.
Befriande att Du skriver så .- fakta - och inte drar på med: 100 % ökning för Nynasisterna!
Det hade varit den vulgärrubrik som de själva nog ville se.
Det är illa att det ryms så mycket skumt i prästkappevecken.
Kan förstå KG Hammar som vill hoppa av. Inget lätt fögderi.
Det måste vara lite av en hjärtesak för Dig att följa kyrkopolitiken när Du anger präst som alternativyrke.
Intressant koppling: att så många politiskt verksamma är religiöst intresserade.
Handlar det om engagemang och viljan att påverka ?
Nu väntar morgonkaffe, påtår. Kämpa på !!",
skriver Per-Olof Olsson i Kristianstad.

Gör som P-O Olsson - klicka på länken till min mejl här i högerkanten och skriv vad du har på hjärtat eller om du vill tipsa om något intressant.

Pappaledige Bengtsson

Medarbetare Jesper Bengtsson hälsade på hos oss på redaktionen nyss. Det var länge sedan vi sågs. Han har varit pappaledig sedan maj månad. Nu verkar det dock suga i skrivartarmen hos Bengtsson som börjat skriva en ny bok - den här gången om Burma.
I eftermiddag debatterar han dock mediefrågor på SNS. Jag får väl tillägga att han är pappaledig bara på 25 procent just nu - resten tjänstledig för bokskrivande.
I slutet av oktober är han åter hos oss på ledarsidan. Det ska bli kul.


Kom igen Volvo och Saab!

Jag läser en intressant artikel i den alltid så läsvärda Svenska Dagbladet. Stora biltillverkare som Ford och Toyota ber USA:s president George W Bush att hjälpa dem att bli mindre beroende av bensin och olja.
Fords styrelseordförande och koncernchef William Clay Ford Jr skriver i ett brev till presidenten att han önskar att Bush ordnar ett toppmöte om energi med företrädare för bilindustri, bensinbolag, konsumenterna och regeringen.
Mötet borde handlar om vad bilindustrin kan göra för att utveckla alternativa bränslen, menar Ford-chefen.
Intressant!
De kraftiga oljeprishöjningarna har fått bilindustrin att inse att oljeberoendet inte är långsiktigt hållbart.
Ford som äger svenska Volvo och General Motors som äger Saab vill nu ompröva sin energistrategi.
Tänk om svenska bilindustrin kunde ta chansen och bli den ledande utvecklaren av bränslesnåla bilar och ta fram motorer som går på alternativa bränslen.
Ta chansen, Volvo och Saab!


Europeiska språkdagen

Jag får av bloggaren Life de Luxe veta att det i går var den Europeiska språkdagen.
Varje år 26 september uppmärksammas numera vikten av att kunna tala flera olika språk i Europa.
Så bra att jag i går kväll käkade middag tillsammans med två trevliga kvinnor - båda lärare i engelska - på en italiensk restaurang. Det blev en kväll i svenskans, engelskans och italienskans tecken.
Sen kan jag som språk-puritan i bland förfasas över att svenska språket blir alltmer av någon sorts svengelska. I internet-världen har dessutom alla å, ä, ö försvunnit.
Det blir väl till att säga: Jag alskar dig.
Eller är det dags för ett nytt esperanto-försök?
Du som kan esperanto kan väl mejla mig!


Frige Tali Fahima

I dag samlas Högsta Domstolen i Israel. Den unga israeliska kvinnan Tali Fahima står inför skranket. Hon har suttit fängslad i ett år utan någon som helst rättegång.

"Hon delar villkoren med tusentals palestinska fångar. Tali Fahima är ändå unik. Hon är den första israeliska kvinna som anklagas för att förbereda attentat mot sitt eget land och för att hjälpa dem som bekrigar hemlandet", skriver min kollega Olle Svenning på ledarsidan i dag,

Tali Fahima drog till flyktinglägren i Jenin på Västbanken för att arbeta med och hjälpa de palestinska flyktingbarnen. Hon ville skapa en teater i lägret.
I dag sitter hon fängslad för spioneri och samröre med terrorister.
En stödkommitté har bildats bland intellektuella - "Frige Tali Fahima". I en annons i israeliska Haaretz undertecknade över 600 personer kravet.

Läs mer på dagens ledarsida.
Läs också huvudledaren där vi förordar att FN skickar fredsbevarande trupp till Gaza.

Kyrkbild

God förmiddag. Jag har ägnat morgonen åt att bli fotograferad. Tidskriften Attention har gjort ett reportage om företagsledare och mediepersonligheter som är troende - jag är en av de intervjuade.
Och nu skulle en bild tas - med mig i en kyrka förstås.
Tillsammans med fotograf Fredrik - en trevlig skåning - tillbringade jag morgonen i den vackra Uppenbarelsekyrkan i Hägerstens församling.
Kyrkoherden var först lite skeptisk - han var nog rädd för att det var något medialt jippo som skulle driva med kyrkan. Men sedan fick han klart för sig att allt var seriöst. Att jag dessutom har en teol.kand och ofta bjuds in i kyrkor att predika vände hans bekymrade min till en betydligt gladare och öppnare.
Jag hoppas bilderna blev bra.

Stockholmsmöte om Mellanöstern

Jag fick just ett pressmeddelande på faxen. I morgon träffas företrädare för israeliska arbetarpartiet, palestinska Fatah och svenska socialdemokraterna i Stockholm.
Den israeliske ministern Haim Ramon (labour) och den palestinska vice premiärministern Nabil Shaat ska diskutera läget i Mellanöstern och framförallt utvecklingen i Gaza. Svensk socialdemokrati står värd för mötet.
Med tanke på helgens våldsupptrappning på Gaza känns mötet mer angeläget än någonsin.
Temat är Mellanöstern även på morgondagens ledarsida.


Ställ krav på IMF och världsbanken

Nätverket Jubel är en sammanslutning av svenska biståndsorganisationer och folkrörelser som arbetar för skuldavskrivning och fattigdomsbekämpning. De ser helgens beslut i Washington (se min förra bloggnotis) som ett viktigt steg men inte lösningen.

"Beslutet om skuldavskrivningar innebär ingen förändring av de krav på ekonomisk politik som institutionerna ställer på de fattiga länderna - krav som tidigare har kört över nationella demokratiska beslutsprocesser och som ofta har haft en negativ inverkan på fattigdomen", sgäer Penny Davies från Diakonia.

Tyvärr tycks också helgens beslut innebära att IMF får ersättning av biståndsgivarna för den skuldavskrivning man nu går med på. I somras lät G8 oss förstå att IMF självt skulle ta ansvar för sin misslyckade utlåning.

"Nu finns istället en risk att man kommer att ta av biståndspengar för att finansiera skuldavskrivningen", säger Johanna Sandahl från Forum Syd.

Kampen för höjt bistånd, reella skuldavskrivningar och rättvis handel måste med andra ord fortgå.
Och framförallt måste kraven öka på IMF och Världsbanken att lämna den nyliberala agendan och bli riktiga verktyg för den globala solidariteten.


Hoppfullt om skuldavskrivningar

Vid helgens möte med Internationella Valutafondens och Världsbankens årsmöte i Washington DC löd budskapet att de stora rika länderna i den så kallade G8-gruppen nu är överens om finansieringen av löftet om skuldavskrivning.
Tidigare i somras lovade G8 att 18 av världens fattigaste nationer skulle få sina skulde avskrivna.

"Världen har tagit sig samman. Vi har kommit överens på alla punkter. Det betyder att en historisk process som startade för många år sedan nu kan fullföljas", förklarade nöjt den brittiske
finansministern Gordon Brown som varit en av de pådrivande krafterna bakom beslutet enligt
Svenska Dagbladet.

Den nya globala folkrörelse som för varje dag växer sig starkare - Make poverty history eller
Utrota fattigdomen nu, som den heter på svenska - har all anledning att känna hopp.

Nu gäller det att gå vidare med krav på reformering av IMF och Världsbanken och framförallt kräva rättvis handel.
Kampen den går vidare!

EU och kemikaliekriget

Aftonbladets ledarsida har många gånger skrivit om det viktiga arbetet inom EU med ett nytt kemikaliedirektiv - REACH. Margot Wallström lyckades som miljökommissionär komma långt i detta arbete trots kemilobbyns hårda krigföring mot direktivet.
Nu har emellertid kommissionens tjänstemän lagt ett förslag som totalt skulle omintetgöra REACH-direktivets styrka. Det är hög tid att svenska regeringen med statsminister Göran Persson i spetsen ryter till och markerar att så här får det inte gå till.
Läs Aftonbladets ledare.


