Jag: Original pirate material

Oj! Virtanen har blivit piratkopia.
Måste ju betecknas som nåt slags erkännande av massorna.
Matt


Svar: Indeed. Skruvat!

Extra plus för: okarisma och tondövhet

Amanda Renberg fick min sms-röst i "Rampfeber". Opera-new wave-disko är den nya slitsade klänningen. Renberg var som en lill-Birgit Nilsson.
I övrigt: jag fick återigen användning för Dj Sleepys gamla skämskudde när Arja Saijonmaa skulle sjunga. Hon skulle ju vara proffset. Hilfe!
Att Runar sjöng Opus gamla kräkmedel "Life is life" var väl väntat tacky. En riktig katastrof. Extra plus för: Runars totala okarisma och tondövhet.
Men rolig var bara juryns Calle Norlén: "Kul att du toastar på ett skandinaviskt sätt… Nån sorts toast skagen".
Hej Göteborg!

Bra - för hörselskadade!

Asch då, "Rampfeber" var inte bra i dag heller. Kicklöst.
***
"Du springer runt som en scoutledare på tjack", sa han som är utsedd (Kayo avslöjade ju obegåvat jurycastingen i första programmet) till att vara den elaka i juryn (vad heter han?) till Magnus Bäcklund.
Ja det blir ju onekligen lite extra slirigt när de som ska vara proffs inte är några stjärnor i sig.
Och kul att Calle Norlén inte visste vem Suzanne Sjögren är.
Det vet inte jag heller.
Men jag hoppas att hon är bättre på vilken sport det nu än är hon ägnar sig åt.
Förfärliga var de.
Men inte så förfärliga att de var roliga.
***
Gry är hot.
***
Jag träffade Bingo Rimér på Folkungagatan (utanför Alberts herrekipering) i lördags. Han sa att han var på väg till första repet med Lutricia McMcNeal. Jag sa att jag hoppades att skulle vara riktigt dålig för då blir det ju kul tv. "Du är så ond", sa Bingo på sitt vanligat gladlynta vatten-på-en-gås-vis.
Men han levererade! Han var verkligen förfärande förödande förfärlig.
Kanske var det inte bara han, kanske var det hela den där fruktansvärda Tina Turner-versionen av "Proud Mary" som får alla anständiga musikälskare att sträcka sig efter den där kräkspåsen vi snott från valfritt flygbolag. Men Bingo får bära det vackra karaokehundhuvudet.
Tack Bingo, bäst i kväll! Värdiga vinnare.
Och hans Blake Edwards-look var stencool.
***
Finns det nån som inte älskar Peter Wahlbeck? I do. Även helt översminkad.
Och jag är tokig i Lotta Engberg också, är det skruvat? Nej. Hon kan verkligen sjunga. For a white chic.
"Sång für alle" var det dock inte deras "Islands in the stream". Däremot för hörselskadade.
Riktigt bäd.
Men Bingo var ändå sämst. Danke. En välförtjänst vinst.
***
Hm.
Det där var en timme av mitt liv jag aldrig får tillbaka.

Mer shameless self promotion

Och just det: Innan Romeo är det lämpligt att titta på Studio Virts!
Fatta vem som är gäst! Fatta!
Håkan Hellström!!

Journalistik + porr = TV4-succé

Underlig grej på "Drevet" i går när tjejen som sålde webkamerasex filmades medan hon sålde webkamerasex.
Jag misstänker att det blir en stor diskussion om den saken i tidningen Journalisten. Ett program som i pressreleasen är indignerad - samtidigt som man filmar tjejen naken när hon porrar sig framför webkameran.
En underbar dubbelmoral.
Eller så kan man säga att det var en skildring av verkligheten.
Intressant.
Det kanske är det nya: "undersökande journalistik med porr".
Onekligen sexigare än bara "undersökande journalistik".

Drevet - det glansiga, pretto Faktum

"Drevet" i TV4 var lite bättre den här gången, eller hur? Men att lansera reportarna som några slag X-Men-hjältar i motljus blir mycket skumt. Skummare än en skummig caffelatte. De flesta är ju okända och några superdåd rör det sig inte om. Däremot klart anständig lightjournalistik, som "Faktum" fast med humorlös prettohatt och med kommersiell glansighet.
Och cool att se Per Svensson i tv ändå.


Starta ditt eget land!

Till sist, ett tips: Kolla på "How to start your own country" på SVT2 kl. 20.30 på måndag. Jar har sett de tre första. Den handlar om Danny Wallace som försöker startar sitt eget land. Japp. Du läste rätt. Han är en charmig knäppgök med en fix idé. Hans land har en egen hemsida också.
Jag vill också ha ett eget land. Och jag ska vara kung. Och Markus Mustonen ska vara hälsominister. President kan du få vara. God natt.

Magnus Betnér superstar

Magnus Betnér är allt det där andra än treeeevlig. Han är hur sur och stiff och hård som helst och det är underbart. Han skiter i om han blir omtyckt.
"Det har varit så mycket snack om det där Palme-mordet att man nästan önskar att han inte hade blivit mördad", sa Betnér iskallt i humorprogrammet "100 %" med Adam Alsing på TV4.
Ruggigt ful studio, för övrigt. Som ett galet rymdskepp.
Roligast verkade Kristoffer Appelquist vara men det var svårt att hänga med i alla snabba kameraklipp så jag är inte säker.

TV4-edgy

Christine Meltzer är extremt het i sin imitationsduktighet.
Och Peter Magnusson var extremt rolig som Fredrik Lindström.
"Hey baberiba" är roligt. Rent av lite edgy. TV4-edgy.

Rampfeber - inte masochistskoj ens

Vad tråkigt det blir när allt ska vara så himla treeeevligt. Alla är så himla treeevliga i "Rampfeber" på TV4.
Mange Hedman var urgullig som pojkbandstjärna, Martin Björck var urgullig som Chris Martin och Marika Lagercrantz var urgullig som frigjord hippietant.
Alla var så treeeevliga så.
Käkarna gick nästan ur led.
Tråkigt var det.
Pojkarna sjöng för bra. Speciellt Hedman. Då blir det inte kul. Det enda roliga med dem var när Martin övertände och sjöng skitilla mot slutet av "Wonderwall".
Hoppas kändisarna är lika förfärliga som Marika nästa gång. Samspelet med Rickfors var riktigt hemskt och iskallt och stundtals så att jag fick ta fram skamtäcket och dra det över huvudet. Det var kul.
Så Marika fick min röst.
Hoppas att Peter Wahlbeck, Bingo Rimér och Susanne Sjögren är lika sött kackiga nästa vecka. Då kan det bli masochistskoj, kanske.
För övrigt är Pernilla Wahlgren the new Lill-Babs, Marika är felinformerad om Strindberg, tv-produktionen var för långsam i början, Calle Norlén är en idol, Blacknuss är fortfarande råtajta och det var underligt att September kallades "September" och att Kayo avslöjade att hon var "utsedd att vara den goda jurymedlemmen".
Inte ska man väl avslöja att allt är designat för att vara treeeeeevligt?

Hedman sjunger

Rampfeber på TV4 tackade jag nej till att vara med i. Så feg jag är. Det hade varit vackert att göra bort sig inför hela landet...inte.
Oj vilken succé det kommer att bli. Jag gissar på 2, 1 miljoner tittare.

Web-Virren!

Kolla in. Det visste jag inte. Det går att kolla på alla avsnitt av Studio Virtanen på TV8:s web-tv! Mäktigt.

Amsterdam verkar bäst

Underligt: nu är det avsnittet av "När & fjärran" på TV4 som produktionsbolaget ville att jag och Ebba Sydow skulle vara gästreportrar i. Jämföra Rotterdam med Amsterdam och tjafsa lite, som ett "Stockholm mot Göteborg" fast i Holland. Bra idé.
Inga fel på programledaren Vigor Sörman (han ser "good enough" ut för att komma in på ett trendigt hak i Rotterdam dessutom), men ändå är jag glad att jag inte hade tid. Det hade känts skruvat att se mig på tv just nu och gå omkring där i shoppingbutiker och på sushihak till kompet av hårdrocksriff och gammal synthfunk.
Nåväl. Heja Amsterdam!
Det tyckte Vigor Sörman också.

Snälla Norén, lätta upp hos Evanders

Per Gunnar Evander är en mycket stor författare.
Jag gick en bok skriven av honom från en flickvän en gång. Eller, jag fick låna den men har behållit den tills vidare. Det blir ofta så, blir det inte? Gränsen mellan presenter, gåvor och lån suddas ut.
Jag minns inte titeln på boken. Den utspelade sig i Klara, är mycket ordknapp och stämningsfull. Hon tyckte mycket om Evander. Hon är av en rätt tidlös typ. Hon spelar teater med Lars Norén nu. Det kanske säger nåt.
Nå.
Nyss, på "Babel" på SVT, lyckades redaktionen få Evander att bemöta dottern Carins anklagelser om att hans bok om den döda dottern, Carins storayster Andrea, "I min ungdom speglade jag mig ofta", var falsk. Det har han hittills inte velat göra. Så det var ett bra litet scoop säsongens första "Babel".
Carin Evander sa att pappa gjorde systerns liv dåligt. Per Gunnar Evander sa att han inte skrev ett enda sårande ord om systern i boken, tvärtom, och att han inte förhärligade sig själv.
Problemet uppstår när han kallar boken roman men nämner dottern vid namn. Måste han då försöka skriva objektivt eller utifrån sin sanning?
Babel diskuterade men kom inte fram till nåt.
Inget svar finns.
Och jag antar att Kobra inte ville grotta ner sig i vad som egentligen hänt i just Evanderfallet så inget blev tydligare där heller. Anklagelserna bubblade bara på ytan.
Så ingen blev klokare i sak.
Det var alltså klassisk kultur-tv.
Däremot kan man nog anta att ovan nämna Lars Norén skulle kunna komma in och lätta upp familjen Evanders familjerelationer...

Lat Claes Elfsberg?

Två konstiga grejer om ett brev:
1. Det är konstigt att tittare skriver till SVT:s tittarombudsman Claes Elfsberg och är "fruktansvärt kränkt och besviken" av att SVT-sporten visade massa gubbar och missade nåt damupplopp under Vasaloppet.
Då är man onödigt lättkränkt, eller hur?
2. Det är väldigt konstigt att Claes Elfsberg står och läser brevet från den kränkta personen i Gomorron Sverige och när Ingela Agaradh frågar "ja, vad säger TV-sporten om det då?"...då har inte Elfsberg frågat TV-sporten om varför de missade att visa damerna!
Truly bizarre.
Orkade inte Elfsberg gå hela korridoren bort till TV-sporten? Var han lite tröttis? Stackarn. Bubbbubb.

