Ny blogg

När jag väl sätter igång igen kommer jag inte göra det här, utan på Aftonbladets nya bloggtjänst:
http://blogg.aftonbladet.se/6

Sista inlägget på ett tag

Ska nu göra något som jag inte gjort på väldigt länge, nämligen logga ut, koppla ner, stänga av - helt. En vecka, två veckor, en månad - jag vet inte, vi får se.
Inget jobb, ingen blogg, inget mejl, ingen telefon - nada. Hur ska det gå? Jag vet inte, det blir en ny upplevelse.

Nej, jag ska inte sluta, vare sig med att blogga eller på Sportbladet. Jag är inte utbränd. Och jag ska inte göra comeback i superettan (om nu inget lag ringer). Jag ska heller inte byta till Sport-Expressen (sorry, Johan). Jag ska bara vila upp lite. På riktigt.

Förbundet svarar

Vår gamle vän Jonas Nystedt förklarar för en mejlare hur det ligger till med TV-förhandlingarna:

Hej på er,
Kentaro håller på och förhandlar med tv-bolagen och vi är optimistiska till en lösning inom kort.
Vi försökte sälja rättigheterna själva i år (vi har tidigare haft hjälp av ett tyskt bolag, ISPR) till de svenska tv-bolagen, men de gick ihop i kartell och lämnade samma bud. Hade vi accepterat det budet så hade vi i delar av avtalet fått ett sämre än ifjol. Nu blev det schweziska Kentaro som i sin tur säljer till de svenska tv-bolagen. Detta skedde för en månad sedan och i fredags löste det sig en hel del med TV4.
Tv-avtalen är centrala för svensk fotbolls överlevnad. Det är tack vare dessa vi kunnat införa proffsfotboll i Sverige så att ett par tusen människor idag lever på att arbeta med fotbollen.
Med dessa medel har vi utvecklat våra arrangemang, kunnat starta en anläggningsfond, satsa på talangutveckling, på damfotboll etc.
Vi tror att det blir allsvensk fotboll i Canal +, samt i flera kanaler, och Fotbollskväll.
Vi som älskar fotboll behöver verkligen hålla ihop i denna frågan - vi hoppas ha ert stöd också.
Så håll ut, det ordnar sig inom kort. Och vi arbetar sannerligen för svensk fotboll. Skulle vi nu inte klara allt direkt i samband med premiären - ta och stötta dit lag på plats. Du och alla andra behövs.
mvh Jonas Nystedt
Informationschef


Mothugg om hockey

Hej Robert.
Såg att du skrev följande i ditt senaste blogg-inlägg "Det var det löjligaste jag sett i hela mitt liv. Vuxna karlar som slåss, brottas och drar varandra i visiret."
Men är det så mycket värre än när vuxna karlar trillar som om de blivit skjutna av tolv gevärskulor, trots att reprisen sen visar att ingen över huvudtaget ens rört vid dem?
En specifik incident jag omedelbart tänker på är när Rivaldo stod vid en hörnflagga och väntade på att få bollen. När sen en motståndare sparkade bollen till honom (Rivaldo), så träffade bollen honom på låret eller nåt. Men Rivaldo störtdök med händerna för nyllet och vred sig som om han hade cancerplågor i kroppen.
/Bobby

Tja, som gammal forward är jag en envis försvarare av filmningar. Det är ju anfallarens chans att lura till sig en fördel på samma sätt som försvararen hela tiden gör (genom diskreta tröjdragningar som domaren omöjligt kan upptäcka).
Filmningar hör fotbollen till, hockeyslagsmål är bara löjligt. Fast jag håller givetvis med om att Rivaldo också såg rätt löjlig ut…

Fotbollen sviker sina fans

Det har regnat in mejl senaste dagarna och folk är inte glada. Det handlar så klart om TV-avtalet. Kentaros, TV4:s, förbundets och Sef:s bluff är genomskådad, och upprördheten är stor över att det inte går att se allsvenska matcher på TV.

AIK-Gefle gick inte att se, inte IFK Göteborg-Öster och Malmö-Häcken heller. Hur lång blir listan?