Fredag

Godmorgon! TV-inspelningen i går i Umeå gick bra. Vi diskuterade begreppet rättvisa och frågan om varför vi ska bry oss om våra medmänniskor. Det är verkligen kul att Sveriges television nu satsar på filosofisamtal.
Programserien startar 28 november. Jag vet ännu inte när det program jag medverkar i ska sändas.
Väntar på att kollegorna ska droppa in på redaktionen.
Läser en rolig artikel på nätet om obegripliga bruksanvisningar.
Alla som köpt en ny teknisk pryl känner nog igen sig.
Ofta handlar obegripligheterna om extremt dåliga översättningar från engelskan.
Det finns en kul sajt där du kan se exempel på manualer helt omöjliga att förstå - www.avigsidan.com
När jag en gång i tiden var representant i Humanistisk-Samhällsvetenskapliga forskningsrådet diskuterade vi en forskares projekt om hur kvinnor och män tar till sig Ikeas bruksanvisningar. Det var fascinerande att se hur olika vi bemästrar dessa ofta obegripliga texter.
Dags att planera morgondagens ledarsida.


Filosofi i Umeå

Nu ska jag snart bege mig till Bromma och flyga vidare till Umeå.
Där ska jag spela in TV. Sveriges television drar igång en ny serie med filosofiprogram.
Programmet som jag ska medverka i har rättvisa som tema: hur långt ska rättvisan sträcka sig?
På återseende.

Jurister i alla länder förenen eder

I går kom beskedet: EU:s domstol tycker det var helt rätt att svenska banker frös somalie-svenskarnas tillgångar.
Rätten anser att EU kan införa sanktioner mot enskilda människor och att det är unionens skyldighet att rätta sig efter FN:s beslut, även om mänskliga rättigheter sätts åt sidan. Det innebär i praktiken att CIA får hand om den internationella rättskipningen.
I augusti 2002 avskrevs två av de tre somalie-svenskarna från listan. Den tredje mannen, Ahmed Yusuf, står kvar. I fyra år har mardrömmen pågått.

"Det är en rättsskandal som fortsätter. Dessvärre gäller den inte bara sanktionerna mot Ahmed Yusuf.", skriver vi på ledarplats i dag.

Samtidigt hårdnar EU:s terrorlagar. Mer av övervakning och hårdare tag införs nu i land efter land.
Är det inte snart dags för ett juristuppror i alla länder - mot att rättsstatens grundläggande principer bara körs över av USA, FN och EU?

PM ur kurs

Kollegan på den andra tidningen, PM Nilsson har inte synts till i bloggsfären på flera månader. Den 29 juli berättade han i en bloggnotis att han skulle åka med sin båt söderut mot Blekinge skärgård.
Jag började undra om han hade hade gått på grund eller kommit helt ur kurs.
Men så i går dök en liten bloggnotis upp. PM är i hamn. Han hyllar nu Per Ahlmark, Roland Poirer Martinsson och Hans Bergström för deras blinda stöd för allt som USA gör.
Tycker nog att Expressens ledarsida har kommit helt ur kurs på senare tid.


Dagens queerkommentar

I riksdagens budgetdebatt sade kristdemokraten Mats Odell:

"Göran Persson är som en yppig moder Svea som tömmer sitt ymnighetshorn över väljarna."

Har till och med kristdemokraterna anammat queer-filosofin?

Från nådiga luntan till USB-minne

Jaha, så blev det äntligen en budgetöverenskommelse mellan s,v och mp. Jag fick TT-flashen på mobilen klockan 02.00 i natt. Budgetprocessen ter sig alltmer vansinnig!
Pär Nuder vandrade i morse med "nådiga luntan" från Rosenbad till Riksdagen. Under Bosse Ringholms tid blev den där luntan en CD-skiva och nu i år har den krympt till ett litet USB-minne. Ändå innehåller den stora satsningar på jobb och miljö.
Tekniken är fantastisk!
Mer om budgeten på morgondagens ledarsida förstås.


Ett råare medieklimat?

Ska nu till Publicistklubben för att diskutera hat och hot mot medier - om ett råare medieklimat.
I våras gick jag, Åsa Linderborg och Åsa Petersen ut på kultursidorna och skrev om alla de hat-mejl som drabbas oss som kvinnor i offentligheten. (Läs min bloggnotis om detta)
Det är bra att det ordnas PK-debatt om detta viktiga ämne.
Efter debatten ska jag och kollegan Åsa Petersen dra vidare till kulturredaktionens party.
Det blir nog inget mer bloggande i dag.
Ha en skön kväll!


Avslöjande Wolodarski

Dagens Nyheters ledarskribent Peter Wolodarski kommenterar tyska valet:

" Just när Tyskland behöver ledarskap sviker väljarna"
.

DN-elitismen i sin prydno.

När politiken går kräftgång

Läser i den socialdemokratiska medlemstidningen Aktuellt i Politiken att förre kulturminister Bengt Göransson förberett en liten historia inför ett möte med folkpartiledaren Lars Leijonborg.
Efter tumultet med budgetförhandlingarna mellan s,v och mp konstaterade dock Göransson att Ivan Krylovs fabel nog kunde gälla det röd-gröna samarbetet också.
Det var svanen, gäddan och kräftan som tillsammans skulle dra en vagn till stan. Svanen flaxade mot skyn, gäddan drog mot sjön och kräftan gick bakåt. Och vagnen stod där den stod.
Vem som är gäddan, kräftan och svanen framgick dock inte.
Kanske är svanen Pär Nuder? Svanar lär kunna bli riktigt ilskna.


Hot mot föreningsfriheten

Aftonbladets ledarsida har flera gånger diskuterat kriget mot terrorismens konsekvenser för demokrati och mänskliga rättigheter. Bland annat har vi pekat på ett förslag om regler mot biståndsorganisationer och ideella organisationers verksamhet hotar den svenska folkrörelsedemokratin.
EU-kommissionen har nu föreslagit en "uppförandekod" för de ideella organisationerna. Förslaget riskerar att få långtgående konsekvenser. Kan exempelvis svenska biståndsorganisationer såsom Palmecentret fortsätta att stödja befrielserörelser? Kommer Greenpeace att granskas av polisen för sitt ekonomiska stöd till miljöaktivister i Ryssland som Kreml anser kriminella?
I dag diskuterar EU:s beslutsfattare uppförandekoden på ett möte i London.
Måtte Sverige hålla den fria föreningsdemokratins fana högt.

Ack dessa val

God morgon! Det blev en sen natt med tyska valet och kyrkovalet som spännande dramer att följa.
Enligt Svenska kyrkans hemsida är ännu inte alla distrikt sammanräknade, men siffrorna verkar hålla i sig.
Läs mer här.
Tyska valet ledde knappast till det klargörande som Gerhard Schröder hade velat med nyvalet. Tvärtom väntar nu en längre tid av parlamentariskt kaos. Vem ska regera, undrar vi på ledarplats i dag.
Läs också vår gästkrönikör Emine Onatlis utmärkta krönika om föräldraförsäkringsfrågan. Vad menar Marita Ulvskog, frågar hon.


Midnattsmörkret sänker sig

Ännu återstår några hundra valdistrikt att räkna. Valresultatet ser dock tämligen klart ut. Socialdemokraterna backar något jämfört med förra valet, men de stora förlorarna är moderaterna och kristdemokraterna. Folkpartiet backar marginellt och centern hamnar på ungefär samma resultat som vid förra valet.
Hittills har bara ett parti gjort en valkommentar - Sverigedemokraterna. De jublar i ett pressmeddelande.
Förstås. Partiet ser ut att ha fördubblats - från 0,8 procent vid förra valet vilket då gav de två mandat i kyrkomötet till 1,7 procent i årets.
I mitt gamla hemstift - Lunds stift - får partiet över fyra procent och blir lika stort som folkpartiet.
I rikssnittet har Sverigedemokraterna blivit större än vänstern och ungefär lika stort som miljöpartiet i kyrkan.
De etablerade demokratiska partierna bör absolut se kyrkovalets resultat som en varningsklocka.
Midnattstimman är slagen. Mörkret sänker sig.
Mörkermännen marscherar in i kyrkomötet.


Lång process

Det valresultat vi snart kan få oss till del när det gäller kyrkovalet blir bara en preliminär procentfördelning till de olika nomineringsgrupperna. Mandatfördelningen dröjer. Det är sedan varje stifts styrelse som fastställer den exakta mandatfördelningen samt vilka personer som blir kyrkomötesombud.
Detta presenteras först någon gång i oktober.