Två gnäll och en glad!

"Kronprinsessan" tog sig tyvärr inte. Klyschoramat fortsatte.
Och "Prison break" är tyvärr förlorad i rörighet och stillastående.
Men en bra grej: Woody Allen på "Kobra".

Micke Dubois. En stor man.

"Vi skulle behöva stålull, vet damen var de säljer det?"
Micke Dubois var så jävla svinsnabb i kommentarerna. Witty. Och smått jävlig men från ett underdogperspektiv.
Det var det - och en grej till som ingen kommenterade i dokumentären om "Svulllo" (del 1 av 3) på TV4 nyss:
Inget-att-förlora-prylen.
Det var inget-att-förlora-prylen som var det största med Dubois som komiker. Han sket i allt. Han körde, verkligen körde. Totalt orädd var han.
Som Bob sjöng:
"When you got nothing,
you got nothing to lose,
you're invicible now
you got no secrets to conceal".

Oräddhet blir alltid bäst - men risken är fruktansvärt stor att misslyckas och om man satsar allt och misslyckas blir det begravning på billiga pizzerior med öl för 29 kronor.
Så det är svårt att våga.
Det är svårt att våga förstå att man inget har att förlora.
Det geniala av Dubois var att förstå att han inget hade att förlora.
Få av oss förstår det.
Micke Dubois var modig och lyckades delvis. Han var kult när han dog men utan karriär.
En stor man.
En stor man.
Vila i frid.

Jag vill bli profet i Bladet!

Linna Johansson är klyftig som vanligt. Och vänlig med pennan vilket kanske inte är lika vanligt...
Hela tv-krönikan i Expressen ägnar hon åt Studio Virtanen! Intrikat, balanserad, hyllande tv-kritik och hon har kanske rätt från sitt sköna mediaperspektiv. Medan andra ser ett helt annat program.
(Tyvärr finns ingen länk men första meningen lyder: "Det är program som Fredrik Virtanens talkshow jag längtar efter när jag åker utomlands".
Och därmed slår det mig att programmet fått goda omdömen i DN, Expressen och Svenskan - men inte i Aftonbladet!
Hihi, hur är det man brukar säga?
Man blir aldrig profet i sin egen...tidning?

Kronprinsessan - lätt paranoid & inte pizzavärd

"Kronprinsessan" var en besvikelse, eller hur?
En viss hajp hade ju föregått och jag räknade med ett tätt, intellektuellt, trovärdigt feministdrama och måndags-tv-underhållning av tung SVT-klass. Hade rent av laddat upp med pizza trots att det är måndag. Sån pepp hade jag!
Men gud vad jag satt och saknade "Vita huset"-Aaron Sorkin. På samma vis som jag saknar Aaron Sorkins manus i "Commander in chief".
Istället för knivskarpt avslöjande repliker visades känslor och åsikter medelst väääldigt rynkande ögobryn, oootroligt menande blickar och stortysk dramaturgi istället för ett witty manus. Den feministpolitisk agendan gick också ut över drama-trovärdigheten.
För är det troligt att en finansminister skulle säga "kärringdepartementet" med så barnslig sarkasm? Är det sannolikt att statsministern skulle sucka när den kvinnliga miljöministern får en fråga på en presskonferens när hela pressen ser?
Nä. Det är för enkelt. En onödigt paranoid serie. Det blev plakatpolitik. Serien hade för bråttom att visa maktgubbeskiten.
Men alltså: det var inte en kass "Kronprinsessan", snarare ett svagt "bra".
Finaskådisar. Alexandra Rapaport som könskovoterad miljöminister verkade ha valt att basera karakären på Mona Sahlin. Mona och Margot. Rapaport är bra. Reine Brynolfsson och Suzanne Reuter är också ok men spelade samma maktkarikatyrer som alldeles för många gånger förr.
Ser ändå fram mot nästa måndag.
Det kommer nog att ta sig.
Men då beställer jag inte pizza.

C.P. sköt Palme av misstag

"Jag såg mordet på Palme" var en utsökt dokumentär på SVT2. Av Mikael Hylin, en riktig murvel verkar det, ingen fjollig kultuskribent! Eller fjollig nöjeskrönikör...

Sportsnack - mest blajsnack

"Det går inte att beskriva".
"Det är vår målsättning".
"Matchen är långt ifrån avgjord".
"Svara på frågan: är blåa eller gula tröjor bäst?".
"Nu gäller det att kräma ur allt som finns kvar".
"Ta chansen när den kommer, men ha tålamod".

Herregud.
Nu minns jag varför jag inte tittar på sport på tv.
Kommentarerna.
Sport i sig är ju ganska underbart. Banalt, men underbart. Som så mycket annat.
Men kommentarerna. Platta floskler.
De som fyller tomhet i luft bara. De som måste vara där för att det blir så död tv annars. Blaj.
Fast den går att göra bra:
Jag tyckte mycket mera om sport i USA. Vilka jävla kommentatorer, vilken speed, vilka datahjärnor, vilken passion.
Å andra sidan var det mesta sånt bättre i USA.
Krönikörer också, förstås
Större land - större kvalitet - större utbud, givetvis.
Men ändå.
Tvingas jag höra nån säga "lite för mycket stillastående" en gång till så är risken att mina öron exploderar. Och jag har stora öron. Det kan bli en satans smäll. Det vill ingen.


Veronica, Veronica?

"Veronica Mars". Jag älskar att det är maraton på SVT2 nu. Men HUR bra är det? Inte SÅ bra va?

In oder aus mit Bruno

Kolla! Hos Bladet kan man tjyvtitta lite klipp från Studio Virtanen och Sofis värld.

Grisen, ett underbart magiskt djur!

Just nu på ZTV: en drömrepris av "Simpsons":
Homer: Wait a minute wait a minute. Lisa honey, are you saying you're never going to eat any animal again? What about bacon?
Lisa: No.
Homer: Ham?
Lisa: No.
Homer: Pork chops?
Lisa: Dad! Those come from the same animal!
Homer: Yeah right. A wonderful, magical animal!

Mansporr

American hotrods på Discovery är ett drömprogram. Så oerhört, oerhört manligt. Rysligt manligt.
Bara metall, gummi, bensin och kepsar. Porr.

Mellopepp!

Åh sweet sweet snygg-Anna Björkman, som är på DN nu, har en blogg från Melodifestivalen.
Själv sitter jag här och peppar. Mitt ex kommer över. (Hur smart är det? Nåja.) Vi ska kolla på mello. Hon hatar det givetvis. Hon är en snobb. Jag gillar snobbar.
Det känns som att Linda Bengtzing sopar hem det här. Nakenchock och allt. Ska det vara schlager ska det vara nakenchock.

Rabe om sköna killar

Angående Svenska Dagbladet, det är rätt lustigt att tidningen nästan helt saknar tv-krönikor. Istället skriver man om radio! Vilket ju är väldigt trevligt men klart anakronistiskt. Dessutom är det givetvis bara P1, kanske P2, möjligtvis P3, men aldrig kommersiella kanaler om de inte är exempel på världens elände.
Gulligt och bisarrt och ett statement antar jag.
Men: de har en tv-skribent faktiskt: Annina Rabe och hon är ruskigt bra. Hon får gärna såga mig för hon gör det med sån stil.
I dag skriver Rabe fiffigt om alla "sköna killar" på Kanal 5 och det är träffsäkert. Schyffert, Filip & Fredrik och såna sköna killar.
"Sköna killar", så underbart 90-talistiskt, verkligen.

Men oj nu måste jag skynda till "Små mirakel och stora" på Filmhuset.
Shit klockan är redan 09.16 och jag har inte duschat!

Succénördteve

Haha. Vilken succé! 15 000 personer bara - i och för sig dubbelt så många som såg Oasis på Hovet men inte direkt en gigantisk tittarsiffra - tittade på Studio Virtanen-reprisen på ZTV i går kl 22.55.
Folk fann det tydligen inte så superhett med mig och Andres Lokko som nördade kring ämnet bylinenenamn...
Men jag älskade det.

Ben Kingsley i Sopranos!

Om en månad är "The Sopranos" tillbaka i USA. Per Bjurman skakar redan av upphetsning. Kolla in trailers.

Skojsig danskbräkande Schyffert

Swish, vicket jäkla tempo! "Veckans nyheter" i Kanal 5 med Henrik Schyffert var helpackat med jokes och inslag och jag är förvisso trög men jag hängde inte med hela tiden. Och jag hade gillat ännu mera Jon Stewarts Daily Show-ripoffs med fejkade korrespondenter som rapporterade framför Damaskus-blue screens eller på Cracy Horse men en packad SSU-Anna Sjödin raglande i bakgrunden som säger "underligt att kvinnor ska bli ifrågasatta bara för att vi så dyngraka att vi inte får beställa och skriker svartskalle till vakten" medan Stephen Colbert tar fram en kräkspåse. Typ.
Men det var skoj.
Allra skojigast: Att se Vera Vitali i en biroll som moderattant.

Diggi-lök

Hjääääälp åååååå guuuuuuuud vad pinsamt på TV4:s Nyhetsmorgon.
Jag var tvungen att dra upp täcket lååååångt över ansiktet när Richard Herrey "sjöng" sin egen "låt" som också hade en "text".
Om detta skulle man kunna säga mycket men jag känner mig väldigt snäll - och har rätt ont i stjärt. Östgötagatan var tydligen hårdare än den kändes i går.

Deppigt på SVT

Usch, nu är det är "Vita huset"-avsnittet när Leo klappar ihop efter gräl om Palestinas framtid med president Bartlet.
På riktigt dog John "Leo" Spencer i december förra året.

Inga humorister exakt

Åh herregud "Guldbaggegalan" blev bara mer bedrövlig. Maria Lundqvist försökte åtminstone men var välklätt trälig. Regisssör Ulf Malmros svamlade och Krister Henriksson citerade tänkaren Birgit Nilsson: "Det gäller att inte krångla till det".
Deep, man, deep.
Hihi. Jösses.
Gonatt.