Klubbarna och förbundet fick sina pengar (1,35 miljarder), men avtalsförhandlarna kan knappast vara nöjda med den oerhörda besvikelsen ute i stugorna. Men är det elitfotbollsrörelsen som sviker sina fans eller är det TV-kanalerna som är för snåla? De som mejlar till mig lägger ansvaret helt på fotbollen.

Slagsmål och Erik Edman

Läsare av den här bloggen vet att jag inte är mycket för hockey, men nu har det i alla fall hänt att jag råkat se en match igen: Frölunda mot Linköping i slutspelet.
Det var det löjligaste jag sett i hela mitt liv. Vuxna karlar som slåss, brottas och drar varandra i visiret. När Odoja och Söderblom (eller vad de nu hette) låg ihopkopplade på isen och domaren försökte dra isär dem måste ju båda två fortsatt att hålla fast varandra bara för att slippa pinsamheten när de väl skulle ställa sig upp.
Nåväl, nu börjar snart tredje perioden. Får se vilka som gör bort sig då.

Fick SMS av en av cheferna i morse "Edman missar VM, RING!". Det var väl tur att skadan inte var så allvarlig som först befarades, bakom Edman på vänsterbacken är det ju nämligen ganska tunt.

Dagens mejlskörd

Det small till i mejlboxen efter dagens skjortartikel, löftet om Norra Stå samt aprilskämtet om Tobias Hysén. Det råder delade meningar som vanligt. Här lite vad folk skriver:


Läste på din blogg att Tobbe Hysén har slitit av korsbandet, mitt hjärta stannade i flera sekunder och jag kunde se hur guldet blev till sand. Men just som det började svartna för ögonen så insåg jag ju att det är första april!
Fan va lågt Robert, lägre än Glocalnet!
/Jonas


Du borde vara med i "Du är vad du äter". Och då försöker jag inte vara rolig, genom att syfta på skjortan.
/A


Fet, ful, oduglig att tippa och står inte för sina löften. Du måste vara stolt över dig själv?
/T


Hej Robert
Ses på Norra stå nästa år!
/Erik


Tjenare!
Snyggt där med Tobbe, höll på att sätta tungan i halsen innan jag insåg att det var första april och frenetisk letat efter information på diverse Djurgårdssidor.
/Markus


Fan du borde väntat några fler timmar med att avslöja!!
/Fred


Usch...
Bev alldeles kallsvettig ett tag, började ivrigt surta runt för mer info om Hyséns skada. Hade givetvis inte en tanke på dagens datum, gick på det helt & fullt. Behöver jag ens nämna vilket lag jag håller på...?
/A


Men idi!... Klart du inte får ner skjortan när du ska ha i dej hela på en gång. Klipp ner till mindre bitar. Gör om gör rätt!
/S

Premiären avklarad

Spelet var ingen höjdare, planen dålig och Dick Lasts lobb ännu sämre - men den stora skandalen på Nya Ullevi var att Gais bara bjöd på kaffe i pressrummet. Ingen kaka, ingen bulle, inte ens en torr ostfralla. Skärpning!

Som alltid svårt att dra några större växlar på en premiär men jag tror att både Öis och Gais kommer att hålla till i allsvenskans nedre regioner när säsongen summeras.

James Keane, Bobbie Friberg da Cruz och speakern höll högst klass på Nya Ullevi i dag. Dessa tre herrar ska bli intressanta att följa i fortsättningen.

Just det, Gais vann med 2-0.

April...

...april. Det där med Tobias Hyséns korsbandsskada var naturligtvis bara den här bloggens, historiska första aprilskämt. Förlåt Tobias om mamma blev orolig. Men eftersom du lurade mig med din telefonsvarare fick du offras här.

Aj då, Djurgården

Enligt färska rapporter från Djurgårdens träningsläger i Vilamoura, Portugal, har Tobias Hysén slitit av korsbandet. Därmed blir vänstermittfältaren borta i minst sex månader och större delen av allsvenskan är körd. Tråkigt för Tobias som därmed även kan strykas helt från VM-truppen. Mer info inom kort.