Sverigedemokraterna går fram

Sverigedemokraterna tycks öka sitt inflytande i kyrkans riksdag, kyrkomötet. Just nu ligger de på 1,7 procent. Vid förra valet 2001 fick de 0,8 procent. Det är alltså mer än en fördubbling om siffrorna håller i sig.
Usch.

Snart 1600 av 2644 valdistrikt räknade

För varje gång jag kollar in ställningen i kyrkovalet går socialdemokraterna några tiondelar framåt medan centerpartiet tappar. Just nu har nästan 1600 av de 2644 valdistrikten räknats. S har 27,7% och C har 21%.
Spännande.

Tyskt kaos

Valet i Tyskland verkar ha lett till parlamentariskt kaos. CDU fick inte alls de framgångar som opinionsmätningarna hade visat. Det finns dock ingen majoritet för de röd-gröna heller (s och de gröna).
Nu talas det om olika koalitionsmöjligheter, ja till och med nyval igen.
Min kollega, Mats Engström, följer valdramat och skriver på ledarplats i morgondagens tidning.

Långa köer

Ser att fler än jag råkat ut för köer vid kyrkovalet. S-bloggaren Urban Lindstedt skriver om hur kön av röstande ringlade genom föramlingshuset vid Årsta torg. Många kom och vände när de såg köerna. Inte bra.
Kyrkan borde nog fundera över hur val-infrastrukturen fungerar.
Det positiva är väl att köerna vittnar om ett större engagemang för kyrkovalet i år.


Kyrkrösterna räknas

Vallokalerna har stängt och rösterna i kyrkovalet räknas för fullt. Någon gång vid midnatt lär vi få resultatet för åtminstone Kyrkomötet (kyrkans riksdag). Först senare i oktober lär det slutgiltiga resultatet med mandatfördelning mellan stift och församlingar komma.
Just nu har knappt hälften av valdistrikten räknats. Centerpartiet ser ut att gå bra, men jag har ingen aning om det beror på att just centerfästen räknats först.
Jag återkommer när läget klarnar.

Spännande val

Gick och röstade i min församling tidigare i dag. Det var kö in till valbåsen. Det har jag aldrig tidigare varit med om vid ett kyrkoval. Spännande! Körde förbi församlingshuset i kväll och där stod valarbetarna fortfarande och delade ut valsedlar. Vallokalerna stänger 20.00.
Jag hoppas verkligen att det blir ett bra valdeltagande och att Sverigedemokraterna och kvinnoprästmotståndarna ska bli valets förlorare.
Jag återkommer med rapporter om detta senare i kväll. Den som vill följa valsammanräkningen kan läsa mer här.
I Tyskland ser valresultatet ut att bli rätt kaotiskt. Socialdemokraterna gör som väntat ett uselt val, men även kristdemokratiska CDU gör dåligt ifrån sig. Valets stora vinnare är liberalerna och det nya vänsterpartiet med Oscar Lafontaine i spetsen. Om man får tro vallokalsundersökningarna.
Det lär nog bli många turer innan någon ny regering har bildats.
Läs mer om tyska valet på Aftonbladets ledarsida i morgon.

Bra start på dagen

Godmorgon söndagsläsare!
Morgonen började bra. Lyssnade på Godmorgon Världen där LO-tidningens Martin Lindblom talade väl i panelen om behovet av en human flyktingpolitik. Sedan intervjuades S-kvinnors Nalin Pekgul om religiösa friskolor. Pekgul ifrågasätter alla religiösa skolor, inte minst de muslimska som hon anser är en grogrund för islamsk extremism. Pekgul som själv är muslim anser att inte minst för invandrartjejernas skull borde de religiösa friskolorna förbjudas.
I dag kan du läsa Olle Svennings intressanta möte med Tariq Ramadan, muslim och filosofiprofessor från Genève och numera forskare i Oxford.
"Muslimer ska inte kräva kvoteringar eller rätt att "bli representerade" i olika politiska församlingar. De ska själva bli delar av det offentliga samhället genom politiskt och medborgerligt engagemang. Så kan också gettoiseringen brytas. Avskildheten, känslan av förföljelse och förakt, göder såväl offer myten som revanschbehoven och därmed extremismen", anser Ramadan enligt Svenning.
Läs mer på Aftonbladets ledarsida!
Och du som är medlem i Svenska kyrkan - glöm inte att rösta i dag.


På söndag gäller det

Phu, denna fredag har varit ett sekundschema. Jag har sprungit från möte till möte.
Började med att spela in radio i morse - P1:s Människor o Tro - som sändes på eftermiddagen kl.15. Det handlade om kyrkovalet förstås.
Morgondagens ledare uppmanar alla som är medlemmar i Svenska kyrkan att rösta på söndag.
Träffade biträdande näringsminister Ulrika Messing som skulle hem och dela ut 500 röda rosor i Gävle i morgon i samband med kyrko-valrörelsen.
Jag hoppas valdeltagandet blir större än det brukar vara. Framförallt hoppas jag att de krafter som vill ha en öppen, jämställd och samhällsengagerad folkkyrka segrar.
Nu är det dags för helg.
Mejla gärna om du ser något av kyrkovalrörelsen där du bor.
På återseende!Fegt men ett steg åt rätt håll

Som väntat presenterade Karl-Petter Thorwaldsson en reformering av föräldraförsäkringen som bygger på islandsmodellen. Mamman får fem månader, pappan fem månader och sen får föräldrarna göra upp om återstående fem månader.
Det är synd att Thorwaldsson inte vågade ta steget fullt ut och föreslå en helt individuell föräldraförsäkring.
Men islandsmodellen är ett steg åt rätt håll.
Med tanke på att den socialdemokratiska partiledningen hittills inte ens kunnat enas om den är det utmärkt att den statliga utredningen föreslår denna reform.
Än är slaget om en jämställd föräldraförsäkring inte avgjort.
Mer om detta på morgondagens ledarsida.

Centern gråare än någonsin

Centern har länge haft en stark miljöprofil. Den har sannerligen suddats ut på senare tid. Maud Olofsson har gjort klart att energiomställning och kärnkraftsavveckling inte längre hör till de viktiga center-kraven.
Nu visar det sig att centerpartiets EU-parlamentariker Lena Eek ställer sig på kemi-industrins sida i stället för att se till att unionen får en stark och bra kemikalie-lagstiftning. Striden gäller kemikalielagen REACH som inte minst Margot Wallström slagits hårt för då hon var miljökommissionär.

I dag går Svenska Naturskyddsföreningen till generalangrepp på Centern.

"Europaparlamentet har nu påbörjat beslutsprocessen om EU:s nya kemikalielag REACH . Det svenska Centerpartiet har valt en linje som helt underminerar skyddet av vår hälsa och miljö",skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Det är verkligen sorgligt att det en gång så gröna centerpartiet bara blir gråare och gråare.

Leve de äldre

Sådär ja, nu har jag talat för "Aktiva seniorer" på Medborgarskolan. Det var ett härligt pensionärsgäng jag mötte - nyfikna damer och herrar som hade många frågor och synpunkter på vårt mediala samhälle.
Jag älskar dessa folkbildnings- och folkrörelsemöten.
De ger så oändligt mycket mer än sekundmötena i TV- och radio-sofforna. Samtalet mellan medmänniskor är ofta intressantare än mellan medie-människor.
Fast det är väl viktigt med de mediala arenorna också om man vill få ut sitt budskap.
I morgon ska jag medverka i Människor o Tro - radions livsåskådningsprogram (P1) klockan 15.00.
Kyrkovalet ska dryftas ur olika vinklar.
Bland Medborgarskolans seniorer visade det sig att flera läste min blogg. Häftigt. Den nya informationstekniken har nått även den äldre generationen.
Folkbildnings-Sverige är fantastiskt!Heja Maryam Yazdanfar!

En av mina favorit-bloggare i den politiska världen heter Maryam Yazdanfar. I dag skriver hon bra med anledning av den milt sagt korkade debattartikel som David Eberhard, överläkare i psykiatri, hade i Dagens Nyheter häromdagen.
Eberhard hävdar att Sverige är ett land av "trygghetsnarkomaner".

"Den våldsamma drivkraften hos flyktingar som kommer hit bryts snabbt ned av det kravlösa svenska samhällets välvilliga omtanke", skriver han bland annat.

Maryam Yazdanfar protesterar mot hans samhällsanalys och skriver:

"Jag som första generationens blatte håller inte med om att det är svenskarnas kravlöshet som direkt varit orsaken till min mosters 150 jobbansökningar varav none lett till intervju."