Guldbaggegalen

Hm, usch, det är rätt hemskt. Guldbaggegalan.
Jag är något av en skådisgroupie. Jag älskar skådisar. Jag förundras och beundrar dem. Tänker Diane Keaton i "Annie Hall" eller Martin Sheen i "Apocalypse now".
Därför är det så beklämmande att se dem youghurtnaturella, utan manus.
Det är väldigt tomt där. Inte dumt eller ont eller svagsint, men tomt, platt.
De behövs manus, precis de flesta människor. Skådisar är inte annorlunda än de flesta, de är fabriksarbetare i scenkultur. Det är stort nog. Men jag hoppa på mer i deras fall, bländad av teater- och film-romantik, tydligen.
Jag hoppas på visdomar, spirituellitet, och inbillar mig att de är rollerna, att de inte är bara kommunicerande kärl.
Men sedan håller de sina fruktansvärt platta tacktal - eller enfaldiga presentationer av hej och välkommen eller ett pris skrivna av nån stelbent kulturfrilansare - och allt blir obehagligt ekande av ett enormt ingenting. Aj.
Nä, jag täker inte nämna namn. Jag älskar dem ju. Ändå. Så mänskliga som de är.

Sportsvennehype!

Haha. Lasse Anrell hyllar Studio Virtanen i dag. Mäktigt.

Paris Hilton ligger

Okej, det här är helt sjukt. "One night in Paris" sänds på TV1000 nu! När hamnade den filmen på tv-marknaden? Vad hände med pappa Hiltons alla advokater?
Och hur tråkigt verkar de inte ha?

TV4-Lasse - fin & röd

Hm, jag skrev en krönika - "TV4 saknar själ" - (samt Innelistan) i dag om TV4 tråkiga brist på kultur och den kunde måhända förefalla lätt raljerande över Lasse Bengtsson. Men alltså: jag gillar verkligen Lasse Bengtsson. Han är en av de bästa. Han har varit utmärkt hela morgon i dag igen.
Lasse är: Tung, lätt, trevlig och smådjup. Och röd.

Och boxaren Åsa Sandell är för övrigt mycket charming. Hon är kulturredaktör på Helsingborgs Dagblad, som har utsökta kultursidor ofta.

My man Viktor

Men ändå: Viktor är min favorit ännu, lätt. Stilig.
Hej då Paolo. Nästa gång blir det: "Let's vad-som-helst-i-vilket-program-som-helst".

Jönsiga kändisar = succé!

Nu ska jag inte vara hopplös mot TV4-Peppe Eng igen men varför gör han det här? Varför, varför, varför? Det kan inte vara en bra idé för hans karriär som sportankare på kanalen.
Antagligen gillar han uppmärksamhen.
Det är ok. Antar jag. Kanske kan han få göra reklam för Statoil sen. Grattis. Och juryn var snäll mot honom igen.
På det hela taget är "Let's dance" mediokert festligt men genialt. Idén är att vanligt folk ska skratta åt kända människor som gör bort sig genom att vara tjocka, töntiga eller stelbenta är smart och förträffligt cynisk.
Ååååh, den där mysiga mysiga känslan av att se b-berömt folk göra bort sig.
Den får folk att växa - och allt blir roligt och helt ok av att dansarna gärna blir lite mer ökänt berömda.
Alla vinner. Det är 2006. Inte 2005 för då var det modernt snällt med FCZ.
Nu ska jag äta kebabpizza! (Nej jag skojar inte). Ska bli gott.Tv-priset - mina röster

Glöm inte rösta på (mig i) Aftonbladets feta tv-pris!
Jag tror att jag kommer rösta såhär:
Bästa sportprofil: Nora Strandberg
Bästa kvinnliga tv-personlighet: Kattis Ahlström
Bästa manliga tv-personlighet: Robert Aschberg
Bästa kvinnliga skådespelerska i tv-program: Hanna Bogren
Bästa manliga skådespelare i tv-program: David Dencik
Bästa nyhetsankare: Lisbeth Åkerman
Bästa svenska program: Antikrundan
Bästa svenska samhällsprogram: Agenda
Bästa svenska barn/ungdomsprogram: Rallarsving
Bästa livsstilsprogram: Sommartorpet
Bästa humorprogram: Dokument: Humor
Bästa dokusåpa: FC Z
Bästa utländska program: South Park

Efterblivet Vita huset

Helt otroligt. Jag har sett den här säsongen av "Vita huset" också. För mer än ett år sedan. Grr.
Fast lika bra, klassen är tappad sedan länge och snart läggs ju serien ner i USA. Och Leo är död. Och jag är på tv strax... Har ännu inte misat en ett avsnitt av mig själv. Är det rekord? Är det stört?

Att stå - en ny nyhetstrend

Angående min önskan att Jarl Alfredius sätter sig ner så mailar Micke Forsell, som kan allt, på TT Spektra att "stå upp är det nya svarta inom nyhetsuppläsargenren" och bland annat följande:
Jag tror det började med att Tom Brokaw gjorde det på NBC Nightly News i USA och hans efterträdare Brian Williams gör det. (Om inte Bob Schieffer var så gammal skulle han nog stå på CBS Evening News också) Sedan dess gör det de bland annat på Sky News, medan de sitter ner på BBC och CNN.Svettigt & skämmigt på SVT

Åh hjälp i morse var Ingela Agardh nästan värre än vanligt.
Jag är glad att jag inte var med i Nöjespanelen på Gomorron Sverige. Fredrik Strage kallades Peter och mot slutet lyckades hon få tid över trots storpratare som Frida Boysen och Susanne Ljung i panelen - och började babbla om trafikolyckor för att 33 sekunder skulle gå.
Och däremellan var hon off, ställde frågor som redan var besvarade, hade inte lyssnat. Precis som vanligt. Och sedan det där skrattet.
Jag nämnde Agardhs problem vagt i denna hära blooggen i somras men har inte velat göra en Peppe Eng. För här är det ju verkligen på riktigt. Och här verkar det vara en tragedi light.
Men Aninna Rabe i Svenska Dagbladet visade ingen mercy i veckan. Satan vilket Agardh-mos. Helt utan att bryr sig om att Agardh antagligen skulle gått ut till snaran i garaget om hon läst det. Och som om det inte räckte så kom ett tillägg dagen efter där Rabe tillade ännu en sågning. Aj. Aj. Aj. Jobbigt.
Men Rabe har rätt. Svt borde leda Agardh från stolen innan hennes fina renommé är förstört.
Det är som att se Evander Holyfield göra ännu en comeback.

Vetenskapens värld!

"Vetenskapens värld" på SVT1 är fantastiskt. I dag: en ny gammal människorsort upptäckt: hobbitsar! De var små, svarta och obehagliga. Inte alls söta med stora håriga fötter som i "Sagan om ringen". Roligt.
Minst lika roligt som att Johan Glans i Studio Virren i kväll avslöjar att han ollat Ingmar Bergmans Mariekex!

Svenska dialektmysterier

Fredrik Lindström måste vara den smartaste av alla smarta som dök upp på 90-talet.
Och västgötska är den festligaste dialekten. Mycket festligare än östgötska.

Börje för president

"Hästen sa: gå och lägg dig Börje".
Sa Börja Ahlstedt i "Stjärnorna på slottet". Han pratar med hästar.
Hästen blåste "inte en hästbacill", men "stall i örat" så att han blev sjuk och gick till kojs.
Fantastiskt.
Börje är...speciell.
The horse wisperer.
Och Sven-Bertil: hans svaga självförtroende är underbart. Lite kokett kanske, men fint - och väldigt onödigt.

Kiddie fiddler on the roof!

Hahahahaha. Här sitter jag i ro och svarar på ett mail från Håkan Hellströms hemsida med "Dokument humor" på SVT samtidigt på tv:n.
Plötsligt:
"Se kiddie fiddler on the roof!"...hör jag en parodisk speakerröst säga. Och "...lika trång som hundens".
Sedan:
"Fredrik Virtanen på Aftonbladet ger den fyra plus!".
Va?
Vad SA de för nåt sa de?
Jag tittade upp och såg att de gjort en fejkannons med fyra plustecken där jag skrivit: "Jag tröttnar aldrig, jag kan se den om och om igen".
Haha. Gud vad roligt att dyka upp sådär oväntat från intet i en bisarrsketch.
Å, jag önskar verkligen att nån gör "Kiddie fiddler on the roof" med Martin Stenmarck som peddofarbrorn på taket.
Jag lovar att se den.
Och Maggie såg det också. Hon ringde och skrattade så att hon sprack.
Tack, Schyffert. En låg kväll räddades.

Stewart leder Oscars!

En suverän talkshow-värd: Jon Stewart. I år leder han Oscarsgalan! Feastligt.
Hans mediasatir "Daily show" på Comedy Central (Canal+ i Sverige numera) var min favorit fram till hösten 2004. Då tappade den storformen, efter att presidentvalet var över. Det var tacksamt att driva med och sedan blev det aningen tomt.
Och förra året drog bisarridolen Stephen Colbert, med det höjda ögonbrynet, till sin egen show på samma kanal och det var misär för han var helt bananas på ett korrekt vis.
Men han är grym, den lille Stewart (han är väldigt kort, nästan dvärg).

BWO - genialt jokerval

Jag har ju hyllat årets Melodifestivals "Greatest hits"-line upp förut - och första jokern Bodies Without Organs är ju SENSATIONELLT begåvad. Direkt briljant av Björkman & co. BWO är ett av extremt få band som verkligen, verkligen har ett namn i de gamla öststaterna och lite mer av Europa och har en Mylen Farmersk melodikvalitet med lätt dekadens och fransk känsla för klassisk schlager och dessutom modern euro med housepump
Genialt val - med sikte på ESC-finalen. SVT tänker internationellt, inte folkhem.
Funkar det? Vem vet? Förra året var BWO:s "Now that you're gone" en av de bästa och vackraste låtarna, för svår för svenska folket men den hade varit topp-3 i ESC-finalen.

Och...mmm åh....jag kommer att sakna att resa runt och följa Melodifestivalen denna runda. Det är den största downsidan av att bli TV8-man. Jag hinner inte denna vintervår. Även om jag kommer att resa till några av hålorna.
Det är ett roligt jobb att vara melloman för Bladet. Resa runt i småstäder, hänga med andra murvlar, artister, låtskrivare, se nya ställen, skriva om schlagers, vara avskydd, vara fruktad, vara clown, ta det på anständigt allvar.
Så mycket hatmail, så mycket engagemang. Det är galet. Plötsligt blir människor som inte har en aning om musik, som inte bryr sig om en enda ny Babyshamblessingel, experter. De finner det oerhört viktigt att maila sina åsikter på det mest aggressiva oartiga sätt tänkbart.
Grunden i mailen är ofta sund men obehagligt avundsjukbitter och dessutom banal: alla anser att SJUNGA BRA är viktigt; alla kan känna igen någon som sjunger "falskt", men få fattar att "dålig" sång kan vara bra ändå: Att det inte handlar om att vara Caruso eller Jussi i pop. Det handlar om känsla och vad man vill säga. Även i mellosammanhang, inte bara i indierock. Bland annat. Jag borde publicera en "best av idiotiska tokarga hatmail". DET skulle vara en skojig bok. Eller kanske bara deppig. Bara deppig.
Men jag kommer att sakna dom, tokskallarna!
Och jag kommer att vara ursur när en internationell topphit från BWO igen röstas bort av svenska folket till fördel för folkkära Carola...Samantha!

