Någon att sjunga falskt med

Jag kör bil.
Minnen från nordvästra Östergötland, sjöarna och backarna.
Här lärde jag mig att köra, pappa höll i listerna.
Däruppe bodde Kocketorparen. Han är död, rätt nyligen tydligen.
Kocketorparen gick krokigt, hade kolbottnar till glasögon och levde ensam med sin mor tills hon dog. Därefter ensam.
- Han brer smör med tummen, sa Marie när vi var små.
- Det gör han inte alls! svarade jag.
Men de gula kladdiga flugpappren hängde som svarta korvar med förra årets flugor över spisen och det luktade värre än i lagården inne i huset sedan mor försvann, en sur frän doft men för oss var det ett skinande palats av rött trä och vita knutar.
Vi fick Mariekex. Eller om det var Finger-Marie. Inte de runda, de avlångt ovala.
På midsommareftermiddagar tvättade han sig noga, tog på sin renaste skjorta och dansade generat i ring och drack kaffe fumligt strax bredvid vår filt.
Kocketorparen var cool, fast det ordet fanns inte. Skötte sig själv, gick upp fem på morgonen, släppte ut korna och ropade kossamuuu, kossamuuu när de skulle komma tillbaka.
Kossamuu. För fan.
Det är så det ska låta.
Karin och jag härmade, kossorna kom släntrande från vattnet och vi fick hjälpa till att eftermjölka. En ko hette förstås Maja.
Han traktor var tuff. En Harvester.
Kocketorparen. Han hette Sven.
Jag bär hans grå yllekofta tätt intill mitt hjärta.

Jag kör bil, kallt nostalgisk, trist osentimental.
Minnen från västra Östergötland, Vättern och Motala city.
Där vid AGA stoppade vi in Röda Lacket under läppen och kände oss very häftiga och sedan kräktes jag i tv-soffan och mamma blev orolig för att jag hade maginfluensa.
Jag sa: Usch ja, vet inte vad det kan vara, nåt jag ätit?
Och där i Verkstan köpte vi Röd Prince och körde moppe trimmad med stora 70 trots att bromsen knappt fungerade.
Jag och Henrik köpte Röd Prince, starkast var häftigast, vi hostade och övade på halsbloss och åt 90-grammare med pommes och pommeskrydda, det var viktigt, pommeskrydda var guldkant.
Jag har letat hela livet efter den smaken.
Och där på Balthzar på torget försökte vi tråckla oss in för att dansa till acid house och därpå smita in i på vuxna avdelningen där det fanns storstark för 55 kronor och det gällde att klämma i sig den, dem i bästa fall, fort som blixten eller se duktigt avslappnat drickande ut så att vakterna inte fattade att vi gangstrade.
Och där i parken satt vi och rökte hasch tills vi blev så bäng att vi cyklade hem med för lite luft i bakdäcket. På pakethållaren: tjejen med all mascara som stannade kvar på kudden, hon som sa: "han var bra" om The Beatles.
Hon gick för fort på morgonen, det var innan jag började uppskatta snabba sortier.

Jag kör bil, helt okissnödig, varmt minnande.
Minnen från nordvästra Östergötland, asfaltsvägarna och rödljusen.
Där i blev jag kär för första gången. Vi låg i hennes säng i timmar och pussades, ibland vågade jag stoppa händerna innanför tröjan men bara väldigt kort.
Mamma tröstade mig när det tog slut, "det kommer nya" trodde jag inte på men sant var det.
För där blev jag kär för andra gången, det var oktober, det var på riktigt, tre år senare. I ett hus med en lila flicka i rummet bredvid, en jävla massa tekoppar, leverpastej, gurka, underligt nog Thomas DiLevas hund, Marlboro lights, Umberto Eco-romaner och Eldkvarn som sjöng "Bartender Bill, ge mig en pärla till" från en tjock kasettbandspelare.
Jag hade bommat första uppkörningen, det var den 16 november 1989. Två veckor senare var vi ihop, jag hade tagit körkortet och älskade henne som en 18-åring kan älska. Min första kärlek.
Hon har två barn nu.

Jag kör bil, växlande vankelmodig/euforisk.
Minnen från nordvästra Östergötland, slätterna och grusvägskurvorna.
Jag sjunger "It's not unusual to be loved by anyone" och slirar exakt där pappa sa "kör på fyran, du får bättre kontroll då" vilket i efterhand bör betraktas som en lögn från en nervös far för att ta bort lite gas från en vild övningskörningsson men jag kör fortfarande på fyran.
"It's not unusual"…Tom Jones, var kommer den ifrån? men jag sjunger till och med tu-tu-tu-tuu-tu-tuu-partierna precis som en sorglös.
Med någon bredvid hade jag inte kunnat sjunga. Hon hade skrattat, kanske bett mig hålla käften med suck, generat mig.
Finns det en enda människa att sjunga falskt med vill jag vara med henne.
Om hon också är sexig, smal, smart, skojig och har schysta pattar.

Svante Lodén!

Underlig greja: I går skrev jag nostalgiskt om Fridhems folkhögskola, och vem dök inte upp på Rockbaren i natt om inte självaste sweet Svante Lodén.
Har inte sett honom på åratal. Han gick i musikklassen, vi var korridorbuddies. Har skrivit om honom en gång för länge sedan. En härlig man.
Fredrik

Jag var rockstjärna i tre minuter

Anna Ternheim covrar Fleetwood Macs "Little lies", Bowies "China girl", Eurythmics "When tomorrow comes", Waits "Anywhere I lay my head" på en ny EP. Och BD:s "Shoreline" förstås.

Får mig att minnas att jag ju spelat i rockband två gånger. En kort period i högstadiet när jag falsettylade i ett trashmetallband med Mika Savimääki! Sjukt. Vi gjorde Batthory- och Metallica-covers.
Oh those memories comes back to haunt me, they haunt me like a curse.
Vi kom aldrig ur replokalen.

Sedan: på Fridhems Folkhögskola i Svalöv 1991-92. Malmö-My Fridh på sång, Katrineholm-Micke Karlsson på trummor och Skåne-Jonas Andersson på bas. Och Motala-Fredrik på gitarr, som jag just lärt mig spela. Vi var skrivarkursbandet och deltog i skolans rocktävling med just "When tomorrow comes".
En snygg musikertjej vann med en schlagerparodi som var grym. Den gick såhär:
"Man kan inte både ha och äta kakan, mamma sa att det är bäst att aldrig smaka".

Men jag stod där på scen och spelade ringaracka i G-dur, tror jag, på en svart elplanka jag lånat av min korridorgranne John som jag alltid fick dra ur sängen på morgnarna.
Det var absurdt: Jazzfunkgitarristeleverna kollade in hur jag spelade, precis som de brukade kolla in varandra på scen. Granskande. Gitarrunkande. Steve Lukather-tokiga. Innan de märkte att jag bara kunde tre ackord.
Jag hade glömt det. Tack, Anna.
Virtsapril 2006
ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hits