Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
 
  


Musiksnobbar? ”Att manliga deckare har en förfinad musiksmak är väl något av en litterär kliché. Det är som i filmer, där man balanserar någon otäck scen med stråkmusik”, säger Håkan Nesser som skapat kommissarie Van Veeteren.

Foto: SVT, THOMAS JOHANSSON

Mord – och musik
Är manliga deckarhjältar för fina för Svensktoppen?
Kommissarierna Van Veeteren och Erik Winter kopplar av mellan morden med snobbig musik som klassiskt eller svår jazz.
   För de kvinnliga deckarna har musiken mindre betydelse. De lyssnar på svensktoppen eller Tina Turner.
  
I den litterära deckarvärlden spelar musiken en stor roll, åtminstone när det skrivs om garvade deckare av manligt kön.
  Åke Edwardsons huvudperson Erik Winter har till exempel en bandspelare på golvet i sitt tjänsterum. Där lyssnar han på svår jazz som John Coltrain, men även pop och reggae ibland. För Håkan Nessers Van Veeteren är det klassisk musik som gäller.
Behöver de manliga deckarna kompensera sina hårda
sidor genom att lyssna på
musik?
  
– På sätt och vis är det så. Att vara kriminalpolis är ett smutsigt jobb. Van Veeteren lyssnar på klassiskt för att rena sig och för att komma i balans. Då är klassisk musik oslagbart, säger Håkan Nesser.
  Åke Edwardson har mycket musik i sina böcker om Erik Winter, men han håller inte med om att det bara är ”finmusik”.
  – I första boken ”I neonljusets skugga” lyssnar Winter på jazz, men i de andra böckerna lyssnar han även på reggae, black metal, country och svensktoppsmusik. Winter behöver inte koppla av från sitt jobb, tvärtom så lyssnar han på svår och disharmonisk jazz som John Coltrain för att komma ännu närmare brotten, säger Åke Edwardson.
  Till skillnad från de manliga deckarna så finns inte musiken med på samma självklara vis i de kvinnliga deckarnas värld. Helene Tursten skriver om kriminalaren Irene Huss, tvåbarnsmamma och tillika mästare i jiujitsu. I Irene Huss verklighet finns inte tid för musiklyssnande.
– Jag vill framställa Irene som en vanlig kvinna. Hon ska inte ha någon konstig musiksmak, utan hon gillar Tina Turner, Rod Stewart och Beatles. Jag känner inte en enda polis som är intresserad av klassisk musik, säger Helene Tursten.
  Hon har sin egen teori om varför musiken är så närvarande
i just deckargenren.
  – Väldigt många deckare filmades på 50- och 60-talet, och den filmmusiken går genom dagens deckare. Det ger den rätta bakgrundsstämningen.
  epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805