Fredrik Lindström - ett dialektfiasko

Fredrik Lindström var inte så bra på dialekter, trots allt, förstår jag nu, under Melodifestivalen.
Jag var skeptisk till hans norrköpingska men antog att han gjorde en subtil version, vilket han gjorde, istället för en parodisk. Men vid närmare eftertanke var den inte trovärdig inser herr efterklok i dag när folk från olika landsändar har liknande åsikter om deras dialekter.
Spridda citat:
- Malmöitiskan var rent förkastlig.
- Och göteborska! Som är så lätt! Den lyckades han inte med.
- Och stockholmskan var ju hans eget eskilstunamål!
- Småländskan...naej, naej, naej.
Hm. Ju mer jag tänker på det var det fiasko.
Men modigt av Lindström.
Han fattade förstås att varenda lantis skulle klaga men gjorde imitationerna ändå.
Det är stort. Eller stort, dô, ä dä,
som en östgöte skulle sagt så vackert.

Ingen fest på Globen

Ska jag åka till Mellofesten i Globen?
Nä va?
Visst lovade jag mig en nykter helg? Jo, jag tycker mig minnas att jag skrev det just här i denna blogg i torsdags eller så, även om jag för all del även kallade det för "ett löfte jag inte kommer att hålla".
Men nu har jag ju hållt det ända hit.
Och vad är väl en fest på Globen?
Med Linda Bengtzing.
Och Carola.
Hm.
Jag lyssnar på Willie Nile-skivan och det är onekligen en stark comeback.
Gitarrerna skär i hjärtat på New Yorks trasiga vis - som Peter Wolf - och rösten från Greenwich village - som Bob Dylan - och enstaka Manhattantamburiner - som Ronettes - hör vi aldrig, aldrig i en Melodifestival.

Slopa juryn nu!

Se där, jag borde aldrig tvivla ens en sekund (se nedan) på Carolas storhet. Ett svagt karismatiskt framträdande (för paniskt leende), ett kackigt startnummer, en taktmiss med steget, en sjuk röst för kvällen, men än sen: The people loves Carola. Carola is the people. Automatic.
Och hennes karisma kommer att ta oss till final i Aten, lätt.
Annars lovar jag att äta upp Bobby Ljunggrens Dolce & Gabbana-kavaj. Och dricka upp alla Thomas G:sons Aten-rakis retroakativt.
Eller drunkna i dem, snarare.
***
BWO klarar sig ändå förstås, men lätt hade de varit mer underhållande rent medialt i Aten. En argglad bög, en sötrar gosse och en coolhård queenie med en eurohit på riktigt hade varit rena skandal-Trio me' Bumpa därnere. Synd.
Men Carola kan å andra sidan slänga grekiska rabatter.
***
Samtidigt var det ruskigt underhållande att juryn - bestående av tv-tekniker och lokaljournalister i Falun, Norrköping och Umeå? - ville verka lite klyftiga genom att rösta på gulliga Andreas Johnson.
Ett klassiskt fall av varken konnässörsmak eller folksmak.
Istället: den larviga medelklassmaken som alltid, alltid är så obegåvad och i andra fall än musik dessutom farlig i sin intolerans och bitterhet.
Inte för att det är nåt fel på herr Johnson eller hans sång men jävlar vad stryk Sverige hade fått i Aten med den gamla rockgrunkan. Hjälp oss, Forbes.
Jury bör vi göra oss av med omedelbart - om den inte börjar bestå av experter.
Men då är jag helt för den. Experter.
(Förra året hade både folket och juryn fel även om juryn hade rätt i att ta Martin Stenmarck före Nanne; men Shirley Clamp hade gett oss bäst chanser i Kiev och vi hade sluppit kvala i år. Ungefär som BWO i år, även om Carola alltså är heeeelt ok, ok? I love Carola, ok?).
***
I övrigt var Fredrik Lindström roligast. Subtila verisoner av våra dialekter istället för parodiska. Karln är ett snille. Ett festligt sådant.
***
Till sist: Kikki var gullig.

BWO vinner?

Oj oj. Carola var inte i form. Det var däremot BWO. Tammefan om jag inte tror de sopar hem det här. Dessutom: festligt att se Alexander Bard så mysgubbigt nöjt leende. Kanske valde några extra människor bort kära Carola där. Svettigt!


Spännande Mello!

