Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetBokbanken
LÖRDAG 10 JUNI 2000
 
  

Vinn ”Låt det aldrig ta slut”
Vill du vinna Åke Edwardssons nya roman ”Låt det aldrig ta slut”?
Aftonbladet lottar ut fem ex. Skriv din adress, och mejla till tavling.kvinna@aftonbladet.se senast den 16 juni. Märk mejlet med ”Låt det aldrig ta slut”.Åke Edwardsons kriminalromaner blir tv-serie:

”Mina böcker är en resa in i samhällets mörker”

”Om CD-spelaren gick sönder skulle det inte bli särskilt mycket skrivet”, säger Åke Edwardson, som alltid arbetar till musik – Coltraine, reggie, country, blues, Springsten, Brockner är några som ofta hörs.
foto: Peter Widing

FAKTA/Åke Edwardson:
Ålder: 46 år. Yrke: Författare. Familj: Fru och två vuxna döttrar. Bor: Villa i Göteborg Inkomst: 315.800 kr ( 99-års taxering). Bakgrund: Har arbetat på Smålänningen, Barometern, varit pressofficer för FN i Mellanöstern och nattchef på Göteborgs-Posten. Skrivit episodromanen ”Genomresa”, kriminalromanerna ”Dans med en ängel”, ”Rop från långt avstånd”, ”Sol och skugga”. Hans böcker är översatta till elva språk.


Han skriver om den vanliga människans utsatthet, brottet i vardagen.
  Och lyckas som få skapa en förtätad stämning om ond bråd död utan att våldet behöver kläs i ord.
  Åke Edwardson har stigit fram som en av Nordens främsta kriminalförfattare.

  I dagarna utkommer ”Låt det aldrig ta slut”, en ny roman med Erik Winter i huvudrollen.
  – Mina böcker är en resa in i ett samhälleligt och existentiellt mörker. Jag försöker nå dit in. Brott begås och det finns inga enkla svar. Den stora utmaningen är att förmedla en humanistisk grundton. Annars blir det bara kallt och cyniskt.
  Den värld han beskriver är mörk och pessimistisk. Polisen för en ojämn kamp mot prostitution, våld och narkotika. I nedslitna betongförorter lever unga mammor totalt ensamma med sina barn. Utan arbete eller sociala nätverk. Människorna verkar övergivna och utlämnade åt sitt öde.
  Åke Edwardson är polemisk men noga med att inte vara övertydlig.
  – Jag försöker skildra det andliga klimatet i samhället, försätta mina gestalter i sådana situationer att läsaren själv får dra sina slutsatser. När deckarna blir politiska pamfletter går det nästan alltid ut över den litterära kvalitén. Som när författaren lägger sina egna åsikter i kommissarien mun.
  Åke Edwardsons skapelse Erik Winter är en man som skiljer sig påtagligt från den gängse bilden av en kriminalkommissarie som medelålders, frånskild, halvalkoholiserad och heldesillusionerad.

TRE SVAR från Åke Edwardson

Karin Fossum eller Anne Holt?
– Karin Fossum. Hon är en väldigt bra författare.
Komissarie Simenon eller komissarie Morse?
– Simenon. Morse tillhör krigsgenerationen och att då lyssna på Wagner verkar inte trovärdigt.
Hamburgare eller sjötunga?
– Sjötunga eller bergstunga. Bor man i Göteborg finns det många utmärkta små fiskaffärer med nyfångad fisk.BOKTIPSET till...

Lars-Eric Petterson, vd i Skandia
Bitterhetens syllogismer” av den store rumänske pessimisten Cioran.
Skriven på temat ”perspektiv på tillvaron”.

Lars Lagerbeck och Tommy Söderberg, landslagskaptener
Vägen till Flandern” av Claude Simon.
För att i god tid lära sig att begrunda nederlaget.

Ingrid Elam. fd kulturchef
Den stora tomheten” av James Ellroy.
Som förberedelse för det osäkra livet ute i den despeterata världen bortom tryggheten på DN.


  Winter är smärt, komplicerad, snygg, sympatisk och utrustad med en säregen humor. Han klär sig omväxlande i kostymer från Cerutti och skinnjackor. Och som många män i slutet av 30-årsåldern har han haft svårt för att bestämma sig för om han ska leva ensam eller skaffa familj och barn.
  – Jag ser mina böcker lika mycket som relationsromaner som romaner om brott. Hur skapar man sig ett anständigt liv i den värld vi lever? Jag har försökt att integrera Erik Winters utveckling från en omogen 37-åring som länge levt ensam med sin makt till en vuxen man som vågar satsa på sitt förhållande och blir pappa till en liten dotter. I varje bok har jag skruvat honom.
  Åke Edwardsons romaner om Erik Winter ska bli TV-serie i sex entimmesavsnitt. Inspelningarna börjar i augusti , produceras av SVT Drama i Göteborg och visas hösten 2001. Huvudrollen som kommissarie Winter kommer att spelas av Johan Gry, en 38-årig skådespelare vid Göteborgs stadsteater.
  – När jag presenterades för Johan kändes det nästan som om Winter klivit rakt ur en av mina romaner, säger Åke Edwardson.
   Trots att det bara är fem år sedan han debuterade har han fått en rad priser och utmärkelser. ”Dans med en ängel” utsågs till årets bästa deckare 1997 och så sent som mars i år fick han en Guldpocket för en av sina romaner som sålts i över 50.000 exemplar.
   Tidigare var han journalist och lärare på Journalisthögskolan. Och ännu tidigare växte han upp i Wrigstad, ett litet samhälle i Småland.
   – Pappa var konditor och ägde ortens fik med jukebox och allt. Där samlades alla unga utom jag, som inte tyckte jag hade någonstans att ta vägen.
   Som barn slukade han böcker och ställde till en scen på biblioteket då han inte fick låna vuxenböcker.
   – Min pappa hade alla ryska klassiker hemma och dem läste jag i tonåren.
   Sämre början kan man ha på en författarbana.

Ingalill Mosander

epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805