I dag debatterar Eberhard och Yazdanfar i radions Studio 1 (P1) klockan 16.00.

Heja Maryam!

Rösta på söndag!

Ser att biståndsminister Carin Jämtin är aktiv i kyrkoval-rörelsen. I dag gästar hon socialdemokraternas valstuga utanför Åhléns i Stockholm klockan 12.30.
Jag har nog aldrig tidigare sett ett sådant engagemang från socialdemokratins sida när det gäller kyrkovalet.
Det är jättebra! För i år står en hel del på spel. Dels mobiliserar Sverigedemokraterna. Dels försöker kvinnoprästmotståndarna vinna större inflytande genom sin partigruppering Frimodig kyrka.
Men kanske är det viktigaste det faktum att nu på söndag väljer vi dem som senare ska välja ny ärkebiskop efter K G Hammar.
Du som är medlem i kyrkan - rösta på söndag!

Möte på Medborgarskolan

I eftermiddag ska jag tala för "Aktiva seniorer" på Medborgarskolan.
Ämnet är det medialiserade samhället - hot och möjligheter för demokratin.
Det är alltid kul att hålla föredrag och möta människor i olika sammanhang.
Även om det förstås tar en del energi.
På återseende!

Familjepolitiken blir en valfråga

God morgon kära blogg-läsare.
I dag skriver vi på ledarsidan om det märkliga budget-spelet. Det finns en budget. Och den lär gå igenom i allt väsentligt. Något som varken kommentatorer i media (SVT:s Mats Knutsson eller DN:s Henrik Brors) eller miljöpartisterna tycks förstå.
Läs också Åsa Petersens fina krönika om Zozo och det sorgliga riksdagsbeslutet om amnestin.
I dag ska Karl-Petter Thorwaldsson lägga fram sin utredning om föräldraförsäkringen. Han lär föreslå den så kallade islandsmodellen med ett tredelat uttag - där föräldrarna tar varsin tredjedel och sen själva bestämmer om den återstående.
Det är ett steg på vägen men alls inte tillräckligt för att bryta könsorättvisorna i samhället.
Utredningens sekreterare Anna Thoursie skrev utmärkt om detta redan i måndagens Dagens Nyheter.
Frågan om en individuell föräldraförsäkring lär bli en av de heta stridsfrågorn på den socialdemokratiska kongressen i slutet av oktober.
Familjepolitiken lär också bli en intressant valfråga - var står egentligen den borgerliga alliansen? Är det kristdemokraternas vårdnadsbidragsmodell som gäller? Eller folkpartiets hittillsvarande värnande om föräldraförsäkringen?
Min kollega Åsa Petersen håller koll på Kålle i dag.

Flyktingkamp och fattigdomsbekämpning

Riksdagen sade tyvärr nej till flyktingamnestin. Alliansen socialdemokrater-moderater vann som väntat majoritet. Glädjande i mörkret är det oerhörda folkliga engagemang för de gömda flyktingarna, för de apatiska flyktingbarnen och för en mer human flyktingpolitik som finns runtom i Sverige.
Ledarsidans Åsa Petersen skriver mer om detta på morgondagens ledarsida.
Jag har bloggat åtskilliga gånger om den andra stora folkrörelsen - Utrota Fattigdomen NU!
I dag deltog de svenska partiledarna i en gemensam manifestation för denna rörelses krav på fattigdomsbekämpning och rättvis handel. Göran Persson hade åkt till FN-mötet i New York men tidigare har både hans biståndsminister Carin Jämtin och finansminister Pär Nuder skrivit under på kampanjen.
Intressant är att alla de borgerliga partiledarna UTOM Fredrik Reinfeldt manifesterar "det vita bandet" som symbolen är för kampanjen. Reinfeldt vill inte vara med.
Hur ser egentligen den borgerliga alliansens biståndspolitik ut?
Med en moderat statsminister kommer biståndet att sänkas rejält och Sveriges höga svansföring i den globala fattigdomskampen tonas ned markant.


Mat i munnen?

Snart lunchdags. Kom att tänka på intervjun med komikern och imitatören Rachel Mohlin i söndagens Svenska Dagbladet. Mohlin hör till det suveräna komikergänget Public Service som härmar och häcklar makthavare i radions Godmorgon Världen på söndagar.
Tyvärr hör jag till dem som Rachel Mohlin brukar härma, fniss. Okej, jag känner mig stolt över att alls få tillhöra dessa prominenta utvalda personer som finns med i radio-satiren. Men rösten känner jag väl inte riktigt igen mig i.
Jag tycks doch ha en speciell röst
.
"Hon låter som om hon har en het potatis mitt i strupen, konstant. Att imitera henne gör rent fysiskt ont.", säger Rachel Mohlin till Svenska Dagbladet.

Het potatis?
För några år sedan drev ett satirprogram i radions P3 (minns inte namnet på programmet) också med min röst och gjorde mig till hedersmedlem i "Svälja flundra-klubben". Andra medlemmar var Birgit Nilsson och Jonas Hallberg. Ha!
Flundra och potatis? Det verkar som om jag går omkring med en hel fiskmiddag i halsen.
Kanske dags att börja med podcasting och lägga ut ljudfiler om nu rösten är mitt signum?


Kungen och Persson har talat

Phu, en lång dag av mingel och möten med politiker håller nu äntligen på att gå mot sitt slut.
Jag gillar dock dessa september-högtider då riksdagen samlas till nytt arbetsår. Det är högtidligt med demokratins ritual.
I dag började jag i Storkyrkan där väldigt många beslutsfattare satt församlade och lyssnade på domprosten och hans medhjälpare. Det var en fin stund. Jag hälsade bland annat på LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin som alltid brukar gå till Storkyrkan vid Riksmötets öppnande.
Sedan bar det av till riksdagshuset och det högtidliga öppnandet med kungafamilj och statminister och talman. Vid ingången till riksdagen stod Göran Persson och talman Björn von Sydow när jag rusade in, något försenad.
Kungen talade riktigt bra om vikten av klimatpolitik för att komma till rätta med växthuseffekten - det var nästan ett indirekt stöd för det höga bensinpriset, fniss.
Statsminister Göran Persson höll sin regeringsförklaring. Den var offensiv i delarna om arbetslösheten och miljöpolitiken. Däremot skulle jag önska att han hade mer konkret att säga om integrationen. Europa-politiken lyste dessutom som vanligt med sin frånvaro.
Jag diskuterade regeringsförklaringen med DN:s ledarskribent Barbro Hedvall i Svt:s Studio 24.
Du kan också läsa mer om den på Aftonbladets ledarsida i morgon.
Efter högtidsstunden i riksdagens plenisal utbröt det stora mingelpartyt i riksdagskorridorerna. Det hälsades till höger och vänster. Det är lite som att vara på klassåterträff.
Kvällen avslutades sedan i Konserthuset, men jag valde att gå på riksteaterns premiär av pjäsen En tripp i Alger som visas på Södra teatern. En inte alldeles lättsmält pjäs med fantastiska skådespelarinsatser.
Och ännu har miljöpartiet inte gått med på budgeten.
Det är en ny dag om några timmar.
God natt!

Riksmötets öppnande

Det norska valet gick ju bra. Jättekul att Jens Stoltenberg, Anna Lindhs kamrat en gång i tiden, blir statsminister i vårt broderland. Enda smolket i glädjebägaren är att Carl I Hagen och hans förfärliga missnöjesparti gick fram så starkt.
I dag öppnar Sveriges riksdag. Jag kommer att delta i dagens alla olika festligheter i samband med detta - med start i Storkyrkan.
Så det lär inte bli så mycket bloggande i dag.
Ska bli intressant att höra Göran Perssons regeringsförklaring. Förhoppningsvis har de hunnit enats om budgeten, s, v och mp - eller rättare sagt, förhoppningsvis har socialdemokraterna backat något steg i frågan om flyktingamnestin.
På återseende!

Heja Jens Stoltenberg

Det är oerhört jämnt i det norska valet, men det mesta tyder på att det blir en ny röd-grön regering med Jens Stoltenberg i spetsen.
Tyvärr har det högerpopulistiska och främlingsfientliga Fremskrittspartiet med Carl I Hagen gjort sitt bästa val någonsin.
Läs mer om valet på morgondagens ledarsida.

Spännande i Norge

Det norska valet ser ut att bli en rysare. Vallokalerna stängde klockan 20.00. De första vallokalsundersökningarna visar på en röd-grön seger. I så fall blir arbeiderpartiets Jens Stoltenberg ny norsk statsminister. Det vore kul!
Men marginalerna är små.
Följ valrysaren på NRK.


