Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetBokbanken
 
  

Vinn bok av Henning Mankell
Vill du vinna en roman av Henning Mankell?
Aftonbladet lottar ut fem ex. Skriv din adress, och mejla till tavling.kvinna@aftonbladet.se senast den 30 juni. Märk mejlet med "Mankell".”Min mamma övergav mig”
Utsatta barn ett ständigt tema hos Henning Mankell - nya boken handlar om en afrikansk bushpojke i Sverige

”Sverige har misslyckats med att ge invandrarbarnen en plats i tillvaron. Den som stillatigande accepterar det tar på sig ett stort ansvar.”, säger Henning Mankell.
foto: Börje Thuresson

FAKTA/Henning Mankell:
Namn: Henning Mankell Ålder: 52 Familj: Gift med regissören Eva Bergman. Bor: I lägenhet i Maputo i Moçambique och på en gård utanför Ystad. Inkomst: Cirka 1,3 miljoner kronor. Aktuell: Med romanen ”Vindens son” som kommer i mitten av juli. Bakgrund: Böckerna om kommissarie Wallander har sålt i jätteupplagor, såväl i Sverige som utomlands. De är översatta till 23 språk. ”Den femte kvinnan” blev den näst mest sålda boken i Tyskland under 1999 och ”Villospår” den sjätte mest sålda. HYans ungdomsböcker har belönats med Augustpriset och Nils Holgersson priset. ”Comédia Infantil” har fått Sveriges Radios stora romanpris och nominerades till Augustpriset. Den är översatt till 10 språk.


Henning Mankell skriver ofta om ensamma, utsatta barn.
   Det är även temat i hans nya roman ”Vindens son”.
  - Min mamma övergav mig när jag var liten och vi träffades inte förrän jag var 15 år.

   - Det var lite konstigt att växa upp med bara en pappa i Sveg på 50-talet. Men förmodligen var det bättre än att deras äktenskap hade fortsatt, säger Hening Mankell.
   Nu är hans egen bakgrund inte enda anledningen till att han engagerat sig i barn som har det svårt.
   - Det handlar också om sunt bondförnuft med tanke på att så många barn far illa i världen.
   ”Vindens son” handlar om en svensk insektsforskare som någon gång på 1870-talet hittar en liten undernärd bushmanpojke på en avlägsen handelsstation i Afrika. Han bestämmer sig för att rädda pojken och ta med honom till Sverige. Väl hemma reser han först runt i landet och visar upp pojken för pengar, därefter inackorderar han honom hos några fattiga bönder i Skåne.   - På 1800-talet fanns det många exempel på barn som togs från kolonierna i Afrika till Europa. De står på andra sidan floden och vinkar till oss - lär av vårt öde. Vad händer med en människa som rycks upp med sina rötter? Det är en jättelik fråga i dag. Tänk bara på alla ensamma flyktingbarn som kommer hit.
   Henning Mankell säger att utan upptäckten av självidentiteten är man förlorad som människa.
   - Jag talar mycket med gatubarn i Maputo. De ljuger ofta, säger vad de tror att man vill de ska säga. Men en gång lyckades jag skapa förtroende hos en pojke och frågade honom: Vad önskar du dig mest av allt? Jag trodde han skulle svara en mamma, ett hus, kläder, ett jobb. Men han sa direkt: Ett identitetskort med mitt namn på, något som visar att jag verkligen är någon.
   - Ungefär i 10-års åldern ska ett barn ha rätt att inse att jag är jag och jag är inte utbytbar. Annars kan bjälklagret i livet rasa samman. Många barn får inte den möjligheten. I ”Villospår”, som jag skrev 1995, ville jag ta upp frågan: Vad gör vi med våra barn?

TRE SVAR från Henning Mankell

Nadine Gordimer eller André Brink?
- André Brink.
Maputo eller Ystad?
- Kan inte välja.
Sandaler eller träskor?
- Sandaler.BOKTIPSET till...

Johan Staël von Holstein, IT-guru.
SILKE" av Alessandro Baricco.
”Den är ett mirakel och visar vad ett liv kan vara. han skulle se sitt eget liv i en spegel eller en skrattspegel.”

Göran Persson, statsminister.
”Han ska ha något tungt, ryskt och får ett presentkort in blanco på någon av Dostojevskijs romaner.”
Ingmar Bergman, svärfar.
VINDENS SON" av Henning Mankell. ”Han får den så att vi har något att prata om när vi träffas”


   - Vi trummar in hos dem en känsla av att inte vara välkomna, att vara onyttiga. Och vi förvandlar dem till monster. Alla dessa tonåriga invandrarbarn som är fullständigt utslängda i marginalen, de har inte en chans. Visst fan skulle jag också ha snott en mobiltelefon om jag varit i samma situation.
   - Vi har misslyckats med att ge dem en plats i tillvaron. Det är ett jättelikt nederlag för Sverige och västvärlden och det skrämmer mig fruktansvärt. Den som stillatigande accepterar det här tar på sig ett stort ansvar.
   Det finns en Wallanderbok som aldrig blev färdigskriven.
   - Jag hade kommit ganska långt in i den när jag kom till en punkt då jag kände att jag inte kunde fortsätta. Det blev för obehagligt. Den handlade om övergrepp på barn. Visst var det ett nederlag men jag klarade inte av det.
   Henning Mankells romanfigur kriminalkommissarie Kurt Wallander blev högt älskad av svenska folket. I ”Brandvägg”, som var tänkt som den sista, betämmer sig hans dotter Linda för att bli polis. Och nästa sommar kan vi läsa första delen i en svit om henne.
   - Jag vill inte binda upp mig för hur många det blir. Men Wallander själv kommer att gå omkring och bullra i bakgrunden. Han kan inte låta bli att lägga sig i.
   Henning Mankell är oerhört produktiv och skriver skriver romaner, pjäser, deckare, barnböcker, ungdomsböcker och tv-manus i rasande tempo. Hur hinner han?
   - Man har den tid man har. Livet är kort. Man hinner mycket mer om man vet vad man ska välja bort. Jag arbetar mycket, men det är lustfyllt.

Ingalill Mosander

epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805