Christer Björkman har verkligen försökt jämna ut oddsen till BWO:s och Andreas Johnsons fördel från storfavoriten Carolas. Speciellt BWO:s förstås. Han vet att de har bättre chanser i Aten.
Startplats 1 och 10 är överlägset bättre än Carolas nummer 7. Jag tror inte att nummer 7 mitt-i-gröten någonsin vunnit. Och allt detta vet förstås Björkman.
Spännande.

Jag: ett superproffs

Hej,
Läste din blogg i dag, och delfinalen i Göteborg slutade nästan exakt som du förutspådde, du hade bara fel när det gällde plats 6 och 7 (Günther spöade Laila). Lite läskigt nästan. Jag trodde aldrig att Björn Kjellman skulle ha en chans, men han blev tvåa precis som du sa. :-)
John


Svar: Jag veeeet! Jag skröt som som en tok om det i går. Och jag skryter än.

Carola - enda stjärnan i baren

"Carola. Om du vinner i morgon. Då får du ligga med mig".
"Fredrik. Det vill jag inte".
Hahaha. Carola är magnifik.
Men hon talade inte sanning. Klart att hon vill vinna!
Stora glitterstjärnan tittade alltså ner en stund i schlagerbaren nångång kring midnatt. Annars var det mest murvlar, låtskrivare och skivbolagsfolk där som vanligt. Bobby Ljunggren och Thomas Gson stod och njöt med storstarken för 51 kr ("veckans"). Gubbarna visste att de har skrivit en vinnare. Vito och Anna rökte. Jag också. Ute alltså.
Sedan ägnade jag mig åt ett hysteriskt frisyrutfall mot Josefin Sundströms pojkvän. Vi kan kalla honom Klas. Snygg-Klas.
Andra som var där: Jovan. Dan. Markus. Björn. Samt sweet Maria Molin-Ljunggren & posse.
Allt gick lugnt till. Antar att det smäller i kväll efter Carolas seger.

Carola, bröstchock, kukmim och tips!

Carola är het som lava på scenen och kommer vinna lika enkelt som Beckham vinner över Dan Corneliusson.
Låten är inte dum den heller.
Har du en miljon över så sätt den miljonen på hennes låt. Svenska Spel ger dig då...10 000 kronor tillbaka. Om jag räknar rätt (1, 01 i odds, det blir 10 000 då va? Hej matematik!).
***
Så satsa på Björn Kjellman. Han var stiff men jag tror på honom och hans stråkiga karelenschlager. Odds: 7 gånger pengarna.
***
I övrigt från genrepet: Ponter Rogare såg helt bananas ut. Riktigt, riktigt knasobehaglig. Och klänningen var inte det värsta. Det värsta var sminket. Han såg ut som en transvestitdemon från Midgårds bisarraste mjödhall. Mycket mer lik den banala guden Tor än den betydligt mer intressanta Oden, givetvis. Rogare sjöng rockmetallen från Ragnarök. Burr, bu och bä.
***
Söta Sandra Dahlbäck såg heeelt skräckslagen ut när hon skulle köra porrgrejen.
***
Rednex-Annika har skaffat nya, större tuttar. Eller är gravid? I vilket fall: Snyggt. Och en klassisk schlagerbröstchock.
***
Günther sjunger verkligen dåligt på det dåliga viset. Keff kille. Synd på en så rar eurorefräng.
***
Dessutom gjorde Morgan Alling sin klassiska kukmim! Jag har sett den förr, på Elverket tror jag det var. Den kan uppfattas som upprörande i de så kallade stugorna. Barnen framför mig frågade pappa vad det var frågan om när Alling gjorde "brandslangen". Pappan skruvade på sig och teg.
Det var den festligaste pausunderhållningen hittills, vilket inte säger mycket eftersom den varit bedrövlig. Men om det nu ska vara mim så är mim med humor passar bättre än...the human slinky.
***
Mina anspråkslösa gissningar inför i morgon:
1. Carola.
2. Björn Kjellman
3. Ponter Rogare
4. Rednex
5. Sandra Dahlberg
6. Laila Adéle
7. Günther
8. Evan
Men vem vet; det går runt i klassrummet här i Göteborg.

Ingen inre resa - men juniorsvit!