Och apropå minimala uttalanden: Det är ju rätt magiskt med "Sex and the city"-maraton på TV3.

Oprah hos Dave!

Alltså, det här får inte missas. Oprah Winfrey hos David Letterman efter alla år av hån. Rejtingen slog i taket. Om jag fattat rätt så sänds avsnittet i morgon kväll på ZTV, eller hur?

Agnes!

Trevligt! Vi sitter här och tjurar.

Hey Baberiba

Haha. Hellenius är ju lysande som Stefan Sauk!

"Idol"-drama de luxe!

Vilket drama! Benhårt. Jag hoppas Agnes men tror att Sebastian vinner trots att Agnes "Right here right now" är hennes låt. Hon är förkrossande i den. Han vinner i övrigt.
Här är betygen:

Sebastian Karlsson i egna valet: Bruce Springsteens "Born to run".
++++
Hjärter kung-linne och världens smalaste långkalsonger igen. Ohyggligt vågat val - en av världens fem största rockklassiker (där nummer ett är Bob Dylans "Like a rolling stone" och där Rolling Stones har någon) - och det blev inte lika intensivt som inne i lokalen i går. Men imponerande. Och lätt gay. Vet han ens om hur modig han är som sjunger "Tramps like us, baby we were born to run"? Och har Idol-tjejerna ens hört den förr?

Agnes Carlsson i egna valet: Melba Moores "This is it".
+++
Kanske var håret i fluffigaste laget. Och nervigt framfört jämfört med repet. Men vilket extremt lyckat hit-val, ett glaspärleglädjepiller disko deluxe. Men Agnes har samma problem som Darin: har känsla, karisma men ofta rytmikproblem. Daniel Lindström vann på hans perfekta rytmik förra året.

Sebastian i tittarnas val: David Bowies "Life on Mars".
++
Sgt Pepper-kavaj och ett hopplöst försök att coppa Bowies brittiska engelska och stjäla hela låten rakt av. Osis för Sebastian att tittarna ville ha just denna - hans sämsta låt i "Idol". Å andra sidan gillar tittarna (och juryn, vad är det för fel på dem?) just den här så, tja, då är det väl bra för honom i röstningen.

Agnes i tittarnas val: Jennifer Browns "My everything".
++
Märklig klänning och vissa små tonträffsproblem i inledningen men inga rytmiska problem i ballader. Även här trist att tittarna ville ha repris av ett av hennes banalaste "Idol"-framträdanden. Tittarnas smak är väldigt märklig. Eller dålig. Men Agnes gjorde vad hon kunde. Hon är sweet.

Sebastian i vinnarlåten: "Right here, right now (my heart belongs to you)".
+++
Agnes har rätt i att Sebastian låter rätt likadan i alla låtar. Han är en rocker. Den här låten är inte riktigt hans stil. Ändå gör han den mer än okej. Proffs.

Agnes i vinnarlåten: "Right here, right now (my heart belongs to you).
++++
Celine Dion-rösten med r'n'b. Passionen och kärleken! Jag ser Leo & Kate på väg mot döden i "Titanic". Det är hennes låt. Hon ÄGER den. Hoppas hon vinner.

Robert - ett ess

Robert Gustafsson hos F&F på "100 höjdare". Vilket levererande geni han ändå är.
Och apropå tv: Överhajpade "Kvalster" på SVT var en extrem besvikelse. Diskbänksorealism.

Sebastian var bäst i "Idol"

Nyss såg jag Sibel jubla. Och sedan såg jag henne se väldigt orolig ut. Det är mycket känslor här minsann.
Mina röster:
Sebastian Karlsson.
"Start me up" (The Rolling Stones): ++++. Yeah. Howlin' Pelle hade inte skämts om han varit Sebastian. Seb trånade, sexade, porrade och startade upp Breitholtz så att studion välte. Och sjöng rätt bra också.
"Nothing compares 2 U" (Sinéad O'Connor): ++++. Tacksam låt men bara bara Swartling fattade hur mäktig version han gjorde. Mitt hjärta skar sig.
Sibel Redzep
"Stop" (Sam Brown): ++. Sjunger väldigt tekniskt bra. Fin falsett. Bra låt. Het utstrålning. Ändå kändes "Stop" inte in i märgen, inte ens inne i studion.
"How you remind me" (Nickelback): +++. Sexigare än någonsin, energisk, snygg stil, obehaglig Anouk-gaplåt.
Agnes Carlsson
"Beautiful" (Christina Aguilera): +++. Det såg nästan ut som att hon skulle börja gråta. En väldigt klok, minimalistisk tolkning av lättsjungen låt.
"Flashdance... What a feeling" (Irene Cara): ++++. Wow, gjorde en klubbremix genom att hacka upp orden. Otroligt! Och sjukt snygga 80s-kläder.

Live-Idol i dag

I dag är jag i "Idol"-studion. Tjafsade med Swartling och Breitholtz och Clabbe. Peter vill järna på onsdag. Sedan sjöng Quetzala "The Boxer" för juryn och publiken för en artikel och juryn var svinelak. Jag tyckte att hon var bra. Och så rädd att hon skakade.
Nyss gick Sebastian, Agnes och Zibel förbi. Såg laddade ut.
jurynq sjunger
q o lili
Juryn, Q sjunger, Q & Lili efter "sång".


Idol-Ola: kräktes du?

Hoho. Just det. Idol-Ola frågade i går när jag träffade honom på "Idol"-programmet:
- Jag undrar en sak. Kräktes du på RIKTIGT när jag sjöng Håkan Hellström som du skrev?
- Ja, Ola. Jag kräktes på riktigt, ljög jag.
Förresten sägs det att Ola och Agnes har…tja, ni hajjar.
För övrigt: Måns var ruskigt soft faktiskt.

Lasermannen, lätt

Läs hur Karro Fjällborg och jag tjafsar om ifall du bör se "Lost" eller "Lasermannen" i kväll.
Det ironiska är att jag lär missa "Lasermannen" eftersom jag ska vara med live i TV4 klockan 20-21 och hudflängas av dem jag sågat och hyllat i "Idol - nedräkningen".


Örnen landar med bara lite majo

En kväll med finalen av "Biggest loser" på Kanal 5 är en kväll i helvetet.
Men snart: "Örnen" på SVT. Den började på exakt det vis ett mäktigt actiondrama ska börja.
Trots att den är dansk. Danskt är smutsigt. Mentalt smutsig. Normalt sett.
"Örnen" är ren och krispig och Hallgrim "Örnen" Hallgrimson (Jens Albinus) påminner om den nye James Bond, Daniel Craig, med bara en klick majonnäs i mungipan. Det är dejlig.

Oprah hos Letterman!

Oprah har sagt ja till Letterman, skriver BBC.
- Det här kan bli hur underhållande som helst, kommenterar Stefan Malmqvist.

Normalpanik i 100höjdarstudion!

Och angående Filip: nu är han tv-star på "100 höjdare" och han satt och var UPPRÖRD över Carolas Livets Ord-predikan. Väldigt out of character. Han blev RÄDD, sa han. Haha. Filip blir inte rädd. För sånt. Eller, Filip?
Och Martin Timell var upprörd på riktigt också. Sa nåt om naziinspirerad framgångsreligion och tyckte att Carola var bananas.
Inte så väldigt. Har de aldrig varit på en frikyrkopredikan i Mississippi? Det låter ungefär sådär. Fast svängigare. Och med fiffigare ord. Men i princip. Att ta en sån där predikan ur sitt uppeldade preachersammanhang är som att banda ett fyllesamtal mellan Fredrik, Filip, Anders och Martin på Riche klockan 02 en fredagkväll och spela upp det dagen efter. Inte så relevant.
Men antagligen också vansinnigt roligt.


Hahahaha

David Hellenius i "Hey Baberiba", på huk bredvid en stor plastmojäng:
- Här sitter jag bredvid programledarens i Fotbollsgalan Jessica Almenäs vänstertutte. Vi ses efter pausen.

Ett härligt ärkesvin

Jonas Bengtsson i "Riket" är ett sensationellt svin.
Jag såg första avsnittet tidigare i dag och blev direkt häpen över hur snubben vågade vara så grisig. Han spelar rollen perfekt. För det kan ju inte vara HAN. Ingen kan ju vara sådär. Även om många nog skulle vilja. Han är helt enkelt smart nog att leverera bra tv. Eller så är han sån på riktigt.
Intressant. Vi får se.
Sjukaste av allt: när han kysste den där teaterpedagogen på munnen och hon kysste honom tillbaka glatt men i klippet efter förklarade hur mycket hon avskyr honom.
Pragmatiskt av henne. Det gäller att hålla sig väl med härskaren.
Bengtsson är Hans Scheike-artad. Förutom att Hans Scheike var älskad av sina risade kvinnor.
Fascinerande.
Mer om det i krönikan i morgon.

Agnes och Sebastian - igen.

Nu är "Idol" ingen amatörtävling längre. Hej då, Jensa!
Såhär:
Agnes Carlsson.
"Heaven" (Bryan Adams): +++. Den där täppt-i-näsan Celine Dion-rösten igen och lätta tajmingsproblem. Men: vilken mäktig passion och hon glänser som Polstjärnan från Alö Stenar en natt i november. Eller nåt.
"The trouble with love is" (Kelly Clarkson): ++++. Sensationellt. Sensationellt. Sensationellt. Agnes håller MTV-r'n'b-klass. Men det gör i och för sig många därute i verkligheten.
Sebastian Karlsson.
"With or without you" (U2): +++. Sebastian är stenhård. Och hans låtval är nästan alltid briljanta. Men: underligt när en så storslaget episk låt ska kortas och komprimeras. Inte Sebs fel.
"You're beautiful" (James Blunt): ++++. Hahaha. Ååååhh. Han väljer årets supersmörballad. Han är ett geni.
Jens Pääjärvi.
"Your song" (Elton John): +++. Otroligt! Den lilla valpiga sötgurkan växer igen. Men det är ingen amatörtävling längre. Och jag kom äntligen på det: Han påminner om Killinggängets Loke Martinzon.
"You are not alone" (Michael Jackson): ++ . Jonas Inde som Loke Martinzon! Bra kämpat, kid. Mycket bra. Hej då.
Sibel Redzep.
"All by myself" (Celine Dion): +++. Satan i gatan, vad kom det där ifrån? Vilket hetta. Och ändå avskyr jag den där överbakade maränglåten. Men: tveksamt hur älskad hon är av kameran.
"Hero" (Mariah Carey): +++. Stenduktig. Men hon saknar en extra diamant.