Graffiti-konst på muren

Den kände och kontroversielle graffitikonstnären Banksy har gjort uppmärksammade installationer på den palestinska sidan av den mur som Israel reser på Västbanken.
Svenska Dagbladet skrev om hans mur-graffiti tidigare i somras.
Nästa vecka börjar en utställning med Banksys verk på Allmänna Galleriet i Stockholm.
Den som bor i huvudstaden kan bege sig till galleriet på Kronobergsgatan 37 från och med 20/9.

Vad händer nu efter Gaza?

Jag ser i mejl-inboxen att Israel-lobbyn är på gång. Likalydande mejl men med olika avsändare påstår att TT:s meddelande i går att Sharon i en intervju i Washington Post sagt att Israel inte tänker utrymma bosättningarna på Västbanken skulle vara båg.
Det är inte alls båg. Intervjun finns. Jag har läst den - just på Washington Posts hemsida. Journalisten som intervjuat Sharon skriver både för Newsweek och Washington Post.
Vem som helst som läser intervjun kan se att Sharon inte har någon större vilja att utrymma bosättningarna på Västbanken. Tvärtom talar han om att bygga ut dem. Han får då frågan om hur han tror att USA reagerar på det och svarar: Jag tror inte de blir så glada...
I övrigt har jag kommenterat läget i Mellanöstern i dagens ledarkrönika.


Bra söndagsläsning

Den 11 september är verkligen ett speciellt datum, fyllt av hopplöshet och död.
Jag kan rekommendera statsministerns personliga artikel om Anna Lindh på Aftonbladets debattsida i dag.
Och så min kollega Olle Svennings utmärkta betraktelse "11/9 - en sorgens och vredens dag" - på dagens ledarsida.
God läsning önskas.

Predikat klart

Så där ja, nu har jag predikat klart i Högdalskyrkan.
Först deltog jag på ett frukostmöte där jag filosoferade om kyrkans framtida vägval. Jag varnade för två fallgropar: exklusivitetens väg eller ekonomismens/konsumismens väg.
Sedan deltog jag i högmässan och predikade utifrån söndagens bibeltext - den om när Jesus återuppväcker synagogföreståndarens dotter.
Det handlar om att ställa sig på livets sida och bekämpa det som förtrycker och dödar.
Jag kan i sammanhanget rekommendera två fantastiska filmer: Zozo av Josef Fares och Stefan Jarls dokumentär om journalisten Cordelia Edvardson - Flickan från Auschwitz.
De berättar båda om vikten av att ställa sig på livets sida och ständigt försöka vara en kämpande humanist.

En kvinna med utländsk bakgrund kom fram till mig i Högdalskyrkan och satte sig vid pianot. Hon spelade underbart vacker klassisk musik.
"Jag ville ge dig mitt pianospel som en blomma för att tacka för ditt tal. Det gav mig så mycket", sade hon.
Det visade sig att hon var utbildad konsertpianist från Armenien.
Världen är liten.
Och livet är förunderligt starkt i sitt trots mot mörker och elände.


Livet och döden

Livet och döden är temat för morgondagens söndag i kyrkorna.
Jag är inbjuden till Högdalskyrkan i söderförorten Högdalen i Stockholm.
Först ska jag hålla föredrag vid ett frukostmöte i församlingshuset kl.09.00 och sen ska jag predika i högmässan klockan 11.00.
11 september är verkligen ett datum då frågan om livet och döden ställs på sin spets - under Chilekuppen, vid terrorattackerna mot World Trade Center och vid mordet på utrikesminister Anna Lindh.
Min predikan kommer att handla om vikten av att ställa sig på livets sida i kamp mot det som förstör, förtrycker och förintar.


Söndagsbudget?

Det förstod väl alla att det inte skulle bli någon uppgörelse mellan s,v och mp i fredags.
Jag trodde inte heller att de skulle komma överens tills i dag, trots att Göran Persson satte ut deadline till 07.30 i morse.
Först måste vänsterpartisterna och miljöpartisterna få demonstrera för flyktingamnesti.
I dag har välbesökta demonstrationer hållits runtom i landet.
Det är utmärkt.
Förhoppningsvis blir det sen också en bra röd-grön budgetuppgörelse.
I morgon, söndag kanske?

När sidan inte räcker till

En fördel med att ha en blogg utöver det ordinarie skrivandet i papperstidningen är att det plötsligt går att publicera texter som vi inte har plats för på sidan 2 i tidningen.
Särskilt när det händer mycket.
I dag handlar huvudledaren om det stundande FN-toppmötet och krönikan är en rapport från ett progressivt möte i Milano.
I fredags skrev jag dock en huvudledare som kunde ha gått i dag om vi inte bestämde att det var viktigare med FN-mötet. Nu kan jag publicera den här i stället och då med länkar till de källor jag använder.
Bra va!?

Familjen blir en valfråga

"Socialdemokraterna bör driva en mer jämställd föräldraförsäkring"

"Familjepolitiken kan komma att spela en avgörande betydelse i valet nästa år", skriver familjeministern Berit Andnor i sin blogg.
Det har ministern rätt i. Kristdemokraterna ligger nära fyra-procentspärren i opinionsmätningarna och har behov av att profilera sig. Det blir främst på familjepolitikens område med förslaget om vårdnadsbidrag.
De moderata kommunpolitikerna Mats Gerdau och Maria Stockhaus uppmanar i en debattartikel i Svenska Dagbladet föräldrar att stanna hemma med sina barn och få ersättning av kommunen. De borgerligt styrda Nacka och Sollentuna tänker tillåta att en förälder ansöker om att bli auktoriserad som privat familjedaghem. Man anlitar alltså sig själv som daghem för sitt barn och kan ta emot barnomsorgschecken från kommunen.
Det är ett raffinerat sätt att införa vårdnadsbidrag. Lika unket är det dock ur ett jämställdhetsperspektiv.
Och så håller ett nytt feministiskt parti dessutom på att bildas.
Så nog lär jämställdheten och familjepolitiken bli stora frågor i den kommande valrörelsen.
Socialdemokraterna värnar föräldraförsäkringen och höjer taket. Höjt barnbidrag, bostadsbidrag för barnfamiljer samt flerbarnstillägg bidrar till en kraftfull och bra familjepolitik.
Tyvärr har socialdemokratin hittills valt en defensiv hållning när det gäller att utveckla föräldraförsäkringen i mer jämställd riktning. Trots att den interna opinionen (S-kvinnor och LO) inom arbetarrörelsen starkt förespråkar en individualiserad föräldraförsäkring har partiet valt att inte göra något.
"Vi väljer... att i första hand fokusera på åtgärder för att stärka kvinnans ställning på arbetsmarknaden", skriver Andnor.
Det är en obegriplig hållning. Alla vet att det ojämlika arbetslivet där kvinnor fortfarande betalas sämre än männen hör samman med ojämlikheten inom familjen där kvinnan får ta det största ansvaret för hem och barn.
Genom att bryta förlegade patriarkala mönster inom familjen kan vi få ett jämställt förhållande mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden.
Lyckligtvis hänvisar Andnor till den pågående föräldraförsäkringutredningen och låter oss förstå att partiledningen kan komma att ändra inställning.
På torsdag ska Karl-Petter Thorwaldsson presentera sin utredning. Förhoppningsvis pekar han där på vikten av att både kvinnor och män tar sin del av föräldraansvaret - för barnens skull men också för samhällets och jämställdhetens. Den isländska modellen där pappan tar en tredjedel, mamman en tredjedel av ledigheten och sen fördelar föräldrarna den sista tredjedelen som de vill är ett utmärkt första steg.
Måtte detta bli socialdemokratins offensiva svar på högeralliansens bakåtsträvande familjepolitik.
HKExpressen lägger ner

Expressen har lagt ner några av sina bloggar, dels Politikerbloggen med de politiska journalisterna Cecilia Garme och Niklas Svensson, dels kulturredaktören Per Svenssons blogg. I det första fallet har Expressens redaktionsledning kommit fram till att bara krönikörer, inte nyhetsjournalister ska blogga. I det andra fallet hänvisar Per Svensson till tidsbrist.
"Jag är ju en professionell skribent och skriver inte om jag inte får betalt. Skrivandet är ingen hobby för mig. Om jag vill koppla av går jag hellre hem och kokar marmelad", säger Svensson till Dagens Nyheter.