Det är kallt i Göteborg, men fint.
X2000-resan hit gick bra, men platsen var en sån som hade en platta för fönstret vilket gjorde det svårt att göra den inre resan. För att göra den inre resan bör man se utåt bra och på så vis bli kontemplativ.
Men lika bra det. Jag jobbade hela vägen. Blev färdig också, nästan.
Bor på SAS Radisson. Det första jag såg var i baren en svårt bakfull Nuno som satt och hängde med en nästan lika svårt bakfull Gson.
Jag bor i en junior suite! Oerhört fint rum. Och de bjuder på allt i minibaren!
- Va? Wow! Gratis! I love gratis! sa jag till repakvinnan.
- Jomen duuu, så mycket är det inte i den, det här är ju inte utlandet änna (det där "änna" hittade jag på).
Nej visst. Inte utlandet. Men Göteborg.
Det duger gott.

Kikki - en teletubbie i tält

Kikki Danielsson såg ut som en teletubbie. Hihi.
Hon gjorde en riktig pladaskschlager i Elvis rosa gamla tält. Jag älskade varje kilo av Kikki. Men det vore en riktigt slomosaggig vinnare om vi tänker Aten. Jösses vilket europeiskt skämt!
Magnus Carlsson klädde sig i Henrik Schyfferts look från 2004 och låten var väl soulschlagertrevlig. Men ingen Atenlåt den heller.
Än så länge ser det inte lyckat ut inför Aten.
***
Alla i Östen med Resten såg ut som Morrissey och den var då rakt i pannkakan ingen "Hon kommer med solsken". Buddy Holly-buskis med lätt lyteskomik med Banarne på sång! Klart att den inte kom topp-5.
***
Niclas Wahlgrens låt var en bra smygare. Synd att han är en så svag sångare. Och det där panikleendet! "Nu jäklar ska vi vara trevliga". Men en väl värd Andra chansen där. Jag tippade honom som skräll.
***
The Elephantz var direkt bedrövlig. Jungeltema, elefanter i bakgrunden, så kallad "hiphop". Rasistisk, någon? Töntar som ger svart musik ett dåligt namn. Fy.
***
Sonja i mittbena och stapplande på klackarna var en sensation. Men titeln var hopplös. Etymon?
***
Pabla Cepeda var en light-chili. Med gräddfil. Massa gräddfil.
***
Att Velvet fick använda rosa läppstift var kvällens skandal! Stureplans-90-talet ringde och ville ha läppstiftet tillbaka, tydligen.
***
Övrigt: Den kvasikulturella mellanakten - jäkla nycirkus igen! - var värre än the human slinky. Människor i gayblanka grodmansdräker. Bedröööövligt. Var var komikerna?
***
Kul grej: mikrofonstativreportaget. Denna gång i sällskap av Anne-Lie-boan från 2005 och Carolas fläkt från 1991. Fniss. Bäst i kväll.
***
Annan kul grej: Peter Jihde och den där andre. Men har inte SVT-Sporten en slipsstylist? Det behövs. Jösses. Dressmann ringde visst och klagade över att de snott Batistinis knut.
***
Klinsmanns enmansorksetser var lika o-rolig som sist. Trots att han ser ut som Magnus Frykberg. Hjälp.
***
Lena PH var bättre. Körde den varma bonnstilen i hottad hemmafruklänning och Lill Lindfors-frisyr. Bonnstil & värme. Det går hem i stugorna mycket bättre än sarkastisk iskyla.
***
Tommy Körberg (plufsig) var förfärlig. Lökade ner en av världens bästa låtar. Och sprang i trappor. Varför?
***
Sammanfattning: en klass bättre än förra veckan, men sämre än förra året. Klart sämre. Men kul. Mello är kul.

Trilskas du, PH, men var bättre på lördag

SVT vädjar till Lenas pojkvän är en toppenrubrik.
Man fattar ju precis hur trilskig hon är. Eller så trilskig som nån på SVT uppfattar att hon är.
Lena PH är en rätt svår person. Inte ett dugg social. Tvärtom håller hon sig på sin kant. Jag vet inte om det beror på blyghet, dryghet eller von obenighet. Kanske divighet. Lena PH har rätt att vara Carola-divig om hon är artist. Värre om hon ska vara programledare. Speciellt med tanke på hur rätt misslyckat det blev i lördags.
Jag tycker att Lena PH:s trilskighet är fräsch.
Antagligen rör det sig om blyghet.
De som anses som dryga brukar i själva verket bara vara blyga.