Bra betalt men märklig resa

Enligt Dagens Nyheter får Rune Hauge 112,5 miljoner kronor för sina insatser med TV-avtalet. Det mest anmärkningsvärda är inte summan i sig, utan att Hauge alltså får över 100 miljoner för att ha misslyckats med förbundets målsättning - att sälja direkt till de svenska TV-bolagen.
Avtalet såldes ju till en mellanhand - schweiziska Kentaro Group - som kontrolleras av en polare till Lars-Åke Lagrell, Philip Huber. Lagrell kunde sålt avtalet till schweizaren för 1,35 miljarder med vänsternäven samtidgt som han röjde skog i Småland.
Fotbollen fick väldigt bra betalt för sina TV-rättigheter och klubbarna är de stora vinnarna, därför går det inte att säga att avtalsförhandlingarna varit ett fiasko.
Däremot har det inträffat väldigt, väldigt många märkligheter under resans gång. Om nu inte veckomagasinet och Veckans Match-sändningarna kommer igång förrän efter VM (förhandlingar pågår) är det naturligtvis ytterligare en stor miss.

Skjortan tuggad

Måste naturligtvis tipsa om följande artikel om ni inte redan sett den. Ett ärligt menat försök uppväger det totala misslyckandet, anser jag.

Mindre nöjd blir jag när jag läser mejlet från Petter som alltså dömer ut mig helt på kärleksmarknaden:
Robban, Robban för fan. Hur kan du godkänna mackskjortankortet? Tur för dig som singel att det inte är så många sportintresserade tjejer. Men om du tänkt skaffa en tjej med lika intresse, kan du ju tokglömma det nu.
Ha en trevlig första april(fotbolls)dag.
/Petter

Ny bloggare på banan

Expressen har ersatt sitt skjutjärn Olof Lundh (som fick lämna sin post när det uppdagades att han tagit emot svarta pengar från en fotbollsagent) med Mathias Lühr. Det Lundh och Lühr har gemensamt är att de är jäkligt långa båda två.
Lühr har tidigare varit ett slags allt-i-allo på Expressen, ena dagen bevakat fotboll, nästa dag hockey för ett sedan dyka upp i närheten av nån obskyr backhoppningstävling nånstans.
Nu har Lühr även klivit in som fotbollsbloggare på Expressens nätsida.

Fyrans bluff?

Allt är fortfarande ganska oklart, känns det som. Men så här ligger det till om jag förstått saken rätt: TV4 har köpt rättigheterna till damallsvenskan och superettan plus ett visst antal allsvenska lördagsmatcher efter VM. Som en bonus får man visa premiären (den gåvan från Kentaro Group räddar fotbollsförbundet och Sef från kritik från fans och media).

Kentaros förhoppning är fortfarande att sälja Veckans Match till en betalkanal (Canal +) samt köra "pay per view" via kabelleverantörerna. Där pågår fortfarande förhandlingar, tydligen.

TV4 har också köpt nyhetsrätten kring allsvenskan och rätten att sända två veckomagasin - ett på söndagar och ett på måndagar. Därmed är det fortfarande en öppen fråga om måndagsmagasinet hamnar i SVT igen, eller kanske till och med blir kvar i TV3.

Varför gör TV4 så här? Tja, det framstår ju just nu som att de är Sveriges stora, allsvenska fotbollskanal - fast det i slutändan kanske bara blir en lördagsmatch då och då samt ett magasin på söndagar där endast halva omgången kan redovisas. Men det återstår ju att se.

Så sent som i början av veckan var TV4 helt borta ur förhandlingarna, i alla fall enligt min centralt placerade källa. Vad som hänt under de sista dagarna vet jag inte riktigt. Men det lär väl komma fram tids nog. Uppenbarligen la fyran in en sista växel.

- Jag är mycket nöjd, säger förbundsordföranden Lagrell. Det här var viktigt och nu kommer resterande pusselbitar att falla på plats allt eftersom.