Det ligger mycket i detta.
Just därför vill jag inte göra min blogg till någon privat dagbok. Anslaget är förstås personligt, men fortfarande är det Aftonbladets politiska chefredaktör som bloggar. Mitt syfte är att dels lära mig mer om bloggvärlden, framförallt om det politiska bloggandet som jag tror kommer att spela allt större roll som opinionsbildande arenor, dels att kunna ge ett mervärde till det vi redan skriver om på ledarsidan.
Länkandet till artiklar och spännande bloggar är ett sådant mervärde som bara funkar på nätet.
Sedan är jag ju ett teknik-freak också med stort intresse för allt som händer i den nya sköna IT-världen.

Så jag hänger i ett tag till med min blogg. Fortsätt mejla era kommentarer och tipsa om saker som ni tycker att jag bör uppmärksamma.Ny spännande tidning

Jag har kollat in det nya spännande tidningsprojektet i Malmö - Al Muhajer.
Det är en lokal nättidning från skånsk horisont som skrivs på både svenska och arabiska.
På redaktionen finns både svenska och arabiska journalister.
Med tanke på att 40 procent av Malmös befolkning har utländsk bakgrund är det hög tid för medierna att ta det mångkulturella samhället på allvar.
Tidningen Al Muhajer håller på att byggas upp och nästa vecka, den 22 september, är det releasefest.
Det har redan berättats en hel del i Malmös medier om tidningsprojektet. Till och med den fransk-arabiska webb-tidningen Elaph som kommer ut i Paris och läses av cirka 30 miljoner har skrivit om Al Muhajer.
Häftigt.
Jag kommer förstås att följa den nya Malmö-tidningen med stort intresse.

Samhällskamp på lördag

Socialdemokraterna träffas på lördag i det så kallade förtroenderådet. Det ska besluta om ett nytt internationellt program.

Samtidigt hålls en "heldag i kampen mot fattigdom" meddelar biståndsorganisationen Diakonia.
Det är kampanjen "Utrota Fattigdomen Nu" som jag skrivit mycket om tidigare i denna blogg, som ordnar seminarier på Kulturhuset i Stockholm. På kvällen uppträder en rad kända artister till stöd för kampen mot fattigdomen. Bland andra Kung Henry, Stefan Sundström, Group Avalon och Johnossi.

"Just nu pågår den största mobiliseringen någonsin mot världsfattigdomen. I mer än 90 länder höjer miljontals människor sina röster för en mer rättvis värld.", skriver Diakonia.

Den 10 september är den andra av totalt tre globala "vitabands-dagar" under året. I Afghanistan kommer barn att flyga vita drakar, i Pakistan släpps vita duvor fria, i Frankrike och Tyskland överlämnas tusentals samlade underskrifter till Chirac och Schröder, i Brasilien väntas minst 15 000 delta i en stor strandfestival, i Belgien kläs Manneken Pis i vitt. Dessutom planeras en mängd demonstrationer och andra aktiviteter runt om i världen.
Kampanjens huvudmål är mer och bättre bistånd, rättvisare handel och skuldavskrivningar.

Och så till sist, den som vill protestera mot rådande flyktingpolitik och likt kyrkorna kräver amnesti kan demonstrera lite varstans i Sverige på lördag. Läs mer här.

Det händer mycket på lördag för den som vill bry sig om världen och medmänniskan.


Willy Granqvist-sällskapet har en hemsida

Tidigare i somras skrev jag några blogg-notiser (här och här) om poeten Willy Granqvist, vars samlade dikter håller på att ges ut. I augusti bildades Willy Granqvist-sällskapet. Och nu har sällskapet fått en egen hemsida - snyggt jobbat!
Jag längtar till januari 2006 då del 2 i Granqvist-utgivningen kommer.


God morgon

Hösten kom igår kväll med regn och rusk i Stockholm. I dag är det grått och blåsigt.
I dag kan du läsa om socialdemokraternas kluvna inställning till internationell politik (Aftonbladets ledare) och sen få en nyttig historieföreläsning av Ingvar Persson om Stripa-konflikten. Dagens konflikter på arbetsmarknaden påminner mycket om gårdagens.
God läsning!

Heja Sverige

Ännu en sammanträdesdag går mot sitt slut. Har dock skrivit morgondagens ledare om de spännande turerna i det socialdemokratiska partiet angående formulerandet av en ny internationell politik. På lördag träffas nämligen det så kallade förtroenderådet som ska besluta om ett nytt internationellt program.
Dags att dra mot Nalen där bokförlaget Natur o Kultur ska ha nåt slags mingelparty där höstens författare och böcker visas upp.
Jag stannar nog inte så länge. Måste ju kolla in matchen i kväll - Ungern-Sverige.
På återseende.

Ökat stöd för homovigsel

Hälften av kandidaterna till kyrkomötet är positiva till att låta homosexuella par vigas i kyrkan, uppger Kyrkans tidning som ringt upp dem som står på valbar plats till kyrkans högsta beslutande organ.
Det går framåt.
Och snart har väl förhoppningsvis staten infört en könsneutral äktenskapslagstiftning.


Äntligen!

Studentprästen Per Johansson vid högskolan i Gävle har mejlat angående frågan om ny ärkebiskop:

"Hej Helle!

Vår ärkebiskop KG pensionerar sig nästa år, är du intresserad av jobbet? Vi
är flera som gärna såg dig som äb."

Äntligen! Nu vet jag vad jag ska göra när jag har fyllt 40 (nästa sommar).
Eller kanske inte?

När jag som 19-åring valdes in i Lunds stiftsstyrelse skrev Expressen att jag förmodligen skulle bli Sveriges första kvinnliga biskop. Expressen har sällan rätt och fick förstås fel även den gången.

Och inte kommer jag bli ärkebiskop heller.
Däremot har studentprästerna rätt i att det vore dags för en kvinna. Varför inte Caroline Krook?

Sluta med hemlighetsmakeriet

I kväll träffas EU:s justitieministrar för att diskutera EU:s kamp mot terrorismen.
Den gränslösa terrorn kräver att länderna samordnar och hjälper varandra i kampen för bevarandet av demokratin.
Men det är just demokratin som står på spel. Risken är att terrorkriget först utan hänsyn till mänskliga rättigheter och demokratiska principer. I dag skriver vi på ledarsidan "Sluta smussla om terrorlagar".
Regeringen har nämligen hemligstämplat hela texten som är EU:s förslag till riktlinjer för terrorbekämpningen.
Det är inte rimligt. Terrorlagar som nu införs i land efter land och håller på att bli en gemensam hållning för hela EU måste kunna diskuteras öppet bland medborgarna. Människorättsorganisationer är oroliga över det hårdnande klimatet där de mänskliga rättigheterna ständigt sätts på undantag.

"Öppna dörrarna och ta debatten om de svåra avvägningarna mellan terrorismbekämpning, yttrandefrihet och personlig integritet", avslutar dagens ledare i Aftonbladet.

Måtte justitieminister Thomas Bodström ta oron över den hotade rättssäkerheten på allvar och inte bara kräva hårdare tag i brittisk anda.


Striden om kyrkan

Godmorgon kära blogg-läsare. I går var en mötesdag för mig och även denna dag blir full av sammanträden, suck.
Ser att Svenska Dagbladet på ledarplats ondgör sig över att socialdemokraterna satsar stort på kyrkovalet i år.
I dag kl. 11.00 iviger LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin socialdemokraternas kyrkovalstuga på Sergels torg.
Det är utmärkt att arbetarrörelsen kämpar för en öppen och radikal folkkyrka!


Lysande Croneman

I dag skriver DN:s kulturskribent Johan Croneman en lysande betraktelse över partiledardebatten i söndagskväll. (Tyvärr går det som vanligt inte att hitta artikeln i DN:s nätupplaga så jag kan inte länka.)
Croneman skriver:
"Alla fick säga sitt, ingen sade något. Jag hörde inte ett enda meningsutbyte, inte en enda diskussion. Det var som att titta på när någon omsorgsfullt klistrade upp sju valaffischer, varpå någon annan långsamt läste upp vad som stod på affischerna, sedan togs de ner, rullades ihop - Lars Adaktusson tackade alla för god match."