Lena PH fick black-outs!

Jahapp, Linda Bengtzing och Andreas Johnson, precis som de flesta tippade. Trots låga toner-problem och pannkakssmink.
Jag hade fel, ingen "Naughty boy".
I allmänhet var det rätt lamt, var det inte? Ingen Micke Tornving. Och Lena PH fick ett antal black-outs. Märkligt med så många repetitioner och manus.
Men det blir säkert bättre. Och det var lite skoj att Lena PH:s mickstativ hamnat bland A-laget.
Till sist: Usch så obehagligt det var med självlysande maskar. Nycirkus är satans påhitt. Jag kommer drömma mardrömmar om the human slinky.

Eh, John Farnham-tema?

Haha, Hannah Graaf rök! Synd. Hon hade varit het i Aten. Trots att brösten verkar ha försvunnit. Hur?
Och jösses: jag börjar gilla bananernas debila Kameleont-låt! Man blir galen av Melodifestival. Den kan vinna! Hjälp!

För övrigt: Dåligt tänkt av SVT att ta bort intervjuerna med artisterna före låtarna och istället ha Pekka Heino av trä.
Minst lika hisnande feltänkt att ha den "festliga" enmanskorkestern Jürgen Klinsmann med Werner & Werner-röst. Strange. And stupid.
Venus från Vetlanda är anonym som en snygg fiol.
Och varför är det John Farnham-tema?

För övrigt blev risotton inte helt lyckad. Borde kört med soltorkade tomater istället för portobello.

Heja Hanna Graaf

Electric Banana Band var fruktansvärt värdelösa. Att vara 100 år och rimma kameleont med kamel och dront är förbjudet i flera länder.
Och i en delstat i USA avlivar man människor som gör så vulgär rock som Magnus Bäcklund.
Hanna Graaf var förtjusande stel som en pinne. Surrealistisk drömlåt!
Linda Bengtzing hade risig röst, Andreas Johnson för mycket smink och Anna Sahlenes kvinnodisko var bäst musik men har en hemsk text.
För övrigt: Rappade söta Pandangbarnen "vi kan PUNDA tillsammans"? Weird.
Gissning 1-4: Andreas Johnson, Hannah Graaf, Lindas Bengtzing, Anna Sahlene.


Pandang till babykiwin?

Pandang. Det är ett direkt helidiotiskt namn. Pendang kanske? Till vad?
I övrigt sägs det att det går extremt lugnt till däruppe i Leksand. Noll party.
För övrigt lagar vi en parmesanstinn svamprisotto med parmaskinkainlindade kycklingfiléer från Cajsa Warg. Dessutom: minivårrrullar och crabstickknyten. Samt, som en pendang till den senare chokladpuddingen med vispgrädde: babykiwi. Små rackare som smakar som...kiwi.

Jessica - osexig vid 32??

Själva sakfrågan: Är Fame-Jessica Andersson sexig nog för Europa?
Jag såg henne på "°Diggiloo"-turnén i somras. Hon sjöng väldigt bra och var väl het.
Samtidigt: hon är född 1973. Det är väldigt gammalt för att bli popstjärna i den genren.
Jag vet en mycket känd internationell popproducent som drar gränsen vid 22 år. Därutöver är de för gamla för att vara värda att satsa på, anser han. Och det må låta krasst men det stämmer oftast.
Om man inte ägnar sig åt RIKTIG musik alltså. Sån som inte är show-musik. Då kan artisten kanske rent av vara 30 och genier kan slå senare ändå.
Men Melodifestivalen och i synnerhet finalen i Europa är för massorna och massorna vill ha små Britneys och Darins.
Bert har således fel.
(Nåja, vi får väl se).
Virt

Gapande Bert i nallen

Just ja, jag har skrivit om Melodifestivalen också i dag. Kom på det när jag hörde Bert Karlsson i en låååååång jäkla harang på min telefonsvarare (varför har jag gett honom mitt nummer?) som skrek (infoga västgöta här:) "jävla Virtanen, du borde skriva att det är RECENSENTERNA som ska bytas ut" och sedan babbel babbel babbel och därpå "hörrö duru, Jessica Andersson…du vet inte vad du snackar om, där har vi väl SEX om nåt!"
Sedan skrek han lite till, skrattade och la på.
Ska jag behöva ha det så här?
Virt

april 2006
ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hits