Anders om Olof

MFF-mittfältaren Anders Andersson intervjuas på svenskafans.com. Säger bland annat så här:

- Det handlar om förtroende. Skriver du vad jag har sagt så är det klart att jag litar på dig och ställer upp på fler intervjuer. Och tvärtom. Olof Lundh skrev inför Portugal-EM att jag inte borde vara med i truppen annat än som tolk på sin höjd. Han körde väl en kampanj för någon spelare som han hellre ville se. Men saken var den att han aldrig såg mig spela. Hur kunde han då bedöma mina kvaliteter? Tror du jag tyckte det var kul att snacka med honom? Det var ju inte så kul att läsa att man var nästintill värdelös av en som man visste inte hade sett några matcher. Och jag kunde inte försvara mig. Men han får ju själv känna lite hur det känns nu. Vilken skandal, va? Att ta emot svarta pengar från en agent och samtidigt skriva om fotboll på Expressen. Som sagt, det handlar om förtroende…

Allsvenskan i TV

Även om det verkar dra ut på tiden är jag ganska säker på att den här artikeln som publicerades i tisdags blir facit de närmaste dagarna.
Alltså:
* Fotbollskväll i SVT.
* Veckans Match i Canal +.
* "Pay per view" via de olika kabelleverantörerna.

...och det sista i Lagerbäck-soppan

DN-krönikören Johan Esk, han som alltså ställde frågan till förbundskapten Lasse Lagerbäck som ledde till en artikel i Sportbladet som det blev ett himla rabalder om, skriver så här i en läsvärd krönika:

I samband med allsvenska upptaktsträffen sträckte han (Lagerbäck) sig till att prata i större termer. Flera spelare, svårare att ändra spel. Därför har ett fotbollslag problem att göra det ett basketlag fixar flera gånger under match.
Där någonstans kom vi in på Djurgården. Jag tycker att Djurgården självklart gör rätt som nöter in ett mer försvarsinriktat spel för utlandsäventyret. Allt annat vore naivt, ett sportsligt självmord.
Lagerbäck gör det enkelt för sig när han säger att han hellre byter spelare än system under match. Ett svenskt klubblag har inte många spelare som funkar internationellt. Det är säkrare att luta sig mot ett systemskifte. Men var det Djurgården han pratade om eller svarade han generellt på min fråga om systembytets problematik?
Det får de som bråkar tjafsa om. I ena ringhörnan finns Lars Lagerbäck - fotbollens Jan Eliasson. I andra Robert Laul - Sportbladets Tobias Linderoth, inte mycket för finlir, men grym på att jobba hårt.

Halse friad

Förre Blåvitt-ordföranden Bengt Halse är friad. Därmed blir det knappast någon strid på kniven som förre klubbdirektören Mats Perssons advokat Per E Samuelsson var ute och pratade om för ett tag sedan. Att överåklagaren skriver av Halse beror ju på att det inte finns några uppgifter som styrker att styrelsen/ordföranden känt till upplägget. Eller spar Samuelsson ett trumfkort till rättegången?

Det är väl ingen omöjlighet att styrelsen/ordföranden på något sätt känt till upplägget men varit smarta nog att städa efter sig, till skillnad från Stefan Selakovic, om man nu får skoja lite (tänker på Janne P-lappen).

Men men, Halse friad, alltså. Det var en riktig härva den före detta näringslivshöjdaren hamnade i. Under förutsättning att han är så oskyldig som överåklagaren nu anser kan man egentligen bara klandra honom för två saker: 1) han gjorde inte sin läxa när han anställde Mats Persson och 2), han gav Persson helt fria tyglar.

I övrigt gjorde han en kort men helt okej tid som ordförande i Blåvitt. De sportsliga resultaten går ju inte att klaga på (hur mycket det nu var Halses förtjänst, men ändå).