Vill ha mitt fläsk i fred

Och i dag skriver jag en puttrande krönika över att fitness-Blossom Tainton kommer få oss att skämmas för julfläsket…

Television Personalities-ångest

Reportaget om Daniel Dreacy i Television Personalities i "This is our music" på SVT var fascinerande. Förr hårdknarkare och nu minst alkoholist i yllemössa med ständiga Fosters i handen. Kameran rullade medan ångesten, självföraktet och fyllan talade.
Deprimerande och mycket mänskligt äkta. Och stort svidande musik. Måste köpa TP-skivor i morgon. Här är Dan Dreacys blogg.

Persbrandt stal showen

- Man säger att Zlatan är fotbollens Persbrandt. Varför tror du?
- För att vi båda är coola killar.
Svarade Micke Persbrandt när han tog emot Zlatans Guldboll i TV4-galan.
Det var det enda roliga med den galan.
Till och med jag begriper att det är ett skämt att Henke Larsson utses till "tidernas bästa fotbollspelare" av svenska folket.
Svenska folket minns knappt vad de gjorde i går och röstar på vad de såg i morse.


Agnes äger Idol!

Här är rösterna from the swedish jury.
Sebastian Karlsson:
"Walk this way" (Aerosmith): ++. Det är svårt att sjunga engelska sådär fort och Seb snubblade men han är het förstås. "Life on Mars" (David Bowie): +++. Smart låtval i klart anständig version men han har tappat karisman, har han inte?
Sibel Redzep:
"Since u been gone" (Kelly Clarkson): +++. Extra het som rockchic men aj vad rösten svajade ibland. "Nothing else matters" (Metallica): +++. Gripande. I underlig gothlook och jätteunderliga skinnvantar.
Jens Pääjärvi:
"You give love a bad name" (Bon Jovi): ++. Oj han hittade inte kamerorna och stel som en frusen fisk var han, men bra när jag blundade. "Stairway to heaven" (Led Zeppelin): ++. Där har vi en överskattad sönderspelad låt som han aldrig borde gett sig på men gud vad gullig han är.
Agnes Carlsson:
"Skater boy" (Avril Lavigne): +++. Shit, Agnes var råhet. Men lätt förkyld röst. "Wonderwall" (Oasis): ++++. Satan! Briljant tolkning av Oasis mest korkade låt. Agnes är en stjärna.
Måns Zelmerlöw:
"Beautiful day" (U2): ++. Måns ser extra urfånig ut som rockare, han är för smörig, men okej version.
"The Reason" (Hoobastank): ++. Han borde snagga håret va? Det är fel på håret.


Rome på dvd!

Jag älskar mitt jobb. Fick precis ett förhands-dvd med två avsnitt av "Rome" från Canal+.
Jag har längtat ohyggligt efter att se "Rome", den ska vara fantastisk. Av HBO. Börjar sändas den 18 januari i Sverige.
Skulle vilja titta redan i kväll men jag ska drinka lite med Jessika. Och det är sannerligen inte alla som får det.
I can't help it if I'm lucky.


Alla South Park-idoler samtidigt!

Wow! Timmy och Jimmy och Butters i samma avsnitt på "South Park" på MTV just nu. Timmy jagas av jättelika rovdjur och skriker "Timmey, Timmey, Timmmey!" Förstås.
Och Martin ICQ:ar från New York att det finns en special-dvd: "South Park presents: Timmy!" Best of Timmy! Får jag inte den i födesedagspresent om en vecka finns det ingen anledning att fira jul. Då finns ingen anledning till…något…nånsin.

Vulgär MTV-gala

Reprisen av MTV-galan är vansinnigt jobbig. 80 procent jinglar och reklam med gapiga idiotröster. Oerhört vulgärt. Som MTV är mest förresten. Men Borat är förstås världens roligaste figur.
I dag: krönika om Kent, Thomas Bodströms galna dragshow och hemska barn + Innelistan. Samt om "Idol".

Conan är kung

Conan O'Brien, vilken underbar nörd han är. Älskar att han sänds på CNBC här.
Första-kvarten är han den bästa talkshowvärden, men han är kass på intervjuer. Han är för kär i sig själv. Så best all over är ännu Letterman, tvåa Conan, trea Jon Stewart. Sedan nånstans slem-Leno.
Bisarrt att Conan får massa fanmail från Finland för att han är så lik president Tarja Hallonen och att det blivit så stort att han är på löpsedlarna i Suomiland.
Men jag saknar I'm a-gonna go to hell when I die!
Jag älskar I'm a-gonna go to hell when I die-sången, när han knasdansar så att knäpphåret fladdrar.


Mums filibabba

- Tyvärr Lena PH, det var fel svar. Du förstod inte Martin Björks skämt.
- Nej just det, jag förstod det inte.
"Hey Baberiba" är riktigt roligt, eller hur?

Sebbe dansar som en anka!

Sebastian Karlsson i "Idol" står förstås i en klass för sig bland killarna, men i dag såg han ut som en fånig struts som sjöng på bananengelska. Och Agnes har växt ifrån Sibel.
•Måns Zelmerlöw, "It's not unusual" (Tom Jones): ++. Problemet är att Måns alltid rynkar ihop ögonbrynen så att han ser ut som Rosa Pantern. Och att han tillverkades av ett syntetiskt material bestående av polymerer. Även känt som plast.
•Agnes Carlsson, "Can't take my eyes off you" (Frankie Valli): +++.Oj, en ny frasering, en tolkning. Så trevligt ovanligt. Glänser gör Agnes också. Osis att sången sitter fast lite i svalget.
•Elina Nelson, "What a wonderful world" (Louis Armstrong): +. Cool indiepunktjej har hamnat i en balklänning och wailar ledsna toner på fel ställen i en lycklig sång. Obegriplig.
•Sebastian Karlsson, "Quando, quando, quando" (Engelbert Humperdinck): +. Hahahaaa. Han dansade som en anka! Och sjöng på norsk engelska! Fiasko för Sebastian. Men het förstås.
•Sibel Redzep, "I wanna be loved by you" (Marilyn Monroe): ++. Obekväm.
•Jens Pääjärvi, "Moondance" (Van Morrison): ++. Respekt för låtvalet från Van the Mans mest kommersiella platta. Hade Van hört Jens hade han skrattat för första gången i sitt liv. Men det var Jens bästa framträdande. Han blir nog näst sist igen. Otroligt.

I dag får juryn betyg också. Daniel: ++. Surputte. Kirsti: ++. Anonym. Peter: +++. Slumpmässig. Clabbe: ++++. Smartast.

Disko-Idol med Markoolio-vibb

Det var flera liter Markoolio över hela "Idol" i dag. Disko är inte lätt.
Jonah Hallberg, "Got to be real" (Cheryl Lynn): +. Vad var dealen med hawaiiskjortan? Och falsksången? Och sagglåten? Lamt.
Agnes Carlsson, "Young hearts run free" (Candi Staton): +++. Extremt het utstrålning, skral röst, fantastiskt låtval. Och Beyoncés afrikalook.
Sebastian Karlsson, "She works hard for the money" (Donna Summer): ++. Det var slirigt på diskoisen för popgossen. Men refrängerna smakade som blåbär och mjölk.
Måns Zelmerlöw, "Relight my fire" (Dan Hartman): ++. Svag rytmik, men energisk som en duracellakanin och sexig i fula dyrhippiekläder.
Elina Nelson: "I will survive" (Gloria Gaynor): +. Börjar växa till en potentiell gayikon. Men övertänd i utsliten svår låt.
Jens Pääjärvi: "Fantasy" (Earth, wind and fire): -. Hallå, någon hemma? Hej då. Jag tyckte om dig.
Sibel Redzep: "Upside down" (Diana Ross): ++. Lill-Dilba glänser som en stjärna, dansar som en idol, sjunger som en karaokedrottning.


Vita huset-fiasko

Skräp. Med begynnande träningsvärk såg jag fram mot soffan klockan 19 och SVT 24 för jag trodde att det var osedda "Vita huset"-avsnitt. Men jag såg dem i USA för ett år sedan. Irriterande.
Som att längta hela dan efter Coca-cola och få Ramlösa skogsbär. Som att förvänta sig biff och få vegomat…ja ni hajjar.

Waterloo - alla tiders schlager

Och i går skrev jag om schlagergalan på tv. Svårskriven tristskit. Några mail från folkdjupet har kommit som går ut på att "klart att du som är så ful inte tycker om framgångsrika artister". Det är jag värd.

Elina & Sebastian var bäst

Ett svagare "Idol" än förra veckan. Elina Osbourne var vassast. Hon stolpade till verserna men skruvade till ett vilt lyckligt glöd i refrängerna och sportade en snajdig look. Kul. Och Sebastian Kask var förstås het igen.
Och: skönt att Måns slutade vara så ärkebregottig.
Här är domen. Hittills har bara Sibel (förra veckan) fått fyra plus:
Sibel Redzep, "Strong Enough" (Cher): ++. Lätt lamt, men rätt svårt att vara Cher. Ola Svensson, "Cry me a river" (Justin Timberlake): +. Stillastående, kackig falsett, fotbollsfrilla. Elina Nelson, "These words" (Natasha Bedingfield): +++. Utstrålningen, glädjen, stilen! Jens Pääjärvi, "Better man" (Robbie Williams): ++. Älskar grabbens muntics. Måns Zelmerlöw, "Escape" (Enrique Iglesias): +. Butter boy svänger som en stolpe. Agnes Carlsson, "I'm outta love" (Anastacia): ++. Stinkarlåt, vek röst, men nästan stjärnklar. Jonah Hallberg, "Señorita" (Justin Timberlake): ++. Skicklig, halvdansant, men ingen "Idol". Sebastian Karlsson, "It takes a fool to remain sane" (The Ark): +++. Mer Janne Kask är Ola Salo. Men killen har det.