Sen fortsätter Croneman att diskutera påståendet att Fredrik Reinfeldt skulle ha vunnit. Det gjorde han säkert, "rent tv-mässigt" slår Croneman fast och fortsätter:

"... han gjorde det därför att hans medarbetare förstått vad dagens teleivision kräver av en politiker: gör så lite som möjligt, rör dig så lite som möjligt, ta ton så lite som möjligt.
Det var exakt vad Fredrik Reinfeldt gjorde. Ett fullständigt neutrum, lite bekymrad i bland, men absolut ingenting annat. Han fick ett par konkreta frågor, han låtsades som om det regnade."Kyrkovalskampen

Aldrig förr har jag sett det socialdemokratiska partiet så aktivt inför ett stundande kyrkoval.
I helsidesannonser i partitidningen Aktuellt i Politiken förklarar partisekreterare Marita Ulvskog hur viktigt det är att gå och rösta 18/9.
Den 15 september lär 7500 partimedlemmar bli uppringda av Göran Persson eller rättare sagt av en bandspelare med ett förinspelat budskap där statsministern uppmanar till kamp för (s) i kyrkan.
Jag träffade LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin och hon förklarade stolt att hon i den här veckan skulle valtala på Sergels torg bland annat.
Ingenting är längre som förut.
Men det är utmärkt om arbetarrörelsen ser till att mota bort Sverigedemokrater och andra mörkermän från Svenska kyrkan.
Dessutom blir årets val viktigt för kommande utnämning av ny ärkebiskop efter den radikala K G Hammar.
Det är alltså en hel del som står på spel den 18 september.

Var finns pengarna?

I dag är en typisk måndag med många och långa planeringsmöten.
Därav inte så frekvent bloggande från min sida.
Ser emellertid att TT meddelar att de borgerliga tydligen inte alls har finansierat sina skattesänkningsförslag. De där 8 miljarderna som omläggningen av trafikförsäkringen skulle ge visar sig inte hålla.
- Vi får väl försöka hitta de pengarna någon annanstans, säger kristdemokraten Mats Odell.
- Vi har varit tveksamma hela tiden, säger folkpartisten Karin Pilsäter.
- De siffrorna är inte huggna i sten, säger centerledaren Maud Olofsson.
Och moderaternas chefsekonom Anders Borg hälsar att trafikförsäkringen "inte är färdigräknad".
Talet om sunda statsfinanser och regeringsansvar som vi hörde från den borgerliga alliansen i TV-debatten i går kväll ekar tomt.


Pagrotsky lagar mat

Den fina restaurangen Fredsgatan 12 kommer i höst att gästas av olika kändisar "med stor kärlek till mat och dryck".
Nu på torsdag ska kulturminister Leif Pagrotsky stå för menyn.
Hoppas ministern också hinner med att göra kultur- och forskningspolitik.


Dagen efter

God morgon! Analyserna efter gårdagens valdebatt i TV snurrar på.
På dagens ledarsida skriver jag om den svenska debatten och min kollega Mats Engström om den tyska.
Det verkar ha varit mer fart i den tyska duellen - kanske för att den upplevdes som mer på riktigt eftersom valet är om några veckor?


Ps Om valdebatten - det som inte sades

Som vanligt är det många frågor som kommer bort i synnerhet när partiledarna får tvista om sina älsklingsämnen. I kvällens debatt lyste världen och Europa med sin frånvaro. Det är verkligen trist att ingen förmår sätta samman de nationella frågorna med de europeiska och globala.
Göran Persson borde också kunna sätta dit den borgerliga alliansen på utrikespolitikens område där inte minst folkpartiet driver Nato-medlemskap och att Sverige skulle ha sänt trupp till Irak.
Inte heller jämställdheten eller integrationen debatterades.
Det duger inte. Valrörelsen måste handla om välfärdens alla aspekter, inte bara procentsatserna i socialförsäkringssystemen.
Göran Persson var som bäst när han sade: Jag vill ha den svenska modellen, inte en amerikansk. Jag vill ha ett Sverige som håller ihop.
Mer sånt.

Sömnig valdebatt

TV-debatten blev rena sömnpillret. Jag begriper inte TV:s upplägg med att låta partiledarna själva debattera vad de ville utan någon debattledare som kunde se till att olika ämnen klarades av. Agenda-redaktionen kunde lika gärna ha ställt kamerorna i riksdagshuset.
Varför denna journalistikens uppgivenhet?
Det är inte utan att man saknade Gudrun Schyman - inte minst för hennes klädval. Hon hade säkert haft något illrött på sig och lyst upp den gråa skaran som syntes i TV-rutan i kväll.
Har Göran Persson fått ont i höften igen eller varför vankade han av och an i studion? Det såg inte bra ut. Kunde uppfattas som rentav arrogant mot dem som talade.
Ja, ja TV-debatten blev dålig TV men den visade åtminstone på två tydliga regeringsalternativ: högeralliansen mot de röd-gröna. Sen måste det till mer värderingar, visioner och vilja om inte väljarna ska somna innan valet hålls.
Läs mer om detta på ledarsidan i morgon.
Där kan du också läsa om den tyska valduellen mellan Schröder och Merkel som också hölls ikväll.
God natt.


Snart börjar debatten

Sveriges televisions Agenda sänder valrörelsens första partiledardebatt i kväll klockan 20.00.
Jag ska nu bege mig till Radiohuset igen och se debatten där för att sen kommentera den tillsammans med Ekots journalister och ledarskribentskollegan Barbro Hedvall på Dagens Nyheter.
Det ska bli riktigt spännande.
Min kollega Mats Engström följer samtidigt den tyska valdebatten som går i tysk TV i kväll. I morgon kan du läsa om dessa båda debatter på Aftonbladets ledarsida.


Panelen avklarad

Så där ja, nu var panelen i Godmorgon Världen avklarad. Den som är intresserad kan ladda ner programmet från radions hemsida här.
DN:s Barbro Hedvall och Smedjans Carl Rudbeck är alltid trevliga att debattera med. Min hosta höll sig relativt i schack även om programledaren Olle Hägg under programmets gång hävdade att jag smittat honom, fniss.
I kväll ska Barbro o jag träffas igen för att kommentera TV:s partiledardebatt. Radions Ekot-redaktion sänder ett specialprogram efter debatten vid 21-tiden.
Till dess ska jag vila rösten.
Och njuta av det fina soliga septembervädret.
Stockholm är vackert!


Alltid på en söndag

Godmorgon kära läsare. I dag kan du läsa en intressant analys från den norska valrörelsen som pågår för fullt i vårt broderland. Ledarsidans medarbetare Olle Svenning kommer från och med i dag att varje söndag dyka upp med en analys eller intervvju där ämnen om alltifrån svensk inrikespolitik till läget i världen avhandlas.
I dag är det från Oslos horisont som Olle skriver.
Den som följt ledarsidan en längre tid vet att vi haft två eminenta tjejer som skrivit så kallade Söndagsröster: Åsa Petersen och Emine Onatli. Var lugn, dessa kommer du att kunna läsa även i fortsättningen. Åsa är sedan i maj fast anställd ledarskribent och kan därför läsas regelbundet på sidan 2.
Vår gästkrönikör Emine kommer att avlösa mina måndagskrönikor en gång i månaden.
Följ med på en spännande höst med ledarredaktionen!
Nu är det dags för mig att dra till Sveriges radio och delta i den kära Godmorgon Världen-panelen. (Denna gång är det jag på riktigt - förra söndagen var det Public Service som gjorde satir)
Lyssna runt 09.45 på panelen som i dag består av Barbro Hedvall (DN) och Carl Rudbeck (Smedjan och mig.

Snart är det söndag

Lördagskvällen går mot sitt slut.
I morgon, söndag, blir en hård jobbdag. Börjar med panelen i radions Godmorgon världen (cirka 08.45 i P1) och avslutar med att på kvällen kolla in TV:s partiledardebatt i Agenda för att därefter kommentera debatten i radions Ekot special efter 21.00.
Sen blir det till att skriva om debatten till måndagens ledarsida. Nattarbete helt enkelt.
Men för oss kvällstidningsmurvlar är det inget konstigt.
Faktum är att jag föredrar sena nätter framför tidiga morgnar. Problemet är när man måste klara både ock på en och samma dag. Som i morgon, typ. Jag hoppas hostan håller sig lugn.
I morgon kör vi förresten i gång ledarsidans nya söndagssatsning... kolla in Aftonbladet sidan 2!
God natt.


3-0

Underbart! 3-0 till Sverige.
Ljungberg, Mellberg och Zlatan...
Och solen skiner ännu över Stockholm.


Nu gäller det, Sverige!

Min man har just stuckit iväg till Råsunda för att se den stora matchen...
Jag har sån hosta att jag valt att se den hemma framför TV:n i stället.
Läs gärna Sportbladets suveräne krönikör Simon Bank.
Nu gäller det, Sverige!