...och lite Lagerbäck till

Nu får förbundskaptenen även kritik av Kalmar FF:s Henrik Rydström. Den frispråkige mitfältaren kommenterar den här artikeln i Barometern på följande vis:
- Om han (Lagerbäck) nu inte är felciterad är det pinsamt att han sett oss så få gånger - att han suttit hemma och kollat nga av våra matcher i sin helhet på tv betvivlar jag. Och hans svar angående Wastå i VM-truppen, som han skrattar bort, är lågt.
- Men det bara stärker bilden av landslaget som en samling för inbördes beundran, där det är rundgång på spelare. Ingen ny kommer in förrän han har hela journalistkåren bakom sig och på så vis tvingar Lagerbäck att ta ut honom. Har du sedan gjort en hyfsad insats är du aktuell i resten av din livstid.


Mer Lagerbäck

Lars Lagerbäck har uppenbarligen även varit i kontakt med SVT för att grumla bilden av vad han sa om Djurgårdens laborerande mellan två spelsystem. Men SVT gör ett hedervärt jobb och har bemödat sig att lyssna av bandinspelningen och kan därmed ge en korrekt bild. Här hittar ni SVT:s artikel.

Själv har jag gått igenom bandupptagningen tre gånger och den enda tveksamhet som finns är om Lagerbäck säger "variant" eller "varians" i meningen "En del tränare tycker att man ska ha den varianten/variansen. Personligen tror jag inte på det". Det hörs inte riktigt om det är ett S eller T.

Men innebörden förändras ju inte, antingen är Lagerbäck emot varians eller också är han emot den variant som innebär varians.

Att han uttalar sig om Djurgården råder inga tvivel om, inte nog med att DN-Esks fråga handlade om Djurgården (se tidigare inlägg), även följdfrågan handlade om Djurgården och löd: "Vad tror du om Djurgårdens chanser i Champions League?".

Nog om detta nu, hoppas jag.


Lagerbäck ilsk

Med anledning av Sportbladets artikel i dag där förbundskapten Lasse Lagerbäck sågar Djurgården, ringde Lagerbäck själv upp Djurgården för att bli intervjuad till deras hemsida. Anledningen? Att skylla sina korrekt citerade citat på att Sportbladet "felvinklat" honom.
Så här säger Lagerbäck på dif.se:
Men i en rosa tidning sågar du i dag Djurgårdens spel rejält?
-
Det är helt felaktig. Delar av det som står där har jag givetvis sagt, men jag har aldrig syftat på Djurgården, det är helt främmande för mig att kapa en specifik förening. Det finns inget facit för vad som är rätt sätt och jag har stor respekt för både Djurgårdens och andra lags sätt att spela och för vad Djurgården har åstadkommit under de senaste åren. Tyvärr har det blivit helt fel vinklat i tidningen.

Enligt Lagerbäck handlar hans uttalanden alltså inte om Djurgården, men är det verkligen sant? Så här löd frågan, den ställdes av Johan Esk på Dagens Nyheter:
Djurgården verkar ju försöka spela in ett 4-4-2-spel för att kunna gå internationellt med. Hur lätt är det att bara ställa om från det spel man har i allsvenskan till ett annat internationellt?
- En del tränare tycker att man ska ha den varianten. Jag tror personligen inte på det... bla bla bla.

Hela Sportbladets artikel om Lagerbäck och Djurgården läser ni här.

Festrapporteringen inställd

Kan tyvärr inte recensera gårdagkvällens allsvenska fest eftersom jag aldrig kom så långt. Det blev tyvärr en del jobb att göra till dagens tidning och sedan var krafterna slut. Får jag höra något kul skvaller så rapporteras det vid senare tillfälle.
Det enda jag vet är att kollegan Wagner visst börjar bli gammal, han messade och gnällde om att han var bakfull efter en öl och en whisky.

Lasse Lagerbäck dömer ut Djurgården i dagens Sportbladet. Kul att vår förbundskapten börjat ta bladet från munnen. Lagerbäck antydde också att Henke kan få svårt att hålla samma nivå i landslaget från och med den dag han återvänder till allsvenskan. "Fast det är ju väldigt svårt att säga om det verkligen blir så", la han till för säkerhets skull.