Jag älskar inte "Lost", är nåt fel?

Nåt är fel på mig.
Jag älskar inte "Lost".
Alla andra älskar "Lost". Oavsett om de har finsmak eller fulsmak. Men inte moi. Jag är inte med i matchen.
Jag menar: varför? Jag är normalt lättroad när det kommer till dyr underhållning. Välgjorda Hollywoodfilmer är det bästa. "Independence day" är mäktig, "Terminator" är grym, "Cinderella man" är suverän.
"Alias" på tv, gamla "Arkiv X", rent av knäppa "24" går finfint om jag lämnar hjärnan i köket.
Släng hit lite fet underhållning, I like it. Det behöver inte vara avancerat.
Men "Lost" faller mig inte on da läpp.
Kanske för att det är en cynisk, marknadsanpassad serie som ska passa in i en exakt demografi av tittare som är mellan 18 och 32 år gamla och uppskattar 30 procent sentimentalitet, 30 procent relationsgegga och 40 procent action?
Kanske. Men det finns massa annat sånt jag gillar.
Kanske är det bara så att "Lost" och jag inte connectar. Det blir inget möte i monsun.
"Lost" är för mig mediokert.
Trist. Man vill ju vara som fôlk är mest! Man vill ju ha kul klockan 21 en onsdag. Ha det glatt och trevligt! Som alla andra. Precis som alla andra. Alla. Andra. Alla. Andra. (Oops, jag håller på att tappa det…jag börjar rent av bli, eh, bli, eh, bli…lost?)
Men, det var fiffigt och fint när Mama Cass sjöng "Make your own kind of music" för den paranoide galningen som missuppfattat världen.
Fast det tyckte kanske ingen annan.
Nåt är fel på mig.
Det är ok.
Virt

Hej då, Marieme, hej stan

Det blev Marieme som fick sticka från "Idol". Tjejerna har det hårt.
Hon verkade ta det rätt fint med ett lite lamt småkaxig "Idol har numera ingen soul kvar".
Hm. Soul kanske sitter lite djupare än en Pripps-låt av Ted Gärdestad?
Nu ska vi svepa våra stänkare och sedan ska jag visa Bjurre stan och så ska han få allt dirty skvaller och sedan kommer det att bli alltför sent och i morgon blir hell.
Sweet.
Fredrik

Sibel var rätt otrolig

Här har alla "Idol"-nördar facit till kvällens svenska pop-tema:
Marieme Niang, "Oh, vilken härlig dag" (Ted Gärdestad). +. För låg tonart…eller oops, ingen spännvidd, hej då. Jonah Hallberg, "Magaluf" (Orup): +. Stor röst, fånig låt, svennig karisma. Agnes Carlsson, "Himlen runt hörnet" (Lisa Nilsson): +++. Stark låt, bra cover, Jennifer Lopez-look. Sebastian Karlsson, "Musik non stop" (Kent): +++. Het kille, fet diskolåt, självbelåten stil. Ola Svensson, "Kom igen Lena!" (Håkan Hellström): -. Åh fy fan vad fel. Stackars Håkan. Sibel Redzep, "Sista morgonen" (Niklas Strömstedt): ++++. Passionerad sång, underskattad låt, strålande. Måns Zelmerlöw, "Astrologen" (Magnus Uggla): +. Vämjelig teatersång, platt låt, tvålig stil. Jens Pääjärvi, "Snart tystnar musiken" (Tomas Ledin): +. Söt men…"Jag vill att vi ska älska", nä. Elina Nelson, "Ängeln i rummet" (Eva Dahlgren). ++. Bra känsla, fin men tunn röst.
Virtanen

Aschbergs bisarra humor?

Fråga: var det inte väldigt underligt att två gökande apor dök upp just innan reklampausen i "Insider" på TV3 med Feministiskt Initiativ i studion?
Virre

Sibel och Sebastian var bäst.

För alla "Idol"-tokar därute, här är betyg artist för artist efter kvällens 80-talstema:
Elina Nelson, "Sweet dreams" (Eurythmics): ++. Stor poplåt, kul look, kladdig röst. Måns Zelmerlöw, "The Look" (Roxette): +. Inställsam, "Rainman"-frisyr, tråkröst. Maria Albayrak, "Tell it to my heart (Taylor Dayne): +. Energisk, dansant, svagsång. Agnes Carlsson, "I'm so excited (The Pointer Sisters): ++. Frän "Fame"-look, fluffigt hår, personlig röst. Ola Svensson: "True colors" (Cyndi Lauper): +. Klassisk låt, helfel 90-talslook, passionslös röst. Marieme Niang, "I wanna dance with somebody" (Whitney Houston): ++. Svagt karaokekomp, trista kläder, söt röst. Jens Pääjärvi, "I promised myself" (Nick Kamen): ++. Söta muntics, charm, stel show. Sibel Redzep, "Papa don't preach" (Madonna): +++. Karisma! Röst! Looks! Sebastian Karlsson, "Don't you forget about me" (Simple Minds): +++. Fet låt, tunt hår, stark röst/karisma. Jonah Hallberg, "Sign your name" (Terence Trent D'Arby): +. Mäktig röst, lam utstrålning, musikhögskoletrist.
Virtanen

Family guy!

Inte vet jag varför det dröjt, men äntligen fattar jag att "Family guy", på ZTV, är allt som behövs för att under 30 minuter glömma bort hur poänglöst livet är. Inte däruppe med "South Park" förstås, men klar "Kid notorious"-klass. Sweet.
Virre

Kass tv, inga Hjärtat-köttbullar

Söders Hjärtas köttbullar, med stora bitar lök i och inte speciellt runda, är godast i stan. (Nej, jag har inte ätit alla stans köttbullar; det är ett uttryck).
Jag borde ha gått dit och ätit dem i går kväll istället för att se på "Lite som du" på SVT.
"Lite som du" var 40 fullständigt bortslösade livsminuter på deppkomik. I fem minuter var Magnus Härenstam med som en bisarr ex-brottare/rättshaverist och bara fem minuter Härenstam var inte värd en missad tallrik köttbullar på Hjärtat (som för övrigt var Pluras stamställe på 80-talet och jag hängde ofta där förr, tio år sedan knappt, ofta med Fredrik Hjerling, en lång, grandios fotograf som är nån annanstans numer).

Till lunch i dag åt vi - Jonna, Markus och jag - "höstgryta". En höstgryta på Blues för 65 kronor innehåller nötkött, kantareller och lite annat jox. Den var väl ok men kakan efteråt var bäst.
Jonna hade i helgen kolla in några hippa rockband och "för första gången åkt buss" till Ikea. Markus hade gjort "så lite som möjligt". Jag hade gjort "det vanliga".
Där satt jag och saknade Söders Hjärtas köttbullar.
Fredrik


Hej då Cindy

Det blev Cindy som fick lämna "Idol". Usch så hemskt när hon grät. Stackars liten. Men hey, raring, du var bättre än några tusen som försökte nå ända dit du nådde.
Fredrik

Idol - låt för låt!

För alla "Idol"-aficionados, här är mina plus till finalisterna.
Jens Pääjärvi, "Let me entertain you" (Robbie Williams): ++. Kaxigt men slarvigt. Elina Nelson, "Torn" (Natalie Imbruglia): +++. Smart låtval, stark karisma. Jonah Hallberg, "Hard to say I'm sorry" (Chicago): ++. Stor sångare, svag utstrålning. Mariéme Niang, "As" (Stevie Wonder): +. Omöjlig låt, svår läspning. Sibel Redzep "Imagine" (John Lennon): +++. Modigt, eget. Sebastian Karlsson, "It's only rock'n'roll" (Rolling Stones): ++. Tuff dansbands-Jagger. Cindy Lamréus, "A moment like this" (Kelly Clarkson). +. Tantigt, ansträngt. Maria Albayrak "Truly madly deeply" (Savage Garden): +. Gulligt, lamt. Ola Svensson, "My all" (Mariah Carey): +. Übersmör, falsettporr. Måns Zelmerlöw, "Millennium" (Robbie Williams): +. Zzzzz. Agnes Carlsson, "My everything" (Jennifer Brown). ++. Duktigt.
Virtanen

Lägga tuttarna på hyllan?

Natacha Peyre vill nu förminska brösten. Vilken berg-och-dal-bystbana. Först "supersize me!" för att hon hade dåligt självförtoende. Nu: "ta bort ta bort", för att folk inte reagerar som hon vill på bautatitsen.
Stackars Natacha. Hon är så himla söt och verkar gullig och snäll och så himla osäker och hon tror att operera operera operera hjälper mot det där lilla onda hålet hon har i magen som aldrig blir fyllt.
Ja, jag vet inte vad hon ska göra. Inga Playboyomslag i världen kommer att ändra hennes depma, inte i längden. Förmodligen borde hon lägga tuttarna på hyllan och börja plugga, bli något som hon är stolt över. Inte bara kött.

Dåligt självförtroende och komplex och självförakt har alla. Nästan alla i alla fall, inte Micke. Man kompenserar det med nåt annat. Folk startar rockband. De tränar på gym. Några slåss på stan. Några skjuter. Jag blev murvel med hög profil. Blev omtyckt av vissa. Avskydd av andra. Hjälpte det? Blev jag hel?
Nä.
Men sakta sakta, och med kärlek från rätt håll, går det kanske att bli det. Kanske.
Fredrik


Dirtfisting-chatt med F&F

Haha. Filip & Fredrik chattade hos Bladet nyss.
"Ring riksidrottsförbundet och fråga efter en tjej som heter Helena. Hon har alla detaljer", när någon frågade om "dirt fisting" (vilket alltså var ett rent påhitt av, tror jag, Pål).
På fredag lirar de skivor på iPop, förresten, med sweet Daniel Frodin. Fredrik ska bara spela en låt: "Make your own kind of music", med Mama Cass.
Fredrik

Medicinmannen som b-porr

Ha, namedroppad av Fille & Fredrik i "Grattis världen" på Kanal 5. Stort. "Medicinmannen" på TV4 var inte lika stort. Produktionsnivå som en b-porrfilm. Allt ekade, kulisserna verkade nära att ramla och kamerorna zoomade som hemvideo.
Fast man kanske vänjer sig? Man vänjer sig vid allt?
Fredrik

Paradise - magnifik trash-tv

- Jag är nog lite annorlunda än de killar som du träffat tidigare, sluddrade Roger (eller var det Daniel?) till Natacha rätt så oerhört patetiskt i "Paradise hotel".
- Åh, så söööööt, svarade Natacha.
En väldigt intelligent konversation.
Men herregud hur intelligent är man? Och speciellt om man tvingades bära omkring en mikrofon när man var full. Jädrar vilken ångest att lyssna på det.
Och hundfajten mellan Roger och Daniel om Natacha "liksom asså jobbigt att vara singel dra i bikinin TV4 zoomar in mina jättetuttar fy på dem" Peyres i poolen…hjälp vad pinsamt. Jag vill stoppa en kudde för ögonen.
TV4 verkar släppt alla hämningar i år. Allt, allt, kommer att visas i "Paradise hotel", verkar det.
Kan bli helt magnifik trash-tv. En kulturantropologisk bimbostudie.
Virren

Idollänk & tur med T

Såhär skrev jag om "Idol", förresten.
Virren
Ps. Jag hade förresten tur i morse igen: "Hagsätra 2 minuter". Det är helt ok. Ds.

