Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetBokbanken
LÖRDAG 3 JUNI 2000
 
  

Vinn ”En oväntad semester”
Vill du vinna Marian Keyes senaste succéroman ”En oväntad semester”.
Aftonbladet lottar ut fem ex. Skriv din adress, och mejla till tavling.kvinna@aftonbladet.se senast den 9 juni. Märk mejlet med ”En oväntad semester”.”Jag drack dygnet runt”

foto: BÖRJE THURESSON
FAKTA/Marian Keyes: Ålder: 36 Familj: Gift med Tony, som nu blivit hennes manager Bor: I en stor villa i Dublin Inkomst: Mångmiljonär (Författare betalar ingen skatt på Irland) Aktuell: Med pocketversionen av romanen ”En oväntad semester”. Kommer till bokmässan i Göteborg i höst.

Marian Keyes, 36, har blivit rik på att skildra kampen mot flaskan i ”En oväntad semester”

”Jag drack dygnet runt. Det enda som betydde något för mig var alkoholen. Till slut ville jag bara dö och tog en överdos.” Det var för sex år sedan. Idag är Marian Keyes, 36 en av Irlands mest framgångsrika författare.
  Hon tjänar miljoner på sina böcker och lever i ett lyckligt äktenskap. Och hon har blivit nykter.

TRE SVAR från Marian Keyes

Sinead O’Connor eller Bono?
– Bono. Dels för att han har en så underbar röst, dels för att han gjort så mycket gott för människor i fattiga länder.
Samuel Beckett eller James Joyce?
– Beckett. Han vet hur det känns för en människa att vara avskärmad och kan skildra galenskapen med livet.
London eller New York?
– New York naturligtvis. Jag älskar New York! Stan har en energi som är otrolig och man känner sig hela tiden som om man är med i en film.BOKTIPSET till...

Gerry Adams, ledare för Sinn Fein
Fjärilen i glaskupan av Jean Dominique Bauby.
”Den är skriven av en man som har det svårt men som har det svårt men som lyckas med vad han föresatt sig till slut.”

Camilla Parker Bowles
Ängeln på sjunde trappsteget av Frank McCourt.
”Det kanske kunde lära en engelsk överklassdam hur det är att vara fattig irländare.”


Ernest Hemingway, författare
AA:s stora bok om de tolv stegen
”Då kanske han inte hade supit ihjäl sig och kunnat skriva fler romaner.”


  – Det är som en saga. Jag trodde att livet var slut när jag inte kunde dricka längre. Att det enda som återstod var en lång vandring i öknen.
  Marian Keyes senaste roman ”En oväntad semester” ligger trea på svenska pockettoppen. Den har blivit en internationell bestseller, översatts till 14 språk och sålts i sammanlagt 3 miljoner exemplar.
  ”En oväntad semester” handlar om en ung kvinna som hamnar på ett behandlingshem på irländska landsbygden för sitt drogmissbruk. Även om ämnet är allvarligt är skildringen rolig och drastisk.   – Eftersom jag är melankolisk av naturen är humor väldigt viktigt för mig. Den har en skyddande funktion. Vi irländare hade inte överlevt om vi inte hade haft vår humor och vår berättartradition.
  Marian Keyes är älskvärd och öppen och ser betydligt yngre ut än sina 36 år. Det är svårt att tro att hon för bara några år sedan var nära att gå under på grund av sitt alkoholmissbruk.
  – Att sluta dricka är lättare sagt än gjort. Jag vet inte hur många gånger jag lovade mig själv och min omgivning att aldrig mer se åt en flaska. Skammen och skulden var outhärdlig när jag sen inte kunde står emot suget utan återföll i mina gamla vanor.
  Marian Keyes blev nykter efter sex veckors behandling med Minnesotamodellen 1993. Sen dess har hon inte druckit en droppe.
  – Jag satt så fast i mitt förnekande att det krävdes tuffa tag för mig att erkänna hur verkligheten såg ut. Jag tror inte att man klarar att hålla sig nykter på egen hand. Jag är väldigt försiktig och går varje vecka två, tre gånger på AA-möten med andra alkoholister.
  Marian Keyes drack sitt första glas alkohol när hon var 14 år.
– Äntligen hade jag hittat någonting som fick mig att må strålande, komma över min blyghet och gav mig självförtroende. Under sexton år hittade jag alltid en anledning att dricka och de sista åtta åren var alkoholen min viktigaste relation, som jag gjorde vad som helst för att försvara och alla som försökte få mig att sluta var mina fiender.

Jag känner mig nästan generad över all den här framgången
  – Jag trodde att jag var olycklig och att det var därför jag drack. Jag kunde aldrig räkna ut att det var drickandet som gjorde mig olycklig. Alkoholism är en förfärlig sjukdom som tar ifrån människan all hennes värdighet. Jag lånade pengar och betalade inte tillbaka, jag stal, jag ljög, jag svek människor som ställt upp för mig. Till slut hade jag inga vänner kvar utan satt ensam hemma och söp.
  Marian Keyes säger att hon talar öppet om sitt missbruk för att andra kvinnor inte ska skämmas utan våga söka hjälp.
  – Jag är så lycklig över att jag är nykter. Jag lever för första gången i ett kärleksfullt vuxet förhållande med en man och vi har köpt ett underbart hem. Men lyckan beror inte på yttre faktorer, det har jag fått lära mig den hårda vägen. Och jag känner mig nästan generad över all den här framgången. Det är som om det inte har med mig att göra.
  Marian Keyes fick sitt genombrott med ”Vattenmelonen”, en tragikomisk historia om en ung mamma som blir övergiven av fadern till barnet men som till slut lyckas reda upp sitt liv.
  – Men ”En oväntad semester” har haft sidoeffekter som gör mig väldigt lycklig. Flera människor har kontaktat mig och sagt att de slutat med sitt missbruk efter att ha läst boken.

Ingalill Mosander

epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805