Ingen bra dag för Elfsborg

Har tillbringat dagen på allsvenska upptaktsträffen i Borås. Ett par lustiga saker har redan hänt. SVT-experten Thomas Wernersson, konferencier tillsammans med Stefan Thylin, kallade Elfsborgtränaren Magnus Haglund för "Mats" vid intervjun uppe på scen.
- Magnus heter jag faktiskt, muttrade Haglund förnärmat och det kan jag förstå.

Dessutom var Elfsborg felstavat på storbildsskärmen (Elfsobrg) och kommunchefen som höll tal kallade Borås Arena för "vårt dyraste marknadsföringsjippo någonsin". Är det så stadens politiker ser på den nya fräscha arenan? Som ett marknadsföringsjippo?
Ingen bra dag för IF Elfsborg.

Till något helt annat. Vid varje upptaktsträff delas en telefonlista ut till media med nummer till samtliga spelare i allsvenskan. Malmö FF:s spelartrupp vinner årets Kycklingpris; MFF är enda lag som inte lämnar ut telefonnumren. Lägg därtill att klubben inte ens har någon presschef.

Till sist ett tips; missa inte Sportbladets allsvenska fotbollsbilaga. Kan köpas i dag tillsammans med Aftonbladet. Visserligen är jag part i mål men reaktionerna från folk på upptaktsträffen går bara att tolka på ett sätt - Expressen var inte ens nära. Det är ju alltid kul att höra.

Personligen tycker jag att bildmaterialet är kanon på sina håll, reportagen bra och lagguiderna omfattande. Enda minuset är att det känns lite rörigt inledningsvis där intervjuer och artiklar kommer huller om buller.

Carlsson - en tolk?

Före detta (skandalomsusade) agenten Anders Carlsson - numera ordförande i Västerås SK - hjälper Kentaro Group i förhandlingarna med de svenska TV-kanalerna. Carlsson är gammal vän med Philip Huber (som kontrollerar Kentaro Group) och fungerar nu som någon form av rådgivare till denne (oklart exakt vad han gör).
Carlsson har avvecklat sin agentverksamhet för att få vara fotbollsordförande (en förutsättning enligt regelverket) men hjälper alltså Kentaro vid sidan om.

Ringde upp Svenska Fotbollförbundets chefsjurist Krister Malmsten för att höra vad han tycker om att en ordförande i en svensk fotbollsklubb hjälper ett agentföretag i förhandlingarna om fotbollens TV-rättigheter:
- Fråga Lars-Åke Lagrell vad han anser om det.
* Rent generellt, kan en ordförande ha ett sådant uppdrag?
- Jag har inga kommentarer utan hänvisar till Lars-Åke Lagrell.

Ringde följaktligen upp ordförande Lagrell och ställde samma fråga:
- Som jag förstått det hjälper han Huber som en gammal kompis och det har jag ingen anledning att ha synpunkter på. Hade Carlsson agerat självständigt och haft ekonomiska intressen skulle vi kanske fått fundera mer på det.
* Är Carlsson i en gråzon?
- Nej, det tycker jag inte. Men jag vet ju inte exakt vilken roll han har. Men som jag uppfattat det, att han hjälper en gammal vän, ser jag inga problem med. Huber är ju till exempel inte så duktig på svenska språket.
* Kommer ni att titta närmare på det här?
- Nej, däremot är vi observanta. Blir det ett problem måste vi ta upp det.


Så slutar allsvenskan

I morgon kommer Sportbladets allsvenska fotbollsbilaga där reportrar och krönikörer bland annat tippar hur serien slutar.
Levererade mitt tips till redaktör Larsson i förra veckan och det såg ut som följer:

1. Djurgården
2. Göteborg
3. Elfsborg
4. Helsingborg
---------------------
5. Malmö
6. Kalmar
7. Hammarby
8. Halmstad
9. Häcken
10. Öster
11. AIK
---------------------
12. Öis
---------------------
13. Gefle
14. Gais

april 2006
ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19
20
21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Om Robert

Robert Laul är 30 år och jobbar som fotbollsreporter på Sportbladet. Han bevakar svensk och internationell klubblagsfotboll samt följer det svenska herrlandslaget. Robert har själv spelat fotboll aktivt i superettan i Ljungskile SK.

hits