Breitholtz dedikerade skjorta

Hm, nån har visst gett Daniel Breitholtz mitt nummer.
"Idols" Hannibal Lecter ringde just och sa att han "dedikerade min rutiga skjorta" i dagens program till mig. (Detta för att jag hade åsikter om bland annat skjortan i en krönika häromveckan.)
How bizarre, how bizarre.
Virr


The Office - bäst på amerikanska

1. Amerikanska "The Office" (Kanal 5) är bättre än det brittiska originalet. Jag inser att jag är ungefär ensam i hela världen om den åsikten med jag gillar inte brittisk ångesthumor. Däremot smooth amerikansk humor.
2. Maria Albayrek slog lite otippat Marieme Niang i "Idol". Alles gut. Men den enda verkligt värdiga vinnaren var Måns Zelmerlöw. Och han vann ju bautaöverlägset.
3. "Paradise hotel" nu. Jag ger det en kvart.
Gonatt
Fredrik

Idolerna porrar sig för SMS

En bisarr grej med "Idol" är de där tre sekunderna när de unga kämparna tvingas stå och porra sig framför kameran för att fiska röster.
De måste leverera sexiga, men inte för sexiga, och charmiga, men inte för charmiga, och fjäskiga, men inte för fjäskiga, blickar rätt in till tv-tittarna som sitter med mobiltelefonerna i hand och vill ha FJÄSK FJÄSK FJÄSK men ändå lagom med fjäsk så att de inte känner sig våldtagna.
En knivig balansgång, speciellt för tonåringar som lärt sig flörta genom att kolla på Justin Timberlake och Joey i "Vänner".
Som tur är har de slutat att MIMA en telefon in i kameran. Telefonmimandet såg oerhört lökigt ut i måndags. Nån måste ha sagt åt dem att mim inte var vägen till fame and glory.
Övrigt: Måns vinner förstås, han har både rösten och ett nästan perfekt gigolo-flörteri på gång. Sedan blir det antagligen Marieme.
Juryn sammanträder just nu, funderar: "vem av de här godingarna porrade sig bäst för att få mitt sms...och just det, de sjöng också".
Fredrik

Idol-porr, Daniel blundar

En "Idol"-deltagare har fått sina sexbilder utlagda på nätet, skriver Bladet.
- Jag gick in på ett forum där man diskuterade "Idol" och förstod att det här materialet låg ute. Men jag valde att inte gå vidare och titta på bilderna, säger Daniel Breitholtz.
Eller hur, Daniel.
Det tror vi på.
Inte.
Fredrik


Sadist-Swartling i tårar

Peter Swartling grät i "Idol".
Det var sött när han grät. Jag förstår honom. Sibelle Redzep och Björn Svensson gjorde en direkt underbar version av "Against all odds", som färdiga artister med perfekta stämmor och nästan perfekt samspel.
Och vilken magnifik låt. Phil Collins är underskattad. Kanske för att hans sound är för ekofläskigt. The Postal Service har gjort en knastrande bra cover av "Against all odds".
Jag gillar Hilda Eidhagen också, hon som "hittades" på Hötorget i vad jag misstänker var en bluff men än sen? Hon har nåt visst.
För övrigt var det rätt givet vilka som skulle gå vidare och inte, vilka som hade det och vilka som inte (hade det). Agnar och vetet, ni vet.
Och gråt-Peter är inte alltid så gullig. Äkta sadism att låta förlorarna resa sig upp och sedan få beskedet att de rykt; att säga åt några att kliva fram, och säga åt den bakre raden att de gått vidare - och sedan säga att även den främre gått vidare.
Mini-terror. Men bra tv.
Virren

Kristallenfestsuccé

Träffade Swartling i går, som jag känner lite sen förr, han var trevlig och pratig, och Clabbe bjöd på järn och blängde ilsket. Som om han visste om att den här ondskefulla sågningen skulle publiceras i dag.
Festen var en succé. Emelie och Lina spelade skivor, många dansade, alla stjärnor och producenter drack massvis. Jag såg tyvärr inget spännande kändishångel.
Kanal 5 var vann för övrigt champagnematchen, verkade det. Deras bord gick nästan sönder av alla skumpa. Glamouröst.
Virr

Felix hår - sanningen

- För en film. Och det är hair extensions, inte mitt hår på riktigt, men det sitter fast. Det är skitjobbigt att tvätta, alla dessa långa underliga testar, säger Felix Henrngren angående håret.
Så nu vet vi.
Fredrik

Vad var dealen med Felix Herngrens grungehippiefrilla? Måste fråga.

Varför? Varför byttes överlägsna duon Kattis Ahlström & Robert Aschberg ut som programledare? Först mot Martin Timell och Josefin Sundström - klasskillnaden var hisnande - och sedan Lars "vi har båda varit ihop med Orup" Adaktusson & Sofia Wistam och därpå karamellfärgade Agneta Sjödin & Adam Alsing som lättviktare i tungviktsklassen.
Jag antar att det är nån sorts kanaldemokrati, att alla kanaler ska få ha med sina profiler nu när de äntligen enats om ett tv-pris. Fånigt. Dålig tv. You could tell: It's amateur night.
Adaktusson och Wistam var en ganska rolig och sjuk kombo, med en utstrålning nånstans mellan Ahlström-Aschberg grandiosa och Sundström-Timells obefintliga, men inte i närheten av Kattis-Robert. Och Alsing-Sjödin som avslutare vid de tunga priserna kändes som Paolo Roberto i en tungvikts-vm-fajt: lätttviktigt.
Har aldrig sett såna programledarbyten förr, och jag är ändå rätt tokig i gala-tv. Strange fruit.
Annars så var det en rätt bra gala - lite för lång förstås och underligt nästan helt utan musikunderhållning, förutom halvfalskjungande "Fame factory"-kids och Nanne samt Anders Lundin som diskofåne, men okej. En kul tv-stjärnorkavalkad.
I övrigt 1: Underligt att "Parlamentet" vann före "Ulvesson och Herngren".
I övrigt 2: Det är extremt oproffsigt att säga "de har sagt åt mig att bara prata i 45 sekunder".
I övrigt 3: Kattis var i och för sig väldigt glansigt sminkad. Hennes enda minus. Hon är briljant och vann välförtjänt "årets tv-kvinna".
I övrigt 4: Det är vackert när Filip & Fredrik sjunger "Always on my mind" för Ingvar Carlsson.
I övrigt 5: Antar att "Fyra nyanser av brunt" mer ansågs vara biofilm än tv-film av juryn. Kanske rimligt.
I övrigt 6: Kristoffer Lundström hade fått till ett perfekt skägg i dag.
I övrigt 7: Programmet dåligt musiksatt. Det ska vara åtminstone hyfsat moderna hitlåtar, som Coldplays "Yellow", när vinnarna kliver upp på podiet.
I övrigt 8: Vad var dealen med Felix Herngrens grungehippiefrilla?
Drar till festen i Globen ändå.
Måste fråga Herngren om hans nya look.
Fredrik

F & F höga down under

Aaaaaaa, sjukt kul när Filip & Fredrik var helstenade i en jacuzzi i Nya Zeeland i "Grattis världen" på Kanal 5 förut.
Genast fick landet 50 000 nya partyturister från Sverige.
Börjar fundera: kanske legalisera skiten och sälja under kontrollerade former även här?
Virt

Mary J och U2 - hey hey!

Wow. Mary J. Blige sjöng just "One", en av världens aboslut vackraste låtar, ihop med U2 på "Shelter from the storm"-galan, för orkanen Katrinas offer, som sänds på TV400 nu (från i fredags). Wow. Trots att hon hamnade lite fel. Wow.
Sällan man får gåshud via tv.
Och Jack Nicholsen sjöng lite ur "West side story" för en tant vid namn Maria som ringde och ville skänka pengar. Hon höll på att smälla av.
Nu: Neil Young. Nyss: Randy Newman med "Louisiana 1924". Och Paul Simon gör "Take me to the Mardi Gras".
Och Foo Fighters gör Creedence "Born on the bayou". En gång när jag och Bjurman var nere i Louisianas träsk konstaterade han att den låten har väldigt "hotfulla stämningar", alldeles för hotfulla för att en genomsnittligt svensk Creedence-svenne skulle förstå vidden av dess storhet.
Magnifik gala.
Fredrik

Fult av Strix att ta med Marcus

Stackars Marcus Perlitz i "Robinson" som blev utröstad så det visslade om det av mobbarna i hans lag.
Jag blev direkt deprimerad av att se honom så ängslig, ledsen och rädd.
Uppenbarligen är han ett gammalt mobboffer - såg ni när han först inte vågade räcka upp handen när Aschberg frågade om "vilka tror att de kommer att vinna?" - som Strix och TV3 aldrig borde skickat till ön.
Det var ren anstiftan till mobbning av TV3 att skicka dit honom.
Det är svårt att säga varför han är en person blir mobbad, men folk som säger "jag är en komplex människa" medan de bara är socialt obegåvade, känsliga och inte alls mer komplexa än andra blir mobbade. Castarna visste förstås det och det var vidrigt av dem att skicka ut honom till hundarna.
Ren tur att killen inte åkte hem och hängde sig, stackarn.
Fredrik

Canal+ briljanta onsdagar

"Daily show" med Jon Stewart, två avsnitt "Entourage" och därpå "South Park".
Bara onsdagarna är en anledning till att skaffa Canal+.
För er. Själv är jag rätt irriterad över att jag bodde over there och redan har sett Entourage och SP. (Och ni kanske fulladdat ner dem på nån tv-torrent?). Men ändå.