Feministas problem

Några läsare har skrivit och påpekat att den opinionsundersökning som jag hänvisade till i mitt förra inlägg inte har så hög svarsfrekvens. Det är helt riktigt. Min poäng var dock en annan. Nämligen att det på det av partisekreteraren sanktionerade Feministas hemsida dras en lans för en individualiserad föräldraförsäkring. Det är en åsikt som går stick i stäv med partiledningens eller rättare sagt med en oenig partistyrelses åsikt.
Att det sen är pinsamt få som läser Feministas hemsida (eller bemödar sig om att svara på opinionsundersökningen) är ju ett problem i sig.
Det visar kanske på problemet med den här typen av ovanifrån-skapade nätverk?


Feministas tjejer vill ha islandsmodellen

Jag noterar att det på det socialdemokratiska tjej-nätverket Feministas hemsida just nu görs en opinionsundersökning angående föräldraförsäkringen.

Ska föräldraförsäkringen förbättras, lyder frågan och av de två svaren "Den bör delas så att kvinnan har en tredjedel, mannen en tredjedel och resterande delas som de själva vill" och "Det är bra som det är" vinner det första svaret om tredjedelsmodellen (islandsmodellen) överlägset.

Vad säger ledaren för Feministas, tillika partisekreterare Marita Ulvskog om det?

Veckans s-bråk 2

Betydligt mer avgörande är bråket om partistyrelsens beslut angående föräldraförsäkringen.
När partisekreterare Ulvskog och partiordförande Persson har försökt framställa det som att en enig partistyrelse sagt nej till en mer individualiserad föräldraförsäkring har de fått mothugg från andra partistyrelseledamöter såsom Stockholms Annika Billström och S-kvinnors Nalin Pekgul.

"Genom ett ökat skydd för gravida och föräldralediga
och en höjning av inkomsttaket skapar vi bättre förutsättningar för ett jämlikt uttag
av föräldraförsäkringen",
står det i de riktlinjer som partiledningen presenterade i går inför kongressen.

"Ett jämlikt uttag av föräldraförsäkringen" ? Goddag yxskaft.
Partiledningen vänder på hela frågan och försöker få kampen för jämställdhet att börja med en jämställd arbetsmarknad och sluta i ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Men utredare, analytiker, politiska debattörer med flera har i åratal visatt att just utformningen av föräldraförsäkringen är ett av de stora hindren för att skapa ett jämställt arbetsliv!
Så länge kvinnorna är de som stannar hemma längst med barnen får de aldrig lika lön för lika arbete eller kommer ifråga för chefsjobb och dylikt.
LO, HTF, S-kvinnor med flera har en väl grundad argumentation som partiledningen bör ta till sig.

Ulvskog och Persson får räkna med stor-bråk på kongressen om inte partiledningen ändrar sig och driver frågan om exempelvis en tredjedel av föräldraledigheten till vardera föräldern (den isländska modellen).Veckans s-bråk 1

Det aviserade stor-bråket mellan Göteborgs starke man Göran Johansson och socialdemokraternas partiordförande Göran Persson kom lite av sig i och med Johanssons presskonferens i går.
De som i medierna läckt ut att Göran J skulle ha varit ur balans och skrikit och skränat på det verkställande utskottet hade uppenbarligen fel eller till avsikt att underminera Johanssons förtroende.
Presskonferensen uppvisade en lugn och sansad göteborgs-Göran som sakligt förde fram samma kritik han tidigare hade fört fram, lika lugnt och sansat, inför ledamöterna i socialdemokraternas verkställande utskott.
Kritiken mot Perssons bristande ledarskap är en sak. Viktigare är nog trots allt Johanssons kritik mot stockholmsfixeringen. Här får han medhåll av en annan stark lokalpolitiker Malmös Ilmar Reepalu.
Jag tror kanske inte att det handlar om stockholmsfixering (många i Stockholm upplever också att regeringen missar deras perspektiv, inte minst de som kämpar med integrationsproblemen i förorterna) utan snarare en centralisering - alltså ett sorts riksperspektiv där varken huvudstad eller landsort kommer med.
Detta behövs absolut diskuteras mer!

Klimatkampen måste fortsätta

Rapporterna från New Orleans är verkligen förfärliga. Ett helt samhälle håller på att kollapsa.
Jag skrev en bloggnotis om vikten av att bekämpa växthusgaserna och föra en aktiv klimatpolitik apropå de rådande budgetförhandlingarna.

Läsaren Marie från Luleå håller med:

Hej!

Jag tycker det är toppen att du tar upp frågan om det extrema vädret som råder nu. Det är otäckt och vi borde låta oss skrämmas och ta en funderare över vår moderna livsstil. Men jag tycker det rimmar illa när Aftonbladet samtidigt skriver att bensinskatten borde sänkas. Se istället det höga bensinpriset som en morot till att källsortera resandet. Det vinner både miljön och plånboken på!

Ha en skön fredag och krya på dig!

Hälsningar
Marie i Luleå

Jag kan lova dig Marie att ledarsidans linje ligger fast: det behövs en grön skatteväxling, miljö- och energiskatter måste styra om samhällsutvecklingen i hållbar riktning och det är av största vikt med en aktiv klimatpolitik.
Du kan läsa mer om detta av ledarsidans kunnige miljöskribent Mats Engström i morgon.

Facket på gång i bloggvärlden

Jag har tidigare skrivit om den nystartade vänster-bloggen Motallians som kritiskt granskar den borgerliga alliansens politik.
Nu har även LO kommit igång med en särskild val-blogg. Kul idé.
Det är intressant att se hur långt före fackföreningsrörelsen är med den nya tekniken och den nya tidens debattarenor jämfört med det socialdemokratiska partiet som tycks sova sött på Sveavägen 68.
LO var först med att utveckla sin hemsida, först med Webb-tv, först med att starta bloggar för unga LO-medlemmar (LO Ung) och nu denna satsning på en val-blogg.
Det måste bero på att LO styrs av en kvinna...


Vem kommer efter Hammar?

Kyrkodebatten går vidare. Den kristna socialdemokraten Marta Axner skriver om diskussionerna om vem som ska efterträda K G Hammar i sin blogg.
Kyrkans tidning rapporterar också om den pågående ÄB-debatten och hänvisar till att "flera bloggar lanserar mer eller mindre initierat vem de vill se som Hammars efterträdare".
Tyvärr skriver inte tidningen vilka bloggar eller vad som föreslås i dessa.

Jag själv lutar åt att Caroline Krook, Stockholms färgstarka biskop, bör bli ny ärkebiskop. Hon är visserligen nästan lika gammal som K G Hammar (61 år), men just därför kan hon vara en bra kandidat. Tills en ny generation har hunnit komma fram (många biskopar kommer med ålderns rätt att lämna sina biskopsstolar inom en snar framtid och kyrkan står inför ett stort generationsskifte) vore Krook en utmärkt ÄB.
Hon har integritet. Hon har en minst lika stark samhällelig profil som Hammar (minns hennes debatter i TV med flyktingminister Barbro Holmberg i våras) och hon är en oerhört genomtänkt teolog. Dessutom är hon från Lund vilket inte gör saken sämre.
Visserligen är hon folkpartist, men en god socialliberal vore inte fel i dessa tider när folkpartiet håller på att gå bort sig i högerträsket.

Jag håller på Carro!

Sjukt

Jag är sedan en vecka tillbaka däckad i en svår luftrörsinfektion.
Därför blir bloggandet en aning sporadiskt.
Men håll ut, snart är jag på benen igen och bloggar på som bara den!


Vad händer med vädret?

Förfärliga bilder från New Orleans i USA. Orkanen Katrina har orsakat en väldig förödelse.
Samtidigt står stora delar av centraleuropa under vatten. I Rumänien har 31 människor dött. Medan det är extrem torka i Spanien och Portugal med stora bränder som följd.

"Den svåra torkan på Iberiska halvön och översvämningarna i Europa är två tecken på att klimatet förändrats.", säger meteorologen Pär Holmgren till Aftonbladet.

Det extrema vädret kommer numera med allt kortare intervall.
Medeltemperaturen ökar på jorden vilket medför drastiska klimatförändringar runtom i världen.
Världens regeringar (nåja nästan alla, men inte Bush-administrationen i USA förstås) har enats om att den viktigaste miljöpolitiska åtgärden är att bekämpa växthusgaserna. Det så kallade Kyoto-protokollet kräver av länderna att kraftigt minska exempelvis koldioxidutsläppen.

Mot bakgrund av detta är det illavarslande att finansminister Pär Nuder nu i budgetförhandlingarna med v och mp driver en betydligt mindre skatteväxling. Var blev statsministerns gröna folkhem av och idén att omställningen till ett energisnålt och miljövänligt samhälle skulle bli nästa stora tillväxtsprång?


hits