Kevin Dillon, 40, (lillebror till Matt, 41) som spelar stjärnans fiaskoartade bror i "Entourage", säger till Entertainment Weekly om sin sköna rollfigur Johnny Drama:
- I actually tried to put a little Fonz in him. He's got that pride, and he thinks he's cool. But he might not be as cool as the Fonz.
Sant. Ingen är coolare än Fonzie. Men Drama är roligare.

Entourage (HBO i USA) är fantastiskt på ett anspråkslöst sätt.
Daily show och South Park sänds därborta på Comedy central.
Comedy central kan vara världens bästa kabel-tv-kanal. Som ett glatt HBO.
Fredrik

Lewis hög hos Letterman?

Såg ni Richard Lewis hos Letterman på ZTV i går? Han verkade heeeelt svängd. Bara tjatade om att han var en recovered druggie och ramblade på grejor som inte var det minsta kul. Han brukar vara mycket mer stillsam. Och han brukar inte ha tjackkäke. Och varför tjata om att han slutade knarka för 12 år sedan NU, det la han ju av att tjata om för fem år sedan. Skumt. Och Dave verkade besvärad på riktigt.
Var han hög på riktigt? Nån som har en aning? Nån som känner Richard?
Fredrik


Gråtande tjockisar = depp-tv

Oj vad fel jag hade. "Biggest loser" i Kanal 5 var inte alls låg underhållning men hög humor. Det var bara mycket hjärtskärande att se deprimerade tjockisar gråta. Dessutom segt, elakt och...tråkigt.
Och Martins "här har ni ett godisrum som motsvarar verklighetens frestelser" Björks s.k. ordvitsande om att de rundhylta hade ett STORT gemensamt mål var lika platt som den norske jätten Andreas psyke.
Martin Björk är inte kul. Men han bär fina metrosexuella v-ringade fjolltröjor och välansat reklamarskägg.
Skit-tv.
Fredrik

Idol - bra

Daniel Breitholtz är en sanslöst ocharmig rackare, men "Idol" var faktiskt inte det minsta dumt annars. Freakshow, tragik och viss briljans.
Green Day-pojken som sjöng "Beautiful" var magnifik, gullig, genial, faktiskt. Här, kolla in Johan Larsson!
Ska bli kul att följa "Idol", eller hur?
Fredrik

Nu: Idol på TV4

Ska bli kul att se för första gången.
Fredrik

Tommy borde sexat upp allsången

Men Tommy Nilsson, varför måste det alltid vara så himla präktigt?

Om nu Tommy gör en låt som går "Vill du ha sex med mig?" så varför måste den då handla om Malin?

Så sjukt roligt det hade varit om Tommy istället sagt, "äh, den handlar om en brud som stod och väntade utanför ett gig, jag blev het som en ål".

Och givetvis borde han sjungit den på allsången i går. Han borde sexat upp allsången, chockat tanterna, skrämt SVT.

Men jag tycker att "Amelia" är en fin låt ("Så kom Amelia med din röda rum, låt oss följa vägarna genom alla mörka rum - ja, jag gillar faktiskt även platta vykortsrim så länge de känns äkta).

"Amelia" är en hel del Don Henley, men Tommy borde bli mycket mer Don Henley, han älskar ju Don Henley.

En gång var jag i Järvsö för att intervjua Berghagen och då hade jag ett recensionsex av Henleys nya skiva med mig och Tommy höll på att DÖ för att få lägga vantarna på den. Så den fick han förstås. Sedan satt vi i hans musikbod halva natten, lyssnade på den och drack lyxigt vin.

En nice guy, Tommy. Så nice att han förstås sjunger "Vill du ha sex med mig" till sin fru och inte till nån annan.

Virren


Kung Sjögren på Skansen

Jag tyckte att det var rätt händelselöst på Skansen i går kväll men väldigt väldigt mysigt och rätt så sexigt (Tina Nordström!).
Det var urtrist när kören fick sjunga och hemskt dåligt när Anders Lundin ("den falska folklighetsaposteln", som kultursidorna kallade honom) sjöng sin monumentalt sega bit om hur han aldrig riktigt orkar få till det.
Vi satt på plats på Skansen - det var sol igen efter en blaskig dag - och jag insåg igen hur FANTASTISK Christer Sjögren är. Det är sånt man bara inser när man ser honom sjunga, trots att rösten även i en radio är så sensationellt blandad av 70 procent Elvis och 30 procent George Jones, en röst djupare än en värmländsk jordkällare i november.
Dessutom: Christers förtjusande utstrålning, en blandning av gubbe, pojke och sexbomb med så vita tänder att hans kritvita kostym framstod som beige. King Skansen.
Christer är Sveriges bästa countrysångare. Han borde göra en skiva med Kjell Andersson på EMI. Med bara låtar som blöder.
Och förresten: jag tycker att Agnetha Sjödin är underbart rar på scenen. Där blir hon så mänsklig, inte den där kalla TV4-roboten.
Däremot funkade inte Lotta Engbergs allsång i "Brännö brygga".
West coast-visa funkar kackigt här on da east coast. Fo sho.
Virren

Nyrik Ernst och ostbågar

"Sommartorpet" med Ernst Kirschsteiger var i dag riktigt uselt. Som ett TV-shop för nyrika tandläkare. Ernst var knappt ens gullebisarr som han brukar, bara trälig och småborgerlig.
Sedan VRÄKTE jag i mig en hel påse ostbågar och kollade en kass USA-serie på TV4+. Sammanfattningsvis: en ganska så usel kväll, japp.
Fredrik

Porrchock på Skansen!

Små tankar kring dagens "Allsång på Skansen":
•Anders Lundin får inte ens ta hand om själva allsången längre. Redan i första låten röck Kjell Lönnå in. Sjöng han inte falskt? Men bättre än Anders.
•Jan Malmsjös överteatraliska härliga stil kräver en teaterscen där folk vant sig vid utspelet. "Bäääättre och bääättre daaag fööööör daaaag". "All glädje hjärtat ryyyyymmeeeeeeer". Och fru Marie Göranzon eller hennes väninna med jätteglajjor från sommaren 2004.
•Elenenas tuttchock. Så där mycket bröst är inte lämpligt för mamma och pappa och barnen att behöva se från Skansen. Greker, alltså, så tokigt frisinnade. Och hade hon inte även fixat läpparna?
•Carola gjorde en mycket mycket trist och fiiiiin låt som gav kristenhet a bad name.
•Elena måste varit väldigt stolt för att få dela mik med Carola i "Waterloo", som Carola wailade sönder.
•Lundins så kallade ironihumor "("Månader i skräck") fungerar illa, han är varken tillräckligt cool eller folklig. Fungerar kass utan Calle Norlén-manus. Hans karisma lyser som ett svart hål. Förra veckans lyckade programlederi var en slump?
•Superblondinen Eva Eastwood (cool namn) med dålig Tages-tututu-orgel och svannerockabilly som verkade komma från en lokalrevy i Örebro borde inte varit med. You could tell: It's amateur night.
•Lundins v-ringade metrosextröja är inte okej en enda sekund. Som damasker på Stureplan.
•"Carolas Genom eld"...jag gav den tre plus vid urpremiären på schlagerfinalen i Globen. Det var rätt. En het låt, en het dam. Men hon har som vanligt problem med mellanregistret. "Genom eld, genom vatten som renar mig". Fläskig landsvägsfrikyrkogospel! Gav kristendom ett bra namn igen. Renar. Vatten. Eld. Renar. Renar, renar, reanar! Carola är hot, hot, hot.
•Stockholm i mitt hjärta. Det var mysigt att se mitt hem från en liten tv i Halland.
Virtanen


Sluta-Ernsta-bloggen nästa?

Tammetusan jag kan inte slita mig från "Sommartorpet". Ernst Kirchsteiger är beroendeframkallande. Som socker. Som cigg. Som morfin. Som Caj P:s original.
Jag borde starta en AK, Anonyma Kirchsteigers. Hjälp till människor hooked on lyxtorp och skäggstubb. Kanske ihop med en sluta-Ernsta-blogg?

För övrigt, just det ja, jag har rakat av mig mitt "skägg" igen.
Fredrik

För få kvinnor i tv

Oj vad det ramlar in mail om den här aftonbladetkrönikan. Runt 80 hittills. Tur att Arlanda har gratisbredband och inte en sugig telefonlina.
/Virts

Lundins hjärta, ett genidrag?

Alltså, nu har jag sett "Allsång på Skansen"-avsnittet från i går. Den som koreograferat Anders Lundins "Stockholm i mitt hjärta" måste vara hejdundrade bindgalen. Eller blind & galen. Eller ett geni. Kanske ett geni ändå. Det där lufthjärtat börjar ju bli Lundins trademark, nåt som inte är Lasse Berghagen. Så utomordentligt fånigt och redan kultigt. Oh boy, oh boy, o'boy utan mjölk.
Jag kan inte bestämma mig.
Varför tänker jag ens på det här?
Fredrik

Äntligen Ernst!

Som jag har väntat på det här! Om 45 minuter bara: "Sommartorpet" med Ernst Kirchsteiger. Innan dess: steka falukorv och kolla Rapport. Vilken fest det ska bli. Om. 45. Minuter. Uh.
Fred

Antihjältar är intressantast

"Nip/Tuc" är grymt. Och på SVT söndagar nu går avsnitt som jag inte sett däröver. Feast.

Doktor Troy sålde sig till den gamla skatan, fru Grubman. Om han inte legat med henne hade hon stämt firman eftersom Sean lämnat en skalpell i hennes mage.
Doktor Troy strippade till sina tangakallingar. Sedan började hon gråta.
Hon ville bara vara vacker och sedd. Eller åtminstone åtrådd.
Doktor Troy behövde, vad man vet, inte ligga med henne till sist. Firman slapp stämningen ändå men måste skönhetsoperera Grubman pro bono för all framtid. Men Troy tänkte ligga. Han tänkte prostituera sig för firmans framtid.
Rätt beslut. Vad skulle han annars gjort?

Nip/Tuc är lätt genial. Som en avancerad såpopera som inte undvikar moraliska bakvatten. Det finns inga helarena människor, inte ens Sean. Samtidigt är inte doktor Troy en total antihjälte. Bara komplex och lite lös i konturerna. Och med älskarinnor över hela South beach.

Människor är komplexa numera på tv. Som James Spader i sista säsongen av "Advokaterna" (och delvis i mer humoristiska fortsättningen "Boston legal"). Han är den största idolen. Men doktor Troy är tvåa. Den där till synes onda snubben i "Lost" är inte ens i närheten.

Fredrik
april 2